У трьох районах Полтавщини 52 людини захворіло після участі у поминальних обідах через вживання страв, приготованих решетилівським підприємством
Нагадаємо, сьогодні повідомили про 52 мешканців Миргородського, Зіньківського та Шишацького районів отруїлися під час поминальних обідів. 37 з них госпіталізували. Поліція відкрила кримінальну справу, а обласна влада звернулась до Кабміну з проханням відновити перевірки підприємців.
Державна санітарно-епідеміологічна служба України з’ясувала та оприлюднила подробиці цього масового отруєння.
Усю їжу приготувало підприємство «Жасмін»
Як з’ясували фахівці Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, усі постраждалі вживали страви, виготовлені підприємством громадського харчування «Жасмін», розташованого у селі Покровське (Жовтневе) Решетилівського району.
Вже відомі випадки отруєння у 5 селах трьох різних районів. У поминальних обідах, після яких занедужали люди, брали участь 130 осіб з сіл Попівка Миргородського району, Федунка, Переводчиково, Великий Перевіз Шишацького району, Бірки Зіньківського району.
Перші симптоми захворювання потерпілі відчули починаючи з вечора 3 червня. Кількість хворих зростала протягом наступної доби. Захворювання проявлялося багаторазовою діареєю, блюванням, підвищенням температури (в окремих випадках до 38-39°С), болями в животі, слабкістю. В усіх випадках перебіг захворювання був середньої тяжкості, а симптоми тривали більше доби.
Усі потерпілі споживали страви, виготовлені «Жасміном» з порушенням технологій. Страви зберігали занадто довго та доставляли за температури більше +25°С. Їх готували із м’яса, яєць, заморожених напівфабрикатів і розвозили готові страви по селах.
Їжа була приготована без дотримання гігієнічних норм та доставлена без потрібного температурного режиму
У меню були страви, небезпечні щодо накопичення мікроорганізмів: салат олів’є, котлети, голубці, м’ясо тушене, киселі, канун (варена крупа, залита солодким напоєм), налисники, смажена риба.
Фахівці виявили, що страви готувались з порушенням технології, не дотримувався принцип роздільності сирого та готового, порушувались умови та терміни зберігання, персонал з 7 осіб не дотримувався особистої гігієни через відсутність умов для цього. Також у персоналу не було даних про проходження медичного огляду. Відсутня документація на ряд продуктів для виготовлення страв.
Поки «Жасміну» заборонили готувати та продавати страви
Нині фахівці досліджують бактеріологічний матеріал від хворих та працівників «Жасміну», проби харчових продуктів та залишків страв від поминальних обідів. Учасники поминок знаходяться під медичним наглядом.
Підприємство громадського харчування «Жасмін» в даний час страви не готує та не відпускає. Його працівників попередили, що наявні в них продукти використовувати та реалізовувати неприпутсимо. Населення проінформували про небезпеку використання залишків страв та продуктів від поминальних обідів.
Епідрозслідування та робота в осередку тривають.