Вхід | Реєстрація

На Полтавщині з робочим візитом перебуває делегація Представництва Європейського Союзу

На Полтавщині з робочим візитом перебуває делегація Представництва Європейського Союзу

У рамках візиту в Полтавській ОДА відбулося засідання "круглого столу" з Представництвом Європейського Союзу в Україні щодо можливостей та перспектив розвитку регіонів. На ній менеджер сектору Представництва Тетяна Шульга розповіла про грантові програми та можливості для культурних ініціатив Полтавщини.

Засідання "круглого столу" з вітальним словом відкрив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло. Він наголосив, що найголовніша мета усіх проектів – перетворення свідомості:

– Доки немає кінцевого розуміння що ми робимо, як ми рухаємося і для чого та для кого це все потрібно – зрушень не буде. Дуже приємно вітати Представників ЄС у нас в Полтавській області, адже вони відіграють не останню роль в розвитку нашого регіону.

Наступною слово взяла менеджер сектору Представництва ЄС в Україні Тетяна Шульга. Вона наголосила на важливості для України укладання Угоди про асоціацію з ЄС:

– Угода зачіпає практично всі аспекти політичного, економічного та соціального життя. Там є і про культуру, і про спорт, про молодь, енергетику тощо. Там є все, що варто розвивати в Україні. Це найбільш амбітна угода з країною, шо не є членом ЄС. Це те, на що орієнтуються реформи України на найближчі 7 років.

В угоді йдеться про конкретні кроки, які на думку ЄС та України мають бути втіленні у життя. Зокрема, зміцнення економіки, зміцнення громадянського суспільства і кращого урядування.

Щодо економічно-торгівельних відносин, то участь ЄС в експорті та імпорті – величезна. Мова йде про всеосяжна зона вільної торгівлі, яка передбачає скасування мит.

– Але, – додала Тетяна Шульга, – з боку нашої країни передбачається внесення значних змін у введення бізнесу та в ту продукцію, що ми хочемо поставляти. Експорт української продукції до ЄС цьогоріч складає 25%, імпорт – 21%.

Щодо фінансової співпраці, то ЄС є найбільшим донором. Найбільше уваги направлено на горизонтальні реформи, на верховенства права, антикорупційну діяльність та реформу державного управління.

– Всі ці завдання дуже амбітні і ЄС розуміє, що ідеальна ситуація швидко досягнута не буде. Але якщо сидіти склавши руки, то нічого і не зміниться. Рух почався. Є велика зацікавленість української сторони у позитивних змінах та бажання ЄС зрушити ситуацію з мертвої точки. 12, 8 мільярдів євро – це підтримка реформ: макрофінансова підтримка, кредити, інвестиції та гранти.

Інструменти змін – програми, які, власне, і задають правила гри. Їх кілька: європейський інструмент сусідства та партнерства, європейський інструмент демократії та прав людини, інструмент сприяння стабільності та миру, співпраці в галузі ядерної безпеки, гуманітарна допомога тощо.

У нашій області впровадження різних проектів за допомогою міжнародних проектів та технічної допомоги координують у Департаменті економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА. І як зазначила його директор Інна Іщенко, щоб мати можливість отримати безповоротну фінансову допомогу від ЄС на реалізацію тих чи інших проектів, потрібно вчитися писати грантові заявки:

– Дуже хотілося б, аби в нас реалізовувалися не лише проекти, що допомагають втілитися у життя реформі децентралізації, а й інших реформ. Зміни важливі й в інших галузях: освіті, культурі, туризмі тощо.

Загалом на Полтавщині діють й інші технічні проекти. Це і проекти Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ – «Підтримка реформи децентралізації в Україні» та «Енергоефективність у громадах». Це і швейцарсько-український проект DESPRO «Підтримка децентралізації в Україні». Спільний проект ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». 


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2017, 12:09 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації