Вхід | Реєстрація

Резервісти з Козельщинського району готуються до відбуття на військові полігони

Резервісти з Козельщинського району готуються до відбуття на військові полігони

Протягом 2016-го року у Збройних Силах України було підготовлено близько 100 тисяч резервістів оперативного резерву першої черги. Цього року цю практику вирішено продовжити.

У Міноборони планують використовувати резервістів, як доповнення до вже розгорнутих та сформованих військових частин. Саме для цього протягом останнього року і проводилися збори резервістів на базі тих бригад, які вони мають поповнювати у разі загострення ситуації. На військових полігонах резервісти вдосконалювали свою бойову майстерність та приймали участь у навчаннях у складі тих підрозділів, до яких вони приписані. Як правило, до складу оперативного резерву першої черги у військкоматах записують тих, хто пройшов АТО і має досвід участі у бойових діях.

З 19-го січня на базі однієї з механізованих бригад Сухопутних військ ЗС України у Харківській області проводяться збори з резервістами тривалістю 30 діб, на які залучити понад тисячу військовозобов’язаних, у тому числі і з Полтавщини. Військовослужбовці із запасу зустрілися на полігоні зі своїми побратимами, відновили навички з тактичної, інженерної та вогневої підготовки, та пройшли бойове злагодження у складі рот, батальйонів в ході тактичних навчань. Резервісти проживають в обладнаному усім необхідним польовому таборі, де розгорнуті польові їдальні, лазні, заготовлено запас вугілля та дров.

«Головна мета навчань – відпрацювання механізму оперативного доукомплектування частин і з'єднань силами оперативного резерву у випадку відвертої агресії», – сказано у повідомленні Генштабу про проведення зборів резервістів.

Як повідомив  військовий комісар Козельщинського РВК Юрій Кушко, з Козельщинського району на збори перша команда резервістів буде направлена у березні. А всього у першому півріччі цього року підготовку на зборах пройде більше двох десятків запасників з Козельщинського району, що зараховані до складу оперативного резерву першої черги. Це ті, що вже відслужили за мобілізацією і мають досвід ведення бойових дій у зоні проведення Антитерористичної операції.

Варто відмітити, що переважна більшість АТОвців з Козельщини, коли їм пропонували поїхати на збори, ставились до цього з розумінням.  Проте є й такі, що відмовляються від проходження навчальних зборів, посилаючись на те, що «вони своє вже відвоювали і хай їдуть інші». Для таких військовозов’язаних Військовий комісар Юрій Кушко нагадує вимоги Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

«Стаття 26-2. Проходження служби у військовому резерві в особливий період

1. В особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, звільнені із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві.

Зарахування на службу у військовому оперативному резерві першої черги здійснюється командирами військових частин під час звільнення військовослужбовців із строкової військової служби або військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, про що такий військовослужбовець у день звільнення письмово повідомляється командиром військової частини під особистий підпис».

Зауважимо, що держава забезпечує соціальний захист тих, хто відбуває на збори резервістів: за ними зберігається робоче місце та середній заробіток на підприємстві, вони забезпечуються безплатним харчуванням, військовим одягом та обмундируванням, і отримують добові за кожен день перебування на зборах. Крім того, за виконання програми зборів, Міноборони виплатить грошову винагороду у розмірі двох мінімальних зарплат.


Автор: Віктор КРУК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 лютого 2017, 20:23 | Козельщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації