Вхід | Реєстрація

Міжнародний день стоматолога

В Україні його святкують кілька років, але з кожним роком він набуває все більшої і більшої популярності. Відзначення Дня стоматолога 9 лютого, в день Святої Аполлонії, має вагомі причини, перша серед яких – дивовижно привабливий образ Аполлонії, що дійшов до нас через століття.
Аполлонія – донька видного Олександрійського чиновника. Її піддали жорстоким тортурам, вимагаючи зречення від християнства. Їй вирвали всі зуби і загрожували спалити живою. Аполлонія не злякалася смерті. Відважна жінка сама кинулася у вогонь. Страждання і християнський подвиг Аполлонії так вразили її сучасників і нащадків, що народилася легенда про те, що варто тільки вимовити ім'я Аполлонії, помолитися їй, і зубний біль вщухне.
Не помилюся, якщо скажу, що цього лікаря-стоматолога знають всі гадячани.
Сергій Анатолійович Романюк обрав лікарську професію, як говорить сам, просто через те, що дуже любив шкільні уроки з хімії та біології. Він не просто лікар-стоматолог, Сергій Анатолійович – стоматолог-хірург. Після закінчення Полтавського медичного інституту відслужив строкову службу на космодромі «Байконур», а потім почав практикувати.
«Саме хірургічна стоматологія мені сподобалося найбільше, - посміхаючись, говорить мій співрозмовник. -  Коли прийшов працювати до стоматологічного відділення Гадяцької ЦРЛ, мене зустріла гарна і привітна жінка Галина Олександрівна Ємець. Стоматолог-хірург з великої літери, найкраща наставниця, вчитель. Вона мене відмовляла, говорячи, що хірургічна стоматологія – невдячний вибір. Та я дуже вдячний їй за науку та терпіння. Радію, що моя старша донька Таня теж обрала професію лікаря-стоматолога.
За роки лікарської практики бувало всякого, адже лікуємо і дітей, і дорослих. Кумедною історією можна назвати випадок, коли батьки привезли доньку і скаржаться, що вона вже три дні не їсть, і начебто через зубний біль. Я поглянув, а у неї вивих щелепи, можливо, позіхнула невдало. Та більше подобаються важкі випадки з видаленням зубів. Наприклад, видаляв зуб пацієнтові, а не виходить, не можу його витягти. Я вже і так, і сяк. А він не йде, і все. Роздивився. І виявилося, що до нього ще один приріс знизу. Це рідкість. Я його потім віддав на кафедру медінституту. Професія лікаря ще гарна тим, що спілкуєшся з людьми. Вони розповідають щось цікаве нам, ми розповідаємо їм. Я так люблю свою професію, що за 24 роки, не розчарувався у ній жодного разу.
Користуючись нагодою, хочу привітати своїх колег, лікарів-стоматологів, з цим святом. Терпіння, поваги, вдячних пацієнтів і гідної зарплати».

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2010, 15:38 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації