Вхід | Реєстрація

Мінеральні добрива: ціна питання

Мінеральні добрива: ціна питання

Безперечно, використання мінеральних добрив сьогодні є обов'язковою умовою для отримання високої врожайності будь-якої сільськогосподарської культури. Навіть українські родючі чорноземи за десятиліття господарської діяльності виснажились і втратили частину своїх поживних речовин. Звичайно, проблема не лише в активному використанні землі під сільськогосподарські угіддя, а й у тому, що не завжди проводилась правильна сівозміна, не завжди дотримувались правила агрономії. Як результат – висока потреба у додатковому підживлені ґрунту.

Азот, сірка, фосфор, магній, калій, кальцій, залізо, марганець, молібден та багато інших макро- та мікроелементів – все це необхідні складові для успішного росту та розвитку рослини, і все це обов'язкові складові мінеральних добрив.

Наскільки з економічної точки зору вигідне їхнє застосування?

Далеко позаду залишились комуністичні часи, коли сільське господарство сприймалось як додаток до інших видів промисловості, як вважалось, більш серйозних та перспективних. Село повинно було годувати величезну державу та виконувати «плани». Наразі ситуація докорінно змінилась: сільське господарство сьогодні – це прибуткова та вигідна справа, яка повинна приносити економічну вигоду власникам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств та аграрних компаній. Виникає питання: якщо всі ресурси господарської діяльності направлені спочатку на проведення посівної кампанії, а потім – на збір урожаю, який виявився не дуже великим, то чи є сенс займатись цим? Звичайно, ні. Вкладаючи кошти у купівлю нової агротехніки, у нові сорти культур, у обробку землі та у заробітну плату працівників, власники аграрних підприємств хочуть отримати прибутки. А які можуть бути прибутки без урожаю? А який може бути урожай без використання мінеральних добрив?

Ось так ми і прийшли до логічного висновку: мінеральні добрива та ціна даного питання – речі важливі, які повинні мати економічне обґрунтування. Недарма ж спеціалісти вираховують вартість вкладених у майбутній урожай коштів із теоретичними прибутками від продажу плодів своєї тяжкої праці.

І знову: якби використання мінеральних добрив було економічно не вигідно, або їхнє застосування не давало б бажаного ефекту, то у сучасному світі не існувало б стільки видів добрив із різноманітними характеристиками, властивостями і для стількох культур – починаючи від колосових зернових і закінчуючи баштанними (дині, кавуни, кабачки, огірки).

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 лютого 2016, 14:49 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації