Вхід | Реєстрація

«У Полтавській області мають утворитись 69 громад»

«У Полтавській області мають утворитись 69 громад»

Нещодавно в Біликах місцеві жителі зустрічались із експертом Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування Олександром Ісипом, який розповів про добровільне об’єднання територіальних громад та реформу децентралізації.

Зустріч відбулась у селищному Будинку культури. Її організувала ініціативна група, на чолі з Наталією Левонтівцевою, екс-секретарем селищної ради. Усього послухати фахівця зібралось близько 100 чоловік.

Олександр Ісип розповів, що до початку реформи децентралізації в Україні нараховувалось близько 11 500 сільських, селищних і міських рад. Усі вони знаходились у різних умовах: наявність лікарень, дитячих садків, транспортного потоку, віддаленість від райцентру.

— У 2014 році держава зрозуміла, що стара адміністративна управлінська система не забезпечує бажання людей, — сказав експерт. — Оскільки авторитет влади є досить незначним, процес укрупнення територіальних громад зробили добровільним, аби громади під час об’єднання могли самостійно врахувати етнічні, історичні та інші зв’язки.

Протягом 2015–17 років у державі з’явились 700 ОТГ, у яких проживають більше 6 мільйонів людей. Об’єднані громади займають 30 відсотків площі України. У середньому одна громада утворена з 4,7 сільських рад. Кількість мешканців — 8,6 тисячі.

Зі слів представника центру розвитку місцевого самоврядування, у Полтавській області повністю не об’єднався жоден район. Шість районів об’єднані від 50 до 99 відсотків, чотири — до половини. Необ’єднаними залишаються Зіньківський, Диканський, Оржицький, Чорнухинський і Котелевський райони. Згідно перспективного плану, у області має з’явитись 69 ОТГ, уже створено 42.

— Якщо порівняти 2014 та 2018 роки, державна підтримка ОТГ зросла у 40 разів, — наголосив Олександр Ісип. — Зараз держава виділяє на розвиток громад 19 мільярдів 370 мільйонів гривень. У бюджет ОТГ надходить 60 відсотків податку з доходів фізичних осіб. Розпочинається процес передачі громадам землі, яка знаходиться за межами населених пунктів. Практика показує, що в ОТГ йдуть інвестори. Запам’ятайте, що в період, доки ми думаємо, об’єднуватись нам чи ні, наші населені пункти не розвиваються.

Також експерт додав, що в об’єднаних громадах працюють ті ж спеціалісти, що й у районних установах. І не потрібно буде жителям віддалених населених пунктів долати значні відстані.

У ОТГ створюються опорні школи, де навчаються діти з кількох філій. Завдяки цьому формуються повнокомплектні класи, де серед дітей є конкуренція.

Присутні задали експерту питання, що їх цікавили, та отримали на них відповіді.

 

Об’єднуватись готові лише Жуки

Через тиждень після проведеного зібрання, кореспонденти зв’язались із головами Білицької селищної, Жуківської, Чорбівської, Червоноквітівської та Іванівської сільських рад. Згідно перспективного плану, вони мають утворити об’єднану територіальну громаду з центром у Біликах.

Юрій Латиш, очільник Білицької селищної ради, розповів, що на останній сесії, яка відбулась напередодні зустрічі з Олександром Ісипом, розглядалось питання, подане ініціативною групою. Наталія Левонтівцева ініціювала провести громадське обговорення в селищі з приводу об’єднання з Жуківською сільрадою. Депутати відмовились від цього та вирішили, що таке об’єднання не відбудеться.

— На сесію ми запросили голів сільських рад, з якими маємо створити ОТГ, як це прописано в перспективному плані, — сказав Юрій Латиш. — Наразі всі, крім Жуків, виступають проти об’єднання. Вважаємо, що цей процес не на часі. Громаду ми будемо створювати, але пізніше.

Людмила Рибалко, очільник Червоноквітівської сільради, і її чорбівська колега Любов Васюта підтвердили, що їх виборці виступають проти об’єднання. А от жуківський сільський голова Олег Охріменко говорить, що жителі сільради не проти децентралізації.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2018, 15:50 | Кобеляки | Політика


1. микола козак / 24 березня 2018, 15:35
Ісип таки встроївся , щоб валяти дурака.З нього експерт , як ............. .
2. Ltava / 24 березня 2018, 17:17
1.микола козак
«Ісип таки встроївся»

Людина найшла нарешті роботу по душі :)). Шкода що так пізно :((
3. микола козак / 25 березня 2018, 08:48
Цих дармоъдыв уже насаджали на бюджет далы нікуди.Як не експерти , то інструктори , то політологи - розвелось , як усобаки бліх , і всих треба годувати , а робити нікому.Ісипа треба було встроювати слюсарем -сантехніком , він на більше не тягне.
4. Ltava / 25 березня 2018, 09:07
3.микола козак
«треба було встроювати слюсарем -сантехніком»

Щоб без води сиділи і каналізація по вулицям текла ? хай краще розповідає :))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації