Вхід | Реєстрація

Незаконне поховання ? Заберіть негайно свого небіжчика!

Керівники комунального комбінату ритуальних послуг обіцяють викопувати з могил незаконно
похованих померлих і повертати їх родичам.
У Кременчуці – черговий спалах поховальної війни. Ціна питання – поховання на закритому кладовищі на розі вулиць Ціолковського та Петровського. Комунальники з відеокамерою в руках  спостерігають за тим, як все відбувається. Не так давно це кладовище вже було в центрі скандалу, коли керівники комбінату ритуальних послуг не дали мешканці міста поховати на
ньому свого батька – ветерана Великої Вітчизняної війни. Нині ж – другий етап, коли все ті  ж працівники комбінату ритуальних послуг намагаються боротися зі своїми приватними  конкурентами та незаконними похованнями більш-менш законними методами. Питання – чому  кременчужани уникають допомоги комунальників у цій невеселій справі – поки що не
розглядається.

Як невідомі особи ховають невідомих людей
“Співробітниками нашого комбінату було встановлено, що на закритому кладовищі по вул. Петровського – вул. Ціолковського 3 січня було проведено несанкціоноване поховання, тобто  поховання невідомої особи невідомими людьми. Стосовно рганізації та проведення цього поховання до комунального підприємства ніхто не звертався та угоду – замовлення не оформляв,  що є порушенням законодавства з питання здійснення поховання та похоронної справи”, –  розповів керівник комунального підприємства Віталій Дедюрін. Комунальники не стали самотужки  закопувати порожню могилу небіжчика, поки не прийшла поховальна процесія. Саме так робили  раніше. Нині ж усе старанно фіксувалося на відео та фото, аби потім усе ж можна було  з’ясувати, хто саме незаконно ховає людей у місті.
“На цьому кладовищі не можна ховати людей, бо воно закрите. До того ж, у цього підприємця немає відповідної угоди з комунальним підприємством. Цього року вона не підписана”, – робить  відповідні висновки заступник начальника УЖКГ міста Олександр Прядко після вивчення  отриманих фотоматеріалів.
“Оскільки аналогічна ситуація вже траплялася раніше і набула широкого розголосу в межах України, співробітниками нашого підприємства було зафіксовано лише факт проведення  незаконного поховання без дотримання санітарних норм та процедури, встановленої законом.  Викопана невстановленими особами могила має нестандартні розміри, що дає можливість припускати поховання не однієї особи. Також вирізано та пошкоджено цілу секцію огорожі  кладовища”, – зазначено у поясненні керівника комбінату ритуальних послуг.

Хто у місті займається “таємними” похованнями
Керівник спеціалізованого комбінату ритуальних послуг Віталій Дедюрін вважає, що комунальникам вдалося відповісти на це запитання. На телекамеру зафіксували номер автомобіля  ”Мерседес”, яким перевозили труну. За допомогою МРЕВ з’ясували, хто є власником цього авто. Нині всі звинувачення в бік приватного підприємця-кременчужанки, котра мешкає на 3-у
Занасипу і займається тим, що зовсім не подобається комунальному комбінату. Тобто  організацією поховань та надання відповідних послуг. Останнє ж для самих комунальників є не зовсім прийнятним. Кошти, які в таких випадках городяни мають платити комунальному підприємству, до нього не доходять. Погано це чи добре, зважаючи на комунальну дорожнечу в місті та скандали, пов’язані саме з комбінатом ритуальних послуг?
Найбільш ймовірно, комунальному підприємству, схоже, таки “не дістати” винного в порушенні закону – проведенні таємного поховання. І справа тут навіть не в оприлюднених звинуваченнях, за якими приватний підприємець з 3-го Занасипу проводить свою діяльність. За словами керівника комбінату ритуальних послуг, у бізнесмена-жінки, яка конкурує з комбінатом, у
штаті немає жодного працівника, але є чоловік, який працює у правоохоронних органах: “Таке  цинічне порушення законодавства можливе лише за потужного покровителя-співробітника  податкової міліції, яким є чоловік вказаного приватного підприємця”.

Чим усе загрожує
“Ми вивчили цю справу і склали відповідний акт. Але, звісно, самі ніяких заходів не вживатимемо”, – розмірковує про можливі наслідки порушення головний інженер комбінат ритуальних послуг Сергій Базавлук. Традиційно в таких випадках скарга передається до міської прокуратури. А компетенція останньої – прийняти рішення про ексгумацію тіла. Тобто домовину викопають і передадуть комбінату ритуальних послуг.  “Якщо після цього рідні небіжчика звернуться до нас, ми віддамо їм тіло. Якщо ні, то поховаємо самі, як безрідного. Де гарантії того, що коли копали могилу, небіжчика не поклали на когось зверху”, – так відповідає Сергій Базавлук на запитання “Програми плюс”, чи варто в цьому випадку чинити зовсім не по-людськи. “Звісно, люди, які замовляли поховання, можуть цієї обставини і не знати, але підприємець, який усе організовував, і буде винним”, – говорить співрозмовник. Втім він визнає, що в даному випадку всі зусилля комунальників  будуть марними – двобою з офіцером податкової міліції, який опікується справами дружини-підприємця, не виграти. До того ж, викопування мертвих з могили додаткових дивідендів  підприємству “Комбінат ритуальних послуг” не принесе. За керівником останнього й так чимало несправедливих і незаконних рішень. Зокрема – тисяча гривень за резерв, які протизаконно стягували з пенсіонерів та дітей війни міста. Ці кошти кременчужанам так і не повернули.

Як не поховати людину “таємно”?
Заступник начальника УЖКГ міста Олександр Прядко:
- Це вже другий випадок незаконного поховання і все на одному і тому ж кладовищі. Та якщо раніше представники комбінату просто приїхали і засипали викопану могилу, то тоді й виник скандал. Але нині все вчинено більш розумно.
Як у нас відбуваються поховання? Беруть відповідну довідку, їдуть до комунального підприємства, все реєструють, оформляють документи і відбуваються офіційне захоронення. Але в цьому випадку, найбільш імовірно, – рідні небіжчика дійшли до РАГСу, взяли свідоцтво про смерть і на цьому все. Але так бути не повинно. Для поховань у нас відкрито лише два кладовища – на вулиці Свіштовській та Деївській горі.  Решта – закриті. Також поховання людей проводяться за рішенням міського виконавчого комітету на таких кладовищах як Староревівське та Новоревівське, що на вулиці Ревенка.
Загалом комунальне господарство в цьому випадку повинне звернутися до органів правопорядку, а вже справа останніх – розібратися та притягти винних за незаконне поховання до відповідальності. Бо ми не знаємо, кого поховали, й чи немає в цьому випадку криміналу. Мало що може бути? Є приклади в інших регіонах України – людей отак убивали і ховали кінці у “воду”.

Автор: www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2010, 13:06 | Кременчук |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації