Вхід | Реєстрація

Мер Полтави обійшов по розміру зарплати очільників Львова, Дніпра та Києва

Мер Полтави обійшов по розміру зарплати очільників Львова, Дніпра та Києва

Олександр Мамай вдруге став п’ятим серед найбільш високооплачуваних мерів обласних центрів України, обійшовши міських голів Львова, Дніпра та Києва. Про це повідомляє ІВ «Полтавщина».

Міський голова Полтави Олександр Мамай другий рік поспіль втрачає лідерство у рейтингу найбільш високооплачуваних мерів обласних центрів України. Як і минулого року, йому вдалося посісти лише п’яте місце. Нині його випередили міські голови Харкова, Тернополя, Запоріжжя та Черкас. Такі дані «Полтавщина» отримала, проаналізувавши декларації мерів обласних центрів за 2017 рік.

Рейтинг зарплат мерів українських міст у порівнянні з опитуваннями соціологічної групи «Рейтинг»

До рейтингу ми не включили Луцьк — міський голова Луцька Микола Романюк помер у лютому 2017 року. Зарплата Миколаївського міського голови Олександра Сенкевича вказана за 10 місяців — його повноваження достроково припинили у жовтні 2017-го. Наразі Сенкевич поновився на посаді через суд. Замість Донецька та Луганська — Маріуполь та Сєвєродонецьк відповідно.

Для наочності ми порівняли рейтинг оплати праці міських голів із рейтингами міст України, який склала соціологічна група «Рейтинг».

Довідково. Соціологічна група «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту щороку проводить дослідження щодо ставлення громадян до місцевого самоврядування і муніципальних послуг. Цього року опитування проводилося серед 19 тисяч респондентів.

Порівняння ми проводили з метою показати, наскільки збігається рівень задоволення діяльністю міського голови із рівнем його зарплати.

Отже, за даними «Рейтингу», Олександр Мамай посідає друге місце за мірою незадоволення його діяльністю. На питання «Наскільки Ви задоволені діяльністю міського голови?» 25% полтавців відповіли, що зовсім незадоволені і 35% — скоріше незадоволені. Повністю влаштовує робота мера Полтави лише 2% опитаних, швидше влаштовує — 21%. За неї Олександр Мамай отримує півмільйона гривень на рік — близько 43 тисяч гривень на місяць.

Опитування: Наскільки Ви задоволені діяльністю міського голови Вашого міста? Опитування: Наскільки Ви задоволені діяльністю міського голови Вашого міста?

Таким чином, п’ятий за рівнем оплати праці мер в України посідає передостаннє місце за рівнем задоволення його роботою.

Цікаві і результати опитування щодо того, чи докладає мер зусиль до подолання корупції на рівні міської влади. Тут міський голова Полтави отримав пальму першості за рівнем бездіяльності. 76% респондентів вважають, що Олександр Мамай нічого для цього не робить.

Опитування: На Вашу думку, Ваш міський голова докладає зусиль до подолання корупції на рівні міської влади чи ні?

Опитування: На Вашу думку, Ваш міський голова докладає зусиль до подолання корупції на рівні міської влади чи ні?

 

Для прикладу, в Івано-Франківську найменше мешканців вважають, що їхній мер Руслан Марціньків нічого не робить для подолання корупції. При цьому, він перебуває на другому місці за рівнем вдоволеності його діяльністю після міського голови Харкова. Зарплата Руслана Марціньківа на 100 тисяч гривень менша за ту, що отримує Олександр Мамай і складає 400 тисяч гривень. Тобто близько 34 тисяч гривень на місяць.

Зазначимо, що, згідно із законом «Про державну службу», зарплата держслужбовця складається з:

  • посадового окладу;
  • надбавки за вислугу років (10-40%);
  • надбавки за ранг державного службовця (25-30%);
  • виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця — 50% посадового окладу останнього;
  • виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою держслужби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою;
  • премії (у разі встановлення).

У свою чергу, оклад держслужбовця залежить від групи за оплатою праці. Ці групи розподіляються за чисельністю населення у містах та областях. Вони регламентуються Постановами Кабміну № 614 від 21 липня 2005 року та № 268 9 березня 2006 року.

Так, зокрема, Полтава відноситься до І групи міст за посадовим окладом із населенням понад 180 тис. до 450 тис. осіб. Згідно з нею, до 24 травня 2017 року оклад міського голови Полтави становив 2,2 тис. грн, а після — 8,3. Виходить, решта — це надбавки та премії.

Нагадаємо, Олександр Мамай зберігав лідерство серед міських голів обласних центрів до 2015 року включно. У 2016-му його також випередили одразу 4 мери. Зокрема і міський голова Львова Андрій Садовий, який цього року опустився на щабель нижче Олександра Мамая.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 квітня 2018, 12:33 | Полтава | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації