Вхід | Реєстрація

За ухилення від військової служби можна сісти за ґрати

Житель Кобеляцького району засуджений за відмову від виконання військового обов’язку.

7 травня Олександр Турчинов, на той час виконуючий обов’язки Президента України, підписав закон про мобілізацію.

Усього за період протистояння у зоні АТО в Україні проведено три хвилі мобілізації. Багато колишніх військових поповнили лави Збройних Сил України. Та не всі жителі нашої держави, яким приходили повістки про виклик до військкомату, були готові стати на захист своєї Батьківщини. Про випадки ухилення громадян від  служби в армії військові комісари неодноразово повідомляли ЗМІ. Вони зазначали, що на таких людей чекає покарання у вигляді позбавлення волі строком від двох до п’яти років.

Як з’ясувалось, колишні військові, які відмовляються боронити цілісність своєї держави, є і в Кобеляцькому районі. Про це кореспонденти тижневика дізналися від працівників районної прокуратури. Останні пояснили, що покарання за ухилення від мобілізації передбачене статтею 336 Кримінального кодексу України. На сьогодні перед судом постав один житель району. Під час проходження військової служби засуджений отримав звання сержанта, був командиром відділення короткохвильових радіостанцій малої потужності. Коли ж цей чоловік потрапив під мобілізацію, то почав ухилятися від несення військової служби та говорив, що не впевнений, яку з воюючих сторін слід підтримувати. Свої дії він пояснював тим, що загальної мобілізації в країні не оголошено, тож виконувати свій військовий обов’язок не планує. Військкомат передав справу призовника у прокуратуру.

Згідно судового рішення, житель району отримав один рік умовно. На вирок вплинули факти його активної допомоги у розслідуванні справи і те, що підсудний має на утриманні малолітню дитину.

Працівники прокуратури пояснили, що вони розглядають справи, пов’язані лише з ухиленням від мобілізації. Усім іншим, наприклад, дезертирством, займається військова прокуратура.

 

Для довідки:

Перша хвиля мобілізації була оголошена в березні 2014 року: закликали добровольців до 45 років; офіцерів і сержантів запасу, рядових до 40 років.

Указ про другу хвилю часткової мобілізації був підписаний 6 травня. Під неї потрапили офіцери всіх спеціальностей до 45 років і рядові до 40 років.

Третя хвиля почалася 21 липня. До перерахованих вище категорій додалися військовозобов’язані жінки, а також призовники. Згідно з указом президента, мобілізовані можуть бути всі, хто не служив у армії, але придатний.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2014, 09:11 | Кобеляки | Суспільство


1. ТіпаБузина / 11 грудня 2014, 15:53
Начинается 4-я волна мобилизации
Снова стали носить повестки по квартирам. В основном 30—40-летним семейным мужикам. А я на днях прочитал на популярном сайте письмо юного сторонника Майдана, студента киевского вуза. Того самого, в названии которого слово "могила". Молодой человек — всей душой за евроинтеграцию и прочие сказки. На Майдане стоял, революцию делал. Но в армию идти не хочет. Пишет с циничной откровенностью: "Ми вступали до вишів, бо прагнемо соціальних ліфтів, а воювати повинні фахівці". И хотя студенты ПОКА имеют бронь, чувствуется, что парень наложил в штаны. Стал понимать, что на войне УБИВАЮТ. Даже на той, что войной не называется, а закамуфлирована под аббревиатуру АТО. Так захотелось мне этому любителю социальных лифтов ответить: "Зачем же ты "революцию" делал? Ее, по твоей логике, должны делать только ПРОФЕССИОНАЛЬНЫЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРЫ — "фахівці". А ты что натворил? Страну разорвал надвое?"
По Конституции Украины, Вооруженные силы вообще не имеют права привлекать для антитеррористических операций. Это дело МВД и СБУ. Тогда против кого мобилизация? Официально Украина ни с кем не воюет. Следовательно, солдат и офицеров ВСУ посылают в зону АТО НЕЗАКОННО? А так и получается, насколько я разбираюсь в юридических вопросах. Адвокаты, с которыми я советовался, утверждают то же самое.
Для меня рабочий на Востоке Украины — брат. Зачем же я его буду убивать в угоду мальчику из "могильной" академии? Я сам рабочий — у меня нет никакого бизнеса. Только пара рук и литературный талант. Людоедам я свой талант не отдам. Пусть воюют добровольцы — те, кому хочется УБИВАТЬ. А я за мир. И чем больше людей в Киеве будет за мир, тем скорее эта война закончится. Пусть воюют олигархи, министры, депутаты, их любовницы и любовники. Им это быстро надоест. А для нас, простых людей, в этой войне нет интереса. По какому праву господа с двумя и тремя гражданствами заставляют убивать друг друга тех украинцев, у кого и жизнь, и гражданство — только ОДНО? Мы им такого права не давали.
2. Мама / 11 грудня 2014, 16:37
Чи правда? Сьогодні знайома розповідала, що днями визвали у військкомат мобілізованих не повідомивши що забиратимуть до війська. от і відправили в АТО хто в чому був. Щось не віриться. Чи відомо комусь про цей факт?
3. професор / 11 грудня 2014, 20:35
так. інтересу воювати у грмадян - немає.
І, як на мене - цілком обгрунтованим і доречним було б проводити мобілізацію не "совковим2 способом, а - цивілізованим - заманюючи патріотизмом, пільгами і можливістю заробити.
Дайте мені і таким як я можливість заробляти на війні 15 тис і більше - і лави нашої армії одразу поповняться.
хоча, куди їх поповнювати?

За даними МінФіну чисельність осіб, які отримують зарплатню та пільги як "особи, що служать в силових структурах" на сьогодні 613 тис чоловік.

Основна маса військових служать як і раніш на місцях своєї звичної дислокації і в зону АТо їх не заманиш.

А ще - велика проблема - що "нікому не нужні алкоголіки" по селам скінчились.
Тепер перед ВоєнКомами питання, як заарканити "нужних алкоголіків"...
4. Читач / 11 грудня 2014, 20:49
1.гість999
«Молодець сержант,правильно сказав-або всі на фронт,або ніхто.А то кондитер свого синочка в теплу сесійну залу,а чужих дітей в холодні окопи під кулі.»


Кондитер бойню влаштовував для того щоб дурнів вибити а самому каганом стати, якби не бойня його б і не обрали бо з Кримом і Донбасом був би інший розклад виборів, а дурні гої ніяк не второпають. Відкрийте Протоколи сіонських мудреців і водіть пальцем що вже виконано а що буде далі виконуватись
5. Читач / 11 грудня 2014, 20:55
4.професор
«Дайте мені і таким як я можливість заробляти на війні 15 тис і більше - і лави нашої армії одразу поповняться.»


Задешево ты готов сатане продаться и убивать себе подобных.
6. Читач / 11 грудня 2014, 21:00
Судоплантов «Спецоперации. Лубянка и Кремль 1930-1950 годы»: «Гитлер рассматривал оуновское движение лиш как полицейскую силу в установлении германского господства на славянской территории. Немцы поддерживали украинский национализм только в создании местных органов управления под своим контролем …».
Історія повторюється?! Слава дурням.
7. Читач / 11 грудня 2014, 21:10
Дмитрий Заворотный : «Выдуманная Киевом «агрессия» становится отличным прикрытием для всей этой украинской авантюры, затеяной ради передела власти, который сопровождается наглой «дележкой» сфер влияния и прибыльных активов. Для того, чтобы убедиться, что Украина ни с кем, кроме собственных граждан, не воюет, достаточно взглянуть на данные по расходам государственного бюджета. По данным на 1 сентября в структуре всех расходов бюджета, расходы на оборонку составили 4, 21%. Для сравнения, Министерство образования и науки потратило 5,32% бюджета. Например, Сталин, который воевал с реальным врагом, резко сократил расходы на образование во время Великой отечественной. Зато Кабмин урезал бюджет системы здравоохранения. Что касается Донбасса, если кто-то еще помнит, началось все с захвата областных администраций и прочих госучереждений, точно так же, как и в других областях Украины в ходе Майдана. Донбасс действовал зеркально - им тоже надоела «януковщина» и «ахметовщина», но беда их в том оказалась, что не меньше они возненавидели киевскую «майдановщину», популистскую «яценюковщину», комичную «кличковщину», «тягнибоковщину», с ее оголтелой русофобией и героизацей Бандеры. Результат - украинская армия, которая по Конституции должна защищать народ Украины, начинает его убивать».
8. Читач / 11 грудня 2014, 21:13
Дехто із них є справжній патріот а не агент, але русофобія лишає їх відчуття реальності і вони як у тому анекдоті про хлопчика, який не хоче вдівати шапку яку йому дала бабуся, і говорить: назло бабусі вуха відморозю.
9. Читач / 11 грудня 2014, 21:29

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
10. Читач / 11 грудня 2014, 21:36
3.Мама
«Сьогодні знайома розповідала, що днями визвали у військкомат мобілізованих не повідомивши що забиратимуть до війська. от і відправили в АТО хто в чому був. Щось не віриться. Чи відомо комусь про цей факт?»


Ну дуже цікаво за кого мама со чадами голосувала???
11. Бусел / 11 грудня 2014, 21:53
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
6.Читач
«4.професор
«Дайте мені і таким як я можливість заробляти на війні 15 тис і більше - і лави нашої армії одразу поповняться.»


Задешево ты готов сатане продаться и убивать себе подобных.»

Да-да, все дело в цене вопроса. За копийку в цэркви пэрднэ.
Укрошуцману професору: набери падла в поисковике "антонина макарова тонька-пулеметчица" и читай очень внимательно.
Такие професоры - гниль и плесень рода человеческого.Таких и земля не примет.
12. Богдан / 11 грудня 2014, 22:19
Майдаунам які привели до влади "святу трійцю" корисно подивитись що розповідає американець. Не Путін.

Посилання на www.youtube.com
13. Чудо Юдо / 11 грудня 2014, 22:22
Читач, по скільки зараз платять за кремлівську пропаганду? А то не видно і не чути було. а тут вломився і давай розписуватия кийсь царь хороший. милий та приємний, при чому 6 повідомлень менше ніж за годину в одній новині.
Хороший працівник
14. Гість 3 / 11 грудня 2014, 22:59
Я знайшов простіще і саме про Україну і розповідає наш еврей Ходос, бо славянам і навіить простим американцям чи європейцям майдануті не вірять.

Посилання на www.youtube.com
15. Чудо Юдо / 12 грудня 2014, 14:26
3.Мама
«Чи правда? Сьогодні знайома розповідала, що днями визвали у військкомат»

думаю брехня - днями нікого в АТО не відправляли. Туди насправді прямо з військомата не відправляють, спочатку на базу тренувальну. Але призова немає, значить забрати не мають права. А от що розносять повістки то розносять. Кажуть, перевіряють хто є, кого немає і хто в якому фізичному стані на випадок післяноворічної нової мобілізації
16. Читач / 14 грудня 2014, 22:52
Вік живи вік учись. Я й не знав що дурні українці пліч опліч з Ізраїльським ЦАХАЛ воюют проти Донбасу. Тепер зрозуміло чому патріотам Росія не така. Виявляється наші патріоти будуюь тут Хазарію для Ізраіля. Слава Ходосу за лекцію.
17. Чудо Юдо / 15 грудня 2014, 10:20
Читач, ну так піди постріляй тих євреїв, якщо таки розумний і уже освідчений! Чи може росіяни у чужій країні зараз воюють за якісь свої інтереси? Не до них прийшли, а вони прийшли.
18. Читач / 15 грудня 2014, 11:15
18.Чудо Юдо
«Читач, ну так піди постріляй тих євреїв, якщо таки розумний і уже освідчений! Чи може росіяни у чужій країні зараз воюють за якісь свої інтереси? Не до них прийшли, а вони прийшли.»


От тобі якби усіх стріляти. Євреї там не воюють а воюють наші дурні за інтереси Ізраілю проти словян буть до ДНР чи Росія чи навіть наша обрізана Україна. Важко втропати? Чи може ти обрізаний? Ми розчищаємо територію від населення для Хазарії своїми руками вірніше руками так званих патріотів. "Не до них прийшли, а вони прийшли", оце таке тобі скажуть на Донбасі. Поїдь туди і розкажеш їм те що тут пишеш. У мене там брат живе і я знаю ситуацію. Он послухай що розказує справжній патріот України єврей Ходос;Посилання на www.youtube.com

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації