Вхід | Реєстрація

Чим Фейсбук відрізняється від райкому

Чим Фейсбук відрізняється від райкому

Якщо ще хтось пам’ятає, то років із тридцять тому головною (ледве не всесильною) установою на місцях, тобто в районах, містах, селах, був райком. Точніше — райком Комуністичної партії. Люди, які працювали в цій установі, вирішували буквально все: від скарг і звернень громадян, до того, коли колгоспникам потрібно сіяти пшеницю і як доїти корів.

При всій недолугості тодішньої командно-адміністративної системи, вона діяла. Не ідеально, звичайно. У цьому світі взагалі немає нічого ідеального. Але до райкомів зверталися, вони реагували, їх боялися. У багатьох чиновників з’являлися дійсно непереливки, якщо скарга на них доходила до райкому.

Зараз райкомів немає. Світ та Україна (разом із ним) кардинально змінилися. Ми живемо вже у так званому інформаційному суспільстві. І у нібито правовій державі. Звичайно, українську державу можна назвати правовою із великою долею перебільшення. Але декларативно, це так.

Та інколи створюється враження, що люди (нібито передові, «просунуті», як зараз модно говорити) поза своєю волею ностальгують за райкомами. І шукають їм заміну. Шукають навіть ті, хто народився і виріс уже після розпаду Радянського Союзу, фактичної заборони компартії, ліквідації вже згаданих райкомів.

І (у епоху нібито всевладних інформаційних технологій) заміною колишніх райкомів стають соцмережі, зокрема, Фейсбук. Туди теж стікається практично вся інформація. Чесно зізнаюся, інколи навіть стає смішно, коли читаєш пости у згаданій мережі. Скажімо, чоловік фотографує цінники на автозаправці. І пише:

— Дивіться, що робиться. Максимальний репост! Про це повинні дізнатися всі!

І так далі, і тому подібне. А що ж далі? Ну дізналися, ну репостнули, ну «лайк» поставили. І що? Ціна на бензин після цього знизилася?

Чи фотографії розбитих доріг, відео із коментарем. Ну побачили дорогу. Ну обурилися її станом. Ну прокляли автодор, Прем’єра і Президента. Далі то що?

На мій суб’єктивний погляд, зараз постами у Фейсбуці люди у своїй свідомості (підкреслюю, виключно у власній свідомості) намагаються спробувати вирішити ту чи іншу проблему. Як раніше йшли і писали у райком, так зараз звертаються до дітища Цукерберга. Тобто, патерналістське уявлення про світ в українців ще не змінилося. Мовляв, я свою місію постом чи текстом виконав, а далі нехай діють інші. Раніше діяли компартійні чиновники. А зараз? Цукерберг «винесе мозок» автодорівцям за недолугий ремонт дороги? Чи буде проводити розслідування щодо монопольної змови власників АЗС?

Про що мова. Ні, я ніколи не був і не буду проти соцмереж. Та й взагалі, безглуздо таким чином ставити питання. Проти чи за, вони існують. І приносять величезні прибутки своїм засновникам. І їх роль (як засобів комунікації) просто неможливо переоцінити. Завдяки ним важко, інколи неможливо, приховати від суспільства ту чи іншу інформацію. І навпаки, завдяки Фейсбуку чи іншим мережам можна швидко отримати потрібну консультацію чи пораду, знайти фахівця і навіть бізнес-партнера. Не кажу вже про інших партнерів. Але це і все.

Тобто ні Фейсбук, ні інша мережа чи газета або журнал ніколи не зможуть вирішити остаточно ту чи іншу проблему. Вони не для цього створені, у них інше функціональне призначення. Вони лише розповсюджують інформацію.

Все вище написане покликане не посіяти зневіру чи когось «потролити». Будь ласка, користуйтеся, пишіть і робіть репости. Але не тіште себе ілюзіями, райкомів уже немає. І навряд чи будуть. І для того, щоб щось змінити, потрібно самому докладати зусиль трішки більше, аніж репост фото чи тексту у Фейсбуці.

До речі. Товариш зараз міцно «засів» у штатівському Фейсбуці, йому це потрібно по роботі. Каже, що це зовсім інша цивілізація. Немає ніякого «срачу», як в українському сегменті цієї соцмережі. Усе чітко і по ділу. І всі прекрасно усвідомлюють, що не Фейсбук змінює світ. Це роблять люди. А мережа лише допомагає.

Що ж, американцям простіше, у них райкомів ніколи не було.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2018, 09:13 | Кобеляки | Редакційна


1. don / 23 березня 2018, 11:16
Бері Мор був правий, цей писака дійсно видає себе як мінімум за полуБога, який намагається донести «істину» до "стада баранів"
2. Ольга Волоська / 23 березня 2018, 14:54
А я ще іноді читаю переписку тих, хто лайкнув той чи інший допис. І стає дійсно страшно. Приміром, матеріал стосується того, що якесь дівчисько побачило, як бабуся штовхнула свою ж собачку на повідочку. Знімає це на відео, викладає в мережу з відповідним коментарем. І маса невдоволення типу: "ноги старій клячі перебити";"на прив"язь її і не годувати, хай здохне". Ну, і т.д.
І тоді мені стає сумно і страшно.....
3. микола козак / 23 березня 2018, 20:23
Хочу запитати у пана Філоненка , А ДЛЯ ЧОГО ВИ ПИШИТЕ оці статейки , для чого взагалі випускаєте свою газетку , на яку підняли вже ціну , як за світовий шедевр?Ви так збагачуєтесь , дурачачи співгромадян?Для чого Ви останнім часом викидаєте громаді всякі пасквилі на міського голову , в чому Ваша тут зацікавленість ?Ви підбурюєте громадян на неадекватні вчинки?
4. микола козак / 23 березня 2018, 20:31
Ще хочу запитати пана Філоненка , чому авторам матеріалів , які Ви друкуєте в своїй газеті , Ви не виплачуєте гонорари ?Ви забираєте все СОБІ ?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації