Вхід | Реєстрація

Cписання кредиторської заборгованості

Відповідно до пп.136.1.1 п.136.1 ст.136 Податкового кодексу сума попередньої оплати та авансів, отримана в рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг для визначення об’єкта оподаткування, у складі доходів не враховується. Сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, не стягнута після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою (пп.14.1.257 п.14.1 ст.14 цього Кодексу).

При визначенні об’єкта оподаткування суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, суми безнадійної кредиторської заборгованості враховуються у складі інших доходів (пп.135.5.4 п.135.5 ст.135 зазначеного Кодексу). Щодо ПДВ, то на дату отримання попередньої оплати за товари (послуги) у платника податку відповідно до п.187.1 ст.187 Податкового кодексу виникають податкові зобов’язання з цього податку.

У разі якщо протягом терміну позовної давності не відбулося фактичної поставки товару (послуг), а кошти, отримані від покупця у вигляді попередньої оплати за товари (послуги), не були повернуті, то продавець не має законодавчих підстав на коригування суми податкових зобов’язань з ПДВ при списанні безнадійної кредиторської заборгованості.

Таким чином, якщо сума кредиторської заборгованості платника податку, отримана у вигляді попередньої оплати за товари (послуги), залишилася нестягнутою після закінчення терміну позовної давності, то у податковому періоді, на який припадає закінчення терміну позовної давності, платник податку повинен суму такої непогашеної кредиторської заборгованості  без урахування ПДВ включити до складу доходів, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, з відповідним відображенням у рядку 03 декларації з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено наказом Міндоходів України від 30.12.2013р. №872, та у рядку 03.25 додатка ІД до цієї декларації.


Автор: Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 червня 2014, 12:53 | Кременчук | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації