Вхід | Реєстрація

ЗВІТ про здійснення державної регуляторної політики в Кременчуці за 2009 рік.

I. Вступ.
2009 рік – рік глобальної фінансово-економічної кризи, що негативно вплинула на всі сфери суспільного життя країни і нашого міста. Це проявилося виникненням ряду проблем загального характеру, які стосуються всіх суб’єктів господарювання - значне зменшення обсягів виробництва, товарообігу, відсутність в необхідних розмірах обігових коштів і, як наслідок, тотальне зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.
У цих умовах здійснювалась регуляторна діяльність міської ради та її виконавчого комітету в 2009 році. Рік був особливим та характеризувався частими змінами в законодавстві загальнодержавного рівня в тих базових сферах, де завжди найбільша активність підприємницького середовища, а саме: використання земельних ресурсів, будівництво, що є основними складовими будь-якої підприємницької діяльності. Кризові явища стримуюче впливали на процес впровадження окремих рішень регуляторного характеру на місцевому рівні.

ІІ. Загальна частина.
До плану підготовки проектів регуляторних актів на 2009 рік було внесено 14 проектів рішень міської ради та 8 проектів рішень виконавчого комітету міської ради з урахуванням внесених доповнень до планів підготовки проектів протягом року.
За 2009 рік підготовлено та впроваджено проектів регуляторних актів:
– 8 рішень міської ради;
− 3 рішення виконавчого комітету.
Розробниками проектів виступали такі структурні підрозділи виконкому міської ради, як:
- управління земельних ресурсів;
- управління містобудування та архітектури;
- управління житлово-комунального господарства;
- управління розвитку підприємництва, торгівлі, побуту та регуляторної політики;
- юридичний відділ;
- відділ економічного аналізу, цін та тарифів.

Основним блоком важливих питань, що підлягали регулюванню, вкотре являлися проблеми, пов’язані з використанням земельних ділянок суб’єктами господарювання, розпорядником яких є міська рада. Управління землекористування виконавчого комітету міської ради, як робочий орган, розробило 4 проекти регуляторних акти, що пройшли відповідну процедуру та були впроваджені, а саме:
- Рішення міської ради від 24.03.2009 "Про внесення змін до рішення міської ради від 23 вересня 2008 року "Про орендну плату за землю в м. Кременчуці".
- Рішення міської ради від 28.07.2009 "Про затвердження Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності для проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок державної або комунальної власності або права оренди на них".
- Рішення міської ради від 22.09.2009 "Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у м. Кременчуці".
- Рішення міської ради від 24.11.2009 "Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Кременчука Полтавської області".
Необхідність впровадження останнього назріла досить давно. Впровадження нової базової грошової оцінки земель державної та комунальної власності міста обумовлено в першу чергу законодавством та реальним станом справ в сфері земельних відносин. Базова вартість землі в окремих містах не тільки України, а і Полтавської області на сьогодні значно більша, ніж в нашому місті, тому даний проект був розроблений і внесений для виконання процедури ще наприкінці липня 2009 року. Безумовно, що кризові явища не в останню чергу стримуюче вплинули на прийняття даного проекту рішення, який пройшов детальне обговорення на 3-х засіданнях робочої групи з питань реалізації регуляторного законодавства, неодноразово розглядався на засіданнях депутатських комісій і був прийнятий лише у листопаді 2009 року на сесії міської ради з відстрочкою введення нової ставки нормативної вартості землі з 1 січня 2011 року.
Крім цього, в минулому році міською радою були впроваджені ряд інших важливих проектів, а саме:
- Рішення міської ради від 24.03.2009 "Про затвердження Положення про порядок врегулювання питань самочинного будівництва у м. Кременчуці"

- Рішення міської ради від 24.03.2009 "Про затвердження нової редакції Положення про порядок залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Кременчука".
- Рішення міської ради від 27.10.2009 "Про затвердження нової редакції "Порядку надання дозволів на проектування та будівництво і реконструкцію інженерних мереж, приймально-передавальних пристроїв радіорелейного та оптико-волоконного зв'язку, як окремих об'єктів містобудування на території м. Кременчука".
- Про затвердження нової редакції "Правил розміщення реклами у м.Кременчуці".


Виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради прийняті наступні проекти:
- Рішення виконкому міської ради "Про затвердження тарифів на послуги Кременчуцькому комунальному автотранспортному підприємству 1628 на послуги з вивезення твердих побутових відходів, їх захоронення та вивезення рідких побутових відходів для бюджетних установ, інших споживачів".
Дане рішення приймалося протягом року двічі: 23.02.2009 та 21.12.2009, що було продиктовано рядом як зовнішніх, так і внутрішніх чинників. Ріст витрат підприємства, в першу чергу, пов’язаний зі зростанням вартості паливно-мастильних матеріалів, вартості запасних частин та зростанням мінімальної заробітної плати протягом року, впровадженням нових технологій з облаштуванням місць накопичення сміття та його вивезення.
- Рішення виконкому міської ради від 14.08.2009 "Про затвердження норм утворення побутових відходів для населення міста".

Це рішення було прийнято на підставі здійснених заходів з вивченням ситуації в місті та розрахунків акредитованих наукових організацій і було нагальним.
Проекти внесені в план регуляторної діяльності виконкому минулого року, що стосувалися підняття тарифів на послуги комунальних підприємств для суб’єктів господарювання, бюджетних установ та інших споживачів, наприклад "Теплоенерго", згідно з роз’ясненням Держкомпідприємництва, як наглядового державного органу, приймалися без виконання процедури, так як зміна тарифу не залежала від діяльності підприємства, а була необхідна внаслідок збільшення вартості енергоносія на державному рівні. Комунальному підприємству "Кременчукводоканал" вдалося не підвищувати тарифи на свої послуги за рахунок зменшення втрат, напряму пов’язаних з діяльністю підприємства завдяки впровадження заходів, в першу чергу технічного плану.
Враховуючи чисельні зміни в законодавстві у минулому році, ряд проектів регуляторних актів розроблені та оприлюднені наприкінці 2009 року. На сьогодні ці проекти знаходяться в процедурі обговорення, а саме:
- Про внесення змін до рішення міської ради від 22 грудня 2005 року „Про затвердження положень по місцевих податках і зборах”;
- Про затвердження Правил благоустрою м. Кременчука;
- Про затвердження Положення про порядок розгляду і схвалення інвестиційних проектів;

- Про затвердження Порядку відселення громадян юридичними і фізичними особами з ветхих будинків комунальної власності територіальної громади м. Кременчука.

На виконання вимог законодавства у 2009 році проведена наступна процедурна робота з регуляторної діяльності:
– оприлюднені 14 проектів регуляторних актів;
– опубліковано 11 прийнятих рішень міської ради та виконавчого комітету;
– проведено 13 засідань робочої групи.
Здійснено відстежень дії регуляторних актів та оприлюднено звітів :
- базових – 11;
- повторних – 5;
- періодичних - 5.
З метою подальшого впровадження державної регуляторної політики та у відповідності з вимогами ст.7 Закону України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" в листопаді міською радою та виконавчим комітетом затверджено плани регуляторної діяльності на 2010 рік.


ІІІ. Висновки.
Протягом 2009 року міською радою та виконавчим комітетом велась необхідна робота з питань впровадження державної регуляторної політики. В цілому, слід відмітити достатній рівень заходів з відстеження дії прийнятих регуляторних актів, проте деякі розробники проектів, впровадивши його, інколи забувають, що на цьому робота не закінчується. Законодавством передбачене подальше їх супроводження засобом відстеження дії як власними силами, так і з залученням експертів, складання звітів, всебічний аналіз регуляторного впливу прийнятого рішення з метою подальшого його удосконалення.
Аналіз діяльності робочої групи з питань реалізації Закону України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" свідчить про те, що в минулому році активну участь в обговоренні проектів, крім членів робочої групи, брали окремі депутати міської ради та голови депутатських комісій, чого не можна сказати про деяких членів робочої групи - представників асоціацій та об’єднань міста, в тому числі і органів місцевого самоврядування. Практично на кожному засіданні були присутні представники місцевих засобів масової інформації та висвітлювали питання, що розглядалися. Але вкотре необхідно констатувати, що залишається низькою активність не тільки громадян, а і самих суб’єктів господарювання, яких безпосередньо стосується прийняття того чи іншого рішення. Розраховую, що в 2010 році, прийнятий план регуляторної діяльності міської ради та виконавчого комітету буде своєчасно та в повному обсязі виконаний.

Автор: www.kremen.mvk.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2010, 15:47 | Кременчук | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації