Вхід | Реєстрація

Полтавська міліція «полює» на фільми та ігри, які пропагують жорстокість

Останнім часом, коли працівники міліції фіксують правопорушення серед молоді, а особливо це стосується насильства фізичного або морального, діти пояснюють це тим, що «у кіно(іграх, по телевізору, у газетах) це показують», а вони просто відтворюють. Втім, недалекоглядність будь-якої несформованої особистості може призвести щонайменше до сплати штрафу батьками, гірше, коли порушують кримінальну справу. Проблема у тому, говорять експерти, що відколи дорослі не навчаться контролювати те, що показують і те, що реалізовують, то й проблема пропагування культу насильства та жорстокості нікуди не дінеться.
Відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУМВС України в Полтавській області, який називають ще й «відділом суспільної моралі» останнім часом звертає увагу не тільки на боротьбу з проституцією, торгівлею людьми, сутенерством, розповсюдженням порнографічної продукції, а й на викриття фактів, де пропагують культ насильства та жорстокості. Здебільшого це стосується розповсюдження відеофільмів та ігрових дисків. Не оминають вони увагою і моніторинг Інтернет-видань, які конкретно пропонують ті чи інші ігри. Зокрема, працівники відділу зупинилися на двох основних – це «GTA» та гра «Пила» з однойменного фільму. Прикладом цьому стало документування факту реалізації дисків саме з цими іграми, які продавали в одній з торгівельних точок Полтави. Експерти підтвердили, що вказані ігри пропагують культ насильства та жорстокості. Приміром, гра «GTA» у 3D форматі направлена на скоєння ряду злочинів. Головний герой має «бігати» по місту і скоювати розбійні напади на водіїв машин, тобто витягувати віртуальних кермувальників, убивати, а потім втікати від таких же віртуальних поліцейських. При цьому застосовується фізична сила, зброя та скоюється ряд убивств. Хоча все це відбувається у мережі «всесвітньої павутини», але у будь-якому випадку несе у собі негативний характер.
Безсумнівно, контролювати те, що дивляться діти вдома на комп’ютерах мають батьки, а от те, що продають у магазинах – це вже справа міліції. Так, правоохоронці у цій роботі керуються ст.. 300 Кримінального кодексу України.

Для довідки:
Стаття 300. Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості.

1. Ввезення в Україну творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні
- караються штрафом до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, засобів їх виготовлення та розповсюдження.
2. Ті самі дії щодо кіно- та відеопродукції, що пропагують культ насильства і жорстокості, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, що пропагують культ насильства і жорстокості,
- караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з конфіскацією кіно- та відеопродукції, що пропагує культ насильства і жорстокості, засобів її виготовлення і демонстрування.
3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, а також примушування неповнолітніх до участі у створенні творів, що пропагують культ насильства і жорстокості,
- караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією творів, кіно- та відеопродукції, що пропагують культ насильства і жорстокості, засобів їх виготовлення і демонстрування.
До речі, в Україні працює Національна експертна комісія з питань суспільної моралі, яка й має спільно з правоохоронними органами контролювати те, що пропонують у засобах масової інформації – чи то порнографічна продукція, чи та, що пропагує жорстокість та насильство.
Критерії віднесення продукції до такої, що пропагує культ насильства та жорстокості

1. ОСНОВНІ:
1.1 Наявність прямих закликів до насильства і жорстокості (письмові, друковані, або виконані в електронному вигляді, усні твори, фотозображення, рекламні сюжети, анонси, повідомлення та інше з написами, що містять такі заклики); звукозаписи, кіно- відеопродукція, інші технічні записи зображень, що рухаються (комп’ютерні ігри, тощо), або сюжет твору, насичений переважною кількістю демонстрації (опису) сцен насильства та жорстокості.
1.2 Показ (опис) в натуралістичній формі нанесення фізичних пошкоджень людському тілу та будь-якій живій істоті (різані та вогнепальні рани, відтинання органів або частин тіла тощо).
1.3 Нагнітання жаху, з використанням художніх засобів мистецтва, або без них, смакування мук, приниження і натуралістичних подробиць страждання без ознак на художню, соціальну чи психологічну цінність твору.

2. ДОДАТКОВІ:
2.1 Відсутність сюжетної лінії, сцени мають умовний зв'язок.
2.2 Демонстрація (опис) фізіологічних реакцій організму на пошкодження чи біль (мученицька міміка, крики, стогін, страждання, кров, агонія тощо).
2.3 Демонстрація (опис) в дії різноманітного катівського реманенту: ножів, бритв, сокир, ножиців, кусачок, пилок, бензопил, дрилів тощо.
2.4 Глумління над трупами.
2.5 Деталізація зображення сцен суїциду.
2.6 Використання спеціальних професійних засобів та способів, які посилюють ефект достовірності, реалістичності, документальності насильства.
Втім, це якщо говорити, про всеукраїнські масштаби, а якщо конкретно - то, напевно, коли хоча б один із батьків зверне увагу на власну дитину і вчасно вимкне комп’ютер або телевізор, то це вже результат.

Автор: Яна Холодна, ст. інспектор ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації