Вхід | Реєстрація

Захищати свої права дорого, але не безнадійно

Захищати свої права дорого, але не безнадійно

Суспільство споживання, як відомо, разом із величезною кількістю переваг, має  можливо й, менше, але достатньо недоліків. І мається на увазі зовсім не нав’язлива теза про загальну бездуховність, моральну та інтелектуальну деградацію більшості членів соціуму. Хоча не можна забувати й про цю проблему.

Та все ж більшість громадян знову ж, в основному переймаються проблемами матеріальними. Адже чим більше товарів та послуг споживає людина, тим більше недоліків вона в них виявляє. Це – аксіома. Як не потребує доведення. У радянські часи було простіше. Якщо мова йшла про вибір легкового автомобіля то це були «Жигулі», «Волга» або «Запорожець». Якщо потрібно було купити м’ясо, то його в асортименті було два види  - з кістками та без них. Іншої альтернативи радянська торгівля не надавала.

Натомість зараз очі розбігаються від реклами, а свідомість потьмарюється від привабливих пропозицій. І навіть попри обмеженні матеріальні можливості, українці купляють і споживають. І частенько після цього розуміють, що їх обдурили. Або, в кращому випадку, не справдились сподівання щодо якості товару.

І починається найцікавіше – проблеми із захистом своїх прав. Теоретично,  в Україні є служба, яка має цим займатися. Мова йде про Державне управління захисту прав споживачів. Але, на жаль, його можливості обмежені, як законодавчо, так і матеріально. Наприклад, так процедура, як товарознавча експертиза, потребує залучення висококваліфікованих фахівців, матеріальних та інтелектуальних зусиль. І нібито держава в своєму управлінні і кошти на ці потреби виділяє. Але цих асигнувань катастрофічно не вистачає. Ігор Жорняк, спеціаліст Управління по захисту прав споживачів, відверто зізнається що за десятиліття роботи в цій установі ще жодного разу не відправляв яку-небудь продукцію на товарознавчу експертизу. За його словами,  це прерогатива виключно обласного керівництва. Та й бюрократична процедура виписана так, що для отримання всіх необхідних узгоджень потрібно кілька місяців.

Тому й не дивно, що десятки громадян не сподіваються на державні органи. Вони воліють самостійно оплатити потрібні експертизи та найняти юристів. Це – дорого. Але більш ефективно, аніж сподіватись на безкоштовну допомогу з боку держави. Шкода лише, що більшість українців не в змозі заплатити за послуги приватних фахівців.


Автор: Степан ЛУГОВИЙ
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 червня 2014, 22:28 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації