Вхід | Реєстрація

Кров для АТО: міф і реальність

Кров для АТО: міф і реальність

У Кобеляках і районі зростає кількість людей, які прагнуть надати будь-яку допомогу землякам, котрі воюють на сході. Благодійники пропонують навіть свою кров.

До редакції зателефонував кобелячанин із проханням розмістити оголошення про здачу донорської крові. Мовляв, це потрібно для учасників антитерористичної операції на Донбасі. Здана кров буде направлена саме на схід і обов’язково врятує чиєсь життя.

Як розповів завідуючий поліклінічним відділенням Кобеляцької ЦРЛ Валерій Коробейник, волонтери, які прагнуть здати кров для поранених в АТО солдатів, звернулися і до медиків. Із цього приводу Валерій Семенович пояснив:

— Ми, безперечно, дуже вдячні кобелячанам, які згодні віддати солдатам навіть свою кров. Це дуже зворушливо і патріотично. Та водночас медики не хочуть нікого вводити в оману. А тому ми не можемо обіцяти, що здана кров буде направлена саме пораненим солдатам. Тут є кілька причин. Головна — нині немає дефіциту крові. Ми телефонували у військовий госпіталь, що знаходиться в Полтаві, голова РДА Іван Терновий звертався у Дніпропетровську обласну лікарню імені Мечнікова. Та в цих закладах нам пояснили, що не можуть одразу прийняти нашу кров. Крім відсутності дефіциту, є ще й законодавчі обмеження. Кров — це специфічна субстанція. І її не можна будь-як зберігати, транспортувати тощо.

Ірина Бабич, медсестра поліклінічного відділення, яка займається забором крові, додала:

— Люди, напевне, не знають, що кров, здану місцевими донорами, відправляють у Полтаву. Там її надзвичайно ретельно перевіряють. І це — факт. Одного разу кров здав чоловік, який років десять тому заразився венеричним захворюванням. Він уже давно вважається абсолютно здоровим. А кров — забракували. Ми ж, у свою чергу, отримуємо вже підготовлені до відповідних стандартів складові крові (плазму, тромбоцити). Так звану «свіжу кров» ми вже давно не використовуємо. Хіба що в надзвичайних ситуаціях, коли відлік часу йде на хвилини.

За словами працівників поліклініки, кобелячани, які бажали здати кров, можливо, самі й не думаючи про це, підказали ідею створення інформаційного банку донорів. Алла Білик, медсестра відділення переливання крові, пояснила:

— У нас є постійні донори. Трапляється, що виникають форс-мажорні ситуації, коли крові потрібно більше, аніж зазвичай. Ось тут і знадобляться послуги донорів‑добровольців. А маючи базу даних, ми зробимо це дуже швидко.

Тому усі бажаючі стати потенційним донором і врятувати життя чи то пораненого солдата, чи людей, постраждалих внаслідок ДТП, можуть звертатися у відділення переливання крові або за номером 3-25-98 (спарений із стоматологічним відділенням ЦРЛ).


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 грудня 2014, 10:42 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації