Вхід | Реєстрація

На Полтавщині виділять 28 млн грн на підвищення доступності об’єктів для людей з інвалідністю

На Полтавщині виділять 28 млн грн на підвищення доступності об’єктів для людей з інвалідністю

У Полтавській ОДА обговорили стан досягнення доступності об’єктів соціальної сфери. Цього року планують виділити 28 млн грн, щоб зробити область комфортнішою для людей з інвалідністю. Найголовніше — вдалося активізувати роботу громади і місцевого самоврядування.

У Полтавській ОДА розглянули використання чинного законодавства у відповідності до Конвенції ООН про права людей з інвалідністю. Обговорили результати моніторингу доступності закладів. Також висунули пропозиції для плану роботи обласного комітету доступності на 2018 рік.

На сферу доступності у 2012 році виділили 237 тис. грн, а у 2017 році з місцевих бюджетів задіяли майже 5 млн грн. Цьогоріч планують закласти 28 млн грн. Лише в січні направили на роботу більше мільйону.

— Потрібно розглядати всю територію міста як один об’єкт, і він повинен бути доступним. Це безпечна дорожня мережа, тротуари, переходи, посадки і висадки на громадський транспорт. Потрібно підвищувати зручність користування об’єктами: створення пандусів, обладнання будинків та прибудинкових територій, — наголосив директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА Тимофій Голбан.

На Полтавщині близько 83 тис. людей з інвалідністю. Обласний комітет доступності забезпечує архітектурну доступність будівель і споруд. Для цього вони потребують облаштування. Робота обласного і місцевого комітетів доступності у 2017 плідна: провели аудит об’єктів соціальної сфери, активізували роботу громади і місцевого самоврядування. Завдяки комітету вносять зміни до законодавства для поліпшення життєдіяльності маломобільних людей. 

— Завдяки полтавським активістам роблять відповідні кроки Кабінет Міністрів і Президент України. Щоб зробити життя людей з інвалідністю максимально інтегрованим у життя загальносуспільне. Дивлячись на те, як це відбувається за кордоном, помічаєш ставлення до маломобільних людей. Я зрозуміла, для чого пандуси і як вони влаштовані, для чого тактильні плитки та звукові сигнали. Це той еталон, до якого ми повинні рухатися, — поділилася начальник Управління містобудування і архітектури Ірина Особік.

На доступність перевірили 5 тисяч соціальних об’єктів. Крім того, міжнародна фондація виборчих систем моніторила виборчі дільниці кількох ОТГ, щоб люди з інвалідністю могли проголосувати. 

Зараз є проблема браку спеціалістів в уповноважених органах містобудування та архітектури. Не вирішені питання евакуації з приміщень маломобільних людей та правильного облаштування громадських вбиралень.

— Зміни у законодавство, які ми пропонуємо, внесуть. Наші пропозиції, ініціативи вже враховують, відповідні правки роблять. Також плануємо запрошувати на наради представників з районів та сіл. Щоб ми могли ретельніше планувати роботи, обговорювати питання. Можна проводити селекторні наради, проте не всі місцевості забезпечені відповідним обладнанням, — розповів заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

У планах керівництва області зробити опорний центр комплексної реабілітації: спеціальної, спортивної та професійної. 

— Полтавщина має бути однаково комфортною для усіх верств населення. Тому у цьому році плідно працюватимемо для вирішення питань доступності. Крім створення опорного центру, пристосуємо навчальний корпус, їдальню та гуртожитки професійно-технічного училища № 7 у Щербанях для навчання людей з різними фізіологічними проблемами, — наголосив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 лютого 2018, 11:18 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації