Вхід | Реєстрація

У місті на Водохреще освятили всі 5 полтавських водозаборів

Хрещення Господнє або Богоявлення, яке святкують 19 січня, – одне з великих двунадесятих свят, встановлене на згадку про Хрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан. Свої добрі традиції наслідування цього свята є і в Полтаві. Починаючи з 2002 року полтавці мають змогу отримати свячену воду прямо з кранів у себе вдома.
Починаючи з 2002-го року полтавці мають можливість освятити воду на першому водозаборі міста.
Олександр Козуб, секретар міської ради:
- Це свято і це дійство, яке зараз іде, воно має для Полтави непересічне значення, тому що вода взагалі є основа життя, ми знаємо, яка в Полтаві вода і які в Полтаві люди. І ця благословення вода, яка буде на протязі кількох днів, дасть можливість жити в нашому місті краще.
Ця ініціатива надійшла від «Полтававодоканалу», відтоді кількість прихильників цієї ідеї має тенденцію виключно до збільшення. Для прикладу: минулого року бажання скупатися в ополонці в Хрещенські морози виявило 10 добровольців. Нині – 16, і всі – чоловіки. Для тих, хто цього разу завітав на 1-й водозабор, – виступ колективу художньої самодіяльності комунального підприємства «Полтававодоканал» та творчих колективів обласного теарту імені Миколи Гоголя.
Валерій Ченчевий, генеральний директор КП «Полтававодоканал»:
- Сьогодні до нас приїхали люди з Києва, з Хмельницького, з Тернополя. Приїхали покупатися, приїхали, знаючи про це наше свято. Мені приємно, що близько 16-ти областей сьогодні беруть участь в нашому заході в Полтаві і ця традиція надалі буде тільки розширюватися, покращуватися.
За традицією Православної церкви освячення води у всіх храмах 18 та 19 січня називають грецьким словом «агіасма» – «велика святиня». У Полтаві це – вже традиційне освячення всіх 5-ти водозаборів міста. Тож той, хто не зміг прийти цього дня до церкви, вдома з кранів отримає свячену воду.
Филип, архієпископ Полтавський і Миргородський:
- Хай сила Божа, яка через цю воду входить в наші квартири, в кожну людську домівку, хай вона допомагає всім, хто нею користується. Хай через цю воду Господь посилає своє благословення на кожного з вас, на всіх рідних і близьких, на нашу благословенну Полтаву.
Говорять, що той, хто скупався в освяченій воді, до того ж – у водоймі, змиває з себе всі гріхи. Освячена цього дня вода не псується та має цілющі властивості: лікує духовні та тілесні недуги. А господиням служит

Автор: Крістіна Криженко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2010, 13:06 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації