Вхід | Реєстрація

РЛП «Нижньоворсклянський» приймав міжнародну конференцію

РЛП «Нижньоворсклянський» приймав міжнародну конференцію

Нещодавно регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» як співорганізатор на базі адміністративно-наукового центру приймав учасників Міжнародної наукової конференції молодих учених «Актуальні проблеми ботаніки та екології». Цього року традиційна конференція була присвячена 120-річчю знаного українського ботаніка-криптогаміста, біолога, засновника болотознавства в Україні, засновника Київської біологічної (з вивчення мохів) та української палеоботанічної  наукових шкіл, засновника найбільшого в Україні  біологічного гербарію, професор, доктора біологічних наук Д.М. Зерова. Конференція проходила під егідою Національної академії наук України. Її організаторами виступили Інститут ботаніки імені М.Г Холодного (Київ), Полтавський національний педагогічний університет і мені В.Г. Короленка, регіональні ландшафтні парки «Нижньоворсклянський» та «Диканський», Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Полтавське відділення Українського ботанічного товариства. Учасники конференції представляли наукові та освітні установи різних куточків України (Закарпаття, Волині, Одеси, Кривого Рогу, Дніпропетровська, Херсону, Києва, Сум, Білої Церкви та ін.). Тематичні наукові доповіді  були присвячені науковим та прикладним аспектам біологічної та екологічної науки: альгологія, бріологія, ліхенологія і мікологія; систематика і флористика судинних рослин; екологія рослин і фітоценологія; експериментальна ботаніка; дендрологія, інтродукція рослин і ландшафтна архітектура. Згідно програми конференції, розрахованої на 15-20 вересня, проведені пленарні та секційні засідання учасників з обговорення актуальних наукових ботанічних  та екологічних проблем в Полтавському педагогічному університеті, екскурсії по місту та до музеїв Полтави (Краєзнавчому та Полтавської битви). В один із днів учасники конференції відвідали регіональний ландшафтний парк «Диканський» з екскурсіями до природних (Кочубеївських дубів, вікового Парасоцького лісу) та історико-культурних об’єктів Диканьки (Миколаївської церкви, Музею українського весілля у с. Великі Будища).

На території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» учасники конференції отримали інформацію про  біорізноманітність парку, його діяльність, історію адміністративно-наукового центру як осередку наукової та еколого-просвітцької діяльності і в Кобеляцькому районі, й на Полтавщині. Побачити природні комплекси парку в «по-літньому» осінній час, рідкісні види рослин і тварин, мальовничі плавневі панорами науковці мали змогу під час науково-пізнавальної екскурсії на маршруті до Зміїної гори.

Не менш захопливі враження учасники конференції отримали і під час екскурсії до дендропарку адміністративно-наукового центру, де мали змогу бачити і отримати інформацію про екзотичні та декоративні дерева і кущі. Безумовно, всіх вразили деревця древнього (реліктового) виду з голонасінних рослин – гінкго дволопатевого, яке, на відміну від більшості інших просунутих сучасних голонасінних рослин, зберегло своє яскраво-зелене листя із виїмкою, що восени змінить колір на лимонний і опаде.

Про біорізноманіття парку й проблеми його збереження і охорони молоді науковці отримали інформацію в Музеї парку.

Після традиційної Посвяти в біологи за участю казкового Ворсклянського Нептуна, учасників конференції частували екологічно здоровими українськими стравами.

Цей день перебування учасників поважного ботанічного зібрання на території Кобеляцького району і, зокрема,  його візитівки – регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» – дозволив багатьом із них оцінити наукові екологічні природоохоронні та еколого-просвітницькі функції цього природно-заповідного об’єкта. Більшість із них виявили бажання  здійснити свої ботаніко-екологічні дослідження і в межах цього південного куточку полтавського краю.

 


Автор: Наталія СМОЛЯР, кандидат біологічних наук, заступник директора з наукової роботи РЛП «Нижньоворсклянський»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2015, 16:24 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації