Вхід | Реєстрація

Городяни розкуповують олію та цукор

Ціни на цукор не на жарт лякають українського споживача. Кілограм цього продукту в магазинах Кременчука наразі коштує 9,2 грн. Навіть під час торішнього дефіциту вартість цукрового піску не сягала 9 грн за кг.
Минулими вихідними на селищному ринку у Градизьку Глобинського району вартість кілограма солодкого продукту підвищилась до 10 грн. Селяни побоюються, що цукор коштуватиме й усі 15 грн. Причин подорожчання продавці не пояснюють, натомість сільгоспвиробники стверджують, що торік зібрали понад 10 млн тонн цукрового буряка. Це на 4,5 млн тонн менше, ніж врожай 2008 р.
Водночас упродовж останнього сезону глобинське підприємство з цукроваріння виробило 1 млн мішків цукру. За всю свою історію підприємство не досягало таких високих показників. І це зважаючи на те, що у травні минулого року на Глобинщині пройшли пилові бурі, які знищили 546 га цукрових буряків.
Черговий ажіотаж навколо цукру, на думку експертів – штучний і викликаний періодом виборчої нестабільності у країні. Зростанню паніки серед населення сприяють й прогнози у центральних ЗМІ щодо шаленого стрибка цін в Україні після виборів. Наступного дня після того, як у випуску новин провідного українсь­кого телеканалу вийшов матеріал про очікуване подорожчання продуктів, зокрема соняшникової олії, у кременчуцьких магазинах вишикувалися черги. Городяни скуповують олію, беручи по 5, а то й більше пляшок.
На Центральному ринку міста літр олії на вихідних коштував 9 грн. Торговці вказують на зростання попиту серед покупців. Мовляв, кременчужани запасаються олією, бо налякані нинішнім подорожчанням цукру та молочних продуктів. Дехто подейкує, що вартість олії підвищиться до 19 грн за літр.

Губернатор В. Асадчев повідомив, що у 2010 р. площа посівів цукрового буряка в області зросте з 54-55 до 70 тис. га. За словами голови ОДА, полтавським аграріям вдалося зберегти посіви під цукровий буряк й область має намір лідирувати в державі за виробництвом цукру (раніше лідером цукрової галузі України була Вінницька область). Зокрема цього року на Полтавщині запустять у виробництво ще один цукровий завод – у Семенівці.
Ще кілька років тому в Україні цукровий буряк вирощували на площі 1,5 млн га, а наразі залишилася тільки п’ята частина – близько 300 тис. га. Тому не дивно, що ціна на солодкий продукт зростає.
Нагадаємо, урожай цукрового буряка в 2009 р. становив 10,3 млн тонн у валовій вазі.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 січня 2010, 15:35 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації