Вхід | Реєстрація

Гідна відсіч: співпраця задля подолання кібершахрайства

Гідна відсіч: співпраця задля подолання кібершахрайства

Розроблено схему оперативної взаємодії між банками, кіберполіцією і патрульною поліцією для попередження платіжного шахрайства

4 жовтня 2016 року відбулося друге засідання міжвідомчої робочої групи, яку було сформовано для підвищення ефективності боротьби із кібершахрайством в Україні. До складу групи увійшли представники кіберполіції, патрульної поліції України та Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА.

Наказ про створення робочої групи був підписаний головою Національної поліції України Хатією Деканоідзе 23 липня 2016 року. Головним завданням групи стала розробка ефективної  схеми взаємодії між поліцією та банками для оперативного реагування на випадки злочинів із платіжними інструментами.

Олеся Данильченко, заступник директора Асоціації ЄМА, керівник Форуму безпеки розрахунків і кредитів, зазначила:

— Кібершахрайство в Україні можна попередити. Складових успіху не так багато. Перш за все, потрібно, щоб самі користувачі платіжних карток дотримувалися простих правил безпеки. По-друге, кібершахраї мають зрозуміти та відчути, що загроза бути затриманими і покараними за злочин є реальною та неминучою. Бажання банків і поліції співпрацювати для надання гідної відсічі злочинним діям кібершахраїв – дуже важливий крок.

Проект схеми взаємодії було розроблено на першому засіданні робочої групи у серпні 2016 року. На другій зустрічі, після врахування рекомендацій діючих командирів батальйонів Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, сторони погодили допрацьований варіант. Затверджена схема передбачає оперативний обмін інформацією щодо скоєних злочинів в онлайн-режимі. Пілотним регіоном для впровадження стане Київ, де, за статистикою, скоюється найбільше фінансових кіберзлочинів та платіжних шахрайств.

Створення міжвідомчої робочої групи ініційоване у рамках реалізації першого етапу Національної програми сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків SAFE CARD. Цей проект впроваджується за підтримки Державного департаменту США і координується Українською міжбанківською асоціацією членів платіжних систем ЄМА.

 

Довідка

SAFE CARD: Національна програма сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків

Проект стартував в Україні 1 жовтня 2016 року і продовжуватиметься до 30 вересня 2017 року.

Програма передбачає комплекс заходів та активностей Асоціації ЄМА, медіа, учасників платіжного ринку та державних органів за п’ятьма напрямками протидії:

  • підвищення обізнаності громадян України про ефективні способи захисту власної інформації та правила безпечного використання платіжних карток, електронних платежів та банкоматів;
  • удосконалення кримінального законодавства України у сфері неправомірного обігу засобів платежу та приведення його у відповідність світовим стандартам з урахуванням актуальних видів карткових та платіжних злочинів;
  • удосконалення системи оперативного отримання й перевірки правоохоронними органами інформації про злочини із платіжними картками, електронними платежами та в банкоматах;
  • удосконалення взаємодії між банками, патрульною поліцією, кіберполіцією і слідством при розслідуванні та протидії злочинам із платіжними картками, електронними платежами та в банкоматах;
  • підвищення поінформованості суддів і прокурорів про схеми здійснення злочинів із платіжними картками, інтернет-платежами та в банкоматах, аналіз судової практики і формування рекомендацій із кваліфікації карткових та платіжних злочинів.

У рамках Програми проводяться соціологічні дослідження, розробляються інформаційні матеріали, створюються міжвідомчі робочі групи тощо.

Проект впроваджується за підтримки Державного департаменту США і координується Українською міжбанківською асоціацією членів платіжних систем ЄМА.

 

ЄМА

Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЄМА (ema.com.ua) створена у 1999 році для того, щоб зробити використання безготівкових платіжних інструментів і технологій при розрахунках і кредитуванні в Україні невід’ємним елементом фінансової культури, таким же зручним, як і у країнах Великої сімки та Європейського союзу.

Асоціація передає накопичений досвід використання безготівкових платіжних інструментів, експертну статистичну й аналітичну інформацію клієнтам банків і ЗМІ, формуючи впевненість у зручності й безпечності безготівкових розрахунків.

Разом з регуляторами ринку Асоціація ЄМА формує законодавчу і нормативну основу роботи платіжного ринку. Протягом 15 років створено та адмініструється єдина в Україні міжгалузева онлайн-система обміну інформації про платіжне і кредитне кібершайхраство, налагоджена співпраця з правоохоронними органами.

З 1 жовтня 2016 року по 30 вересня 2017 року Асоціація ЄМА є координатором Національної програми сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків SAFE CARD, яка реалізовується в Україні за підтримки Державного департаменту США.


Автор: Анна Дзюба, прнес-служба Програми SAFE CARD


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 жовтня 2016, 12:51 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації