Вхід | Реєстрація

Експерти з Британії довели, що українських військових обстрілювали з території Росії

Експерти з Британії довели, що українських військових обстрілювали з території Росії

У цілому вони проаналізували 1 353 артилерійських воронки на сході України.

Українські військові в Зеленополье зазнали першими артилерійських ударів з території Росії.

Артилерійські обстріли української території влітку 2014 року, спрямовані проти українських збройних сил, були здійснені з території Російської Федерації.

До таких висновків прийшли військові експерти авторитетного британського ресурсу Bellingcat investigative journalism group на чолі з експертом Шоном Кейсом.

Звіт, опублікований у вівторок, 17 лютого, англійською, німецькою та російською мовами, забезпечений великою кількістю схем, фото і відеоматеріалів, що дозволяють проаналізувати висновки британських дослідників.

Експерти нагадують, що в липні 2014 року українські збройні сили перейшли в наступ проти проросійських сепаратистів на сході України, відновивши контроль над великою ділянкою російсько-українського кордону. Ситуація різко змінилася 11 липня, коли в результаті несподіваних масованих артилерійських атак на військові частини в районі Зеленопілля було вбито за офіційними даними 19 військових, за неофіційними - 30 загиблих і понад сто поранених.

На початку серпня, через безперервні артилерійські обстріли українські військові змушені були залишити сотні кілометрів прикордонних територій без контролю.

Експерти вивчили три артилерійських обстріли: під Амвросієвкою (14 липня 2014 року), між шахтою "Довжанська-Капітальна" і селом Панченкове (16 липня - 8 серпня 2014 року) і під Хмельницьким (25 липня 2014 року). В цілому вони проаналізували 1 353 артилерійських воронки на сході України, зафіксовані на супутникових знімках.

Аналіз артилерійських воронок дозволив виявити десять основних траєкторій, з яких вівся обстріл у всіх цих випадках.

"Дев'ять з цих вогневих позицій перебували - поза всяким сумнівом - на території Росії, три з яких знаходилися на відстані від 400 до 800 метрів від військового табору. Єдина позиція в Україні перебувала під Червонопартизанском, на території України, 1,2 км на південь і 1 км на північ від кордону з Росією", - йдеться в доповіді.

За даними британських експертів, перший обстріл 14 липня був проведений з російської території з-під російського хутора Селезньов в напрямку позицій Збройних Сил України на південь від українського міста Амвросіївка.

Чотири обстріли були здійснені під Гуково, Росія, по позиціях Збройних Сил України близько шахти "Довжанська-Капітальна" і села Панченково між 16 липня і 8 серпня. Ще два обстріли цієї території були здійснені з території Росії на північ від Гуково.

25-го липня позиції української 72-ї Механізованої Бригади під Хмельницьким, на південь від Свердловська, також зазнали артилерійському обстрілу. Ці обстріли також здійснювалися з позицій в Росії, конкретно з військової бази в Павлівці і з позиції на схід від селища Малий.

 




Автор: «ТСН»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 лютого 2015, 11:35 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації