Вхід | Реєстрація

Коли головний лікар не переймається своїми шкурними питаннями, то й у лікарні - порядок

 Коли головний лікар не переймається своїми шкурними питаннями, то й у лікарні - порядок

Усе пізнається в порівнянні. У мудрості цього афоризму днями переконалися члени делегації з представників миргородських медиків та громадських активістів, що відвідали Кобеляцьку ЦРЛ: хотіли подивитися, а як же воно у людей, тобто, в інших районних лікарнях із звичайним фінансуванням. Хоча Кобеляцький район за кількістю населення удвічі менший за Миргородський, відповідний і її бюджет: торік – трохи більше 32 млн. грн.

Головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Володимир Казирод працює на посаді три роки, і за цей час сталося чимало позитивних змін у комунальному закладі. Бо до нього були й побори, і буфети, і обгрунтовані претензії пацієнтів. Щоправда, не в такій мірі й не у таких масштабах, як у Миргороді, за що Департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА нещодавно визнав роботу адміністрації Миргородської ЦРЛ незадовільною. А це прецедент не тільки на Полтавщині, а й в Україні.

Володимир Олексійович категорично проти будь-яких буфетів на території поліклініки чи лікарні. Та й зовсім поруч є продуктові кіоски. Хоча голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко вважає, що кухарі лікарняної їдальні пекли дуже смачні пиріжки, тож чому б не організувати продаж маленької радості для пацієнтів.

І тепер у кімнаті, де колись розташовувся буфет, – гарний кабінет УЗД. З сучасним обладнанням. Звісно, придбаним не коштом ЦРЛ, бо 90% її річного бюджету це – зарплатата та енергоносії. Апарат УЗД придбали за кошти місцевого Ротарі-клубу. А флюорограф з’явився завдяки тому, що голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко випросила у благодійників з німецького міста-побратима Зінгена 10 тисяч євро і стільки ж виділила районна рада. 

У колишньому кабінеті старшої медсестри з ініціативи В.Казирода за кошти районного бюджету обладнали чудову соляну кімнату. Лише на 6 місць, але цього достаньо, щоб люди не їхали за сотні кілометрів у дорогі санаторії в соляних копальнях, а те ж саме лікування отримували у райцентрі.

Усі апаратні обстеження для пацієнтів поліклініки й лікарні на апаратах, що придбані з ініціативи Світового банку, безкоштовні. Про це вказано в оголошеннях на кабінетах.

Пацієнти без направлень лікарів комунальної лікарні сплачують у касу ЦРЛ за рентген 22 гривні (плівка 30х40 см), а за УЗД – 45 грн. Володимир Олексійович наголосив: у касу. А ті, хто брав у кишеню, вже не працюють.

– Як тільки я обійняв посаду головлікаря, – розповідає Володимир Олексійович, – одразу ж біля кожного кабінету в поліклініці, в усіх відділеннях лікарні повісив оголошення з телефоном «гарячої лінії», куди пацієнти можуть звертатися у разі виникнення претензій. І вказав номер свого мобільного, хоч люди не знали, кому вони телефонують. Спочатку дзвінків було багато – і вдень, і вночі. Я відповідно на кожен миттєво реагував, іноді з дуже жорсткими висновками. Нині дзвонять набагато рідше. Я вважаю, що така «гаряча лінія» для оперативного зворотного зв’язку з головлікарем чи начмедом повинна бути в кожній лікарні, – наголошує В.Казирод, – тоді там буде порядок, адже це вельми самодисциплінує медпрацівників. На планірках наголошую колегам, що зараз у телефоні кожної людини – і диктофон, і відеокамера, зафіксують і в Інтернет виставлять, то навіщо нам така ганьба?

Чи можуть миргородці уявити у фантастичному сні, що біля кожного діагностичного кабінету чи у відділеннях Миргородської ЦРЛ вказаний телефон головлікаря Ярослава Будного чи начмеда Наталії Сябрук?! Хоча недарма кажуть, що все геніальне – дуже просте. І прості управлінські рішення дають величезний ефект, якщо, звісно, всівся у крісло не гроші лопатою гребти, а зробити для людей максимум з можливого у складних сучасних умовах. Та навіть тим, хто знає телефони Будного й Сябрук, важко до них додзвонитися...

Натомість у Миргороді тільки після скандалу, що вийшов за межі області, та комісійної перевірки обласного департаменту охорони здоров’я, повісили оголошення з номерами телефонів «гарячих ліній» Кабміну, Міністерства охорони здоров’я та обласного департаменту. Як кажуть у рекламі: «Відчуйте різницю!» Якщо, наприклад, щось термінове, то хто швидше на неї має зреагувати – міністерство, уряд чи все ж адміністрація лікарні, бо «вищестоящі» все одно перенапралятимуть скарги вниз?!

Кожний робочий день В.О.Казирода починається о 7.15 з обходу всіх (!) відділень лікарні. О 7.50 – нарада з керівниками господарського блоку та бухгалтерією, о 8.10 – із заввідділеннями.

Для порівняння: головний лікар Миргородської ЦРЛ Я.Будний за сім років перебування на посаді жодного разу (!!!) не робив обходу відділень. А новопризначена начмед Наталія Сябрук за півтора місяці спромоглася аж на один обхід... Медради й патанатомічні конференції у Миргороді теж не проводилися. 

На початку роботи В.Казирода обурені пацієнти приносили йому цидулки з пологового відділення з переліком необхідного для породіллі, де останнім пунктом стояло: «кава «Чорна карта». То він викликав і попередив: «Ви у мене не «Чорну карту», а чорну смолу питимете, якщо займатиметеся таким!» З того часу побори припинилися. А колеги, які беззаперечно поважають свого керівника, напівжартома нарікають: «Та хіба з таким головлікарем щось заробиш?» 

У Кобеляцькій ЦРЛ не беруть грошей з іногородніх за лікування (у Миргородській ЦРЛ такі особи сплачують щодоби 300 грн.) Хоча полікуватися й народжувати сюди їдуть і з сусідної Дніпропетровської області, і з Західної України. У В.Казирода своя ідеологія такого підходу: якщо їм у нас подобається, нехай їдуть, і побільше. Незабаром, з уведенням у дію медреформи, гроші ходитимуть за пацієнтом і тоді лікарня матиме з цього економічну вигоду.

До речі, Володимир Олексійович цікавився, чому чимало охочих приїздить у їхню ЦРЛ. Виявляється, не тільки тому, що тут хороші фахівці, чуйне ставлення середнього медперсоналу, а й тому, що гарно... харчують.

Проблема забезпечення продуктами в Кобеляцькій ЦРЛ є, як і в усіх інших лікарнях, де на харчування пацієнтів виділяються мізерні кошти (до 10 грн. на добу). Але її вирішують завдяки тому, що працівники харчоблоку влітку консервують овочі, а також «дружбі» з районною асоціацією фермерів. З 34 депутатів Кобеляцької райради – 20 фермерів. Восени лікарня подає асоціації заявку на крупи й отримує необхідну кількість як благодійну допомогу. Агрохолдинг «Астарта» подарував 5 мішків цукру. Одно слово, як у приказці: з миру по нитці – голому сорочка... А коли стосунки між лікарнею і депутатським корпусом та господарниками нормальні, то такі проблеми вирішуються без особливих труднощів.

Давно треба було робити ремонт у акушерсько-гінекологічному відділенні. Та все зволікали через брак коштів, бо обсяг будівельних робіт немалий. Тож голова Кобеляцької РДА Т.Шевченко торік звернулася до депутатів Полтавської облради від району, щоб вони виділили зі свого спеціального депутатського фонду (1 млн. грн.) по 150-200 тисяч грн. Ніхто не відмовив. І зараз лікарня силами своєї будівельно-ремонтної групи закінчує тут ремонт. 

Нещодавно у Кобеляцькій ЦРЛ відкрилося паліативне відділення, в якому лікують важкохворих, отримують допомогу немічні люди й безхатьки. Ініціатором його створення став В.Казирод, а кошти виділив районний бюджет. Відділення має свій рахунок, тож видно, які кошти на нього надходять.

– Ми були вражені забезпеченістю ліками у кожному відділенні Кобеляцької ЦРЛ (на наше прохання нам показали заставлені ліками шафи), – зауважує хірург Миргородської ЦРЛ Юрій Хавер. – Їх перелік повністю відповідає вказаному в інформаційних листах. Особливо приємно був здивований, що в хірургічному відділенні є всі необхідні лікарські препарати для невідкладної допомоги ургентним хворим та на першу добу лікування, а в оперблоці є необхідні розхідні  матеріали. Миргородським хірургам таке й не снилося: у нас про запас тільки одна пляшка фізрозчину та система для крапельниці. І якщо, наприклад, до нас привозять тяжкого непритомного пацієнта чи в якого з собою немає грошей, лікар змушений в аптеці під своє чесне слово записувати ліки на ім’я хворого з умовою, що той згодом поверне аптекарям борг. Штат у Кобеляках удвічі менший за Миргород, але все «перекрито» вузькими спеціалістами, чого немає в нашій ЦРЛ, – констатує Юрій Олександрович.

До речі, в жодному відділенні Кобеляцької ЦРЛ ми не відчули характерного для багатьох лікарняних закладів неприємного запаху, навіть у паліативному відділенні, скрізь свіже чисте повітря, на відміну від миргородської лікарні.

– Наша бідність чистенька, – каже з цього приводу голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко. – Буває, заходиш у бідну хату, а там такий бруд! А буває ще більше зубожіння, тільки все чистеньке, випране, вимите. Отак і в нашій лікарні.

Заторкнули ми в розмові з Володимиром Казиродом і кадрову проблему, яка чимало років супроводжує українську медицину, особливо в глибинці. Була вона й у Кобеляках. Зокрема, завідуючі відділеннями глибоко пенсійного віку та 68-річний начмед, які вже за станом здоров’я не могли виконувати свої обов’язки на належному рівні.

– Система була проста, – розповідає В.Казирод. – Старі не допускали молодих «до корита», нічому не вчили, а згодом і самі стали нездатні працювати. І ситуація доходила до колапсу. Тому я пояснив дупутатам райради, що треба думати про перспективу, інакше хто лікуватиме їхніх дітей та внуків.

За невеликий час В.Казирод омолодив керівні кадри (тепер всі завідувачі віком 35-40 років), заступником з медичної частини призначив 36-річну анестезіолога Аллу Коваленко.

Володимир Олексійович також проалізував статистику хірургічного відділення. З’ясувалося, що завідувач відділенням – 55-річний лікар вищої категорії – за рік виконує 100 операцій, а молодий хірург першої категорії – 300, до того ж  складніших. В.Казирод вирішив, що буде справедливо, коли після реорганізації нове відділення очолить 30-річний хірург, який показав кращі показники в роботі.

У патанатомічному відділенні в Кобеляках теж не так, як у Миргороді, хоча нормативні документи МОЗ єдині для всієї України. Стовідсотково проводяться розтини померлих у лікарні, якщо це сталося в хірургії, травматології або людина була працездатного віку.

– Ми дуже задоволені поїздкою в Кобеляки, – діляться враженнями член Громадської ради при Миргородській РДА Олена Трапікас та член Громадської ради при Миргородській міськраді Віктор Овчаренко. – Побачили, які можуть бути результати, коли головний лікар справді на своєму місці й переймається не власними інтересами, а тим, як найкраще організувати роботу клініки. Без перебільшення – на варті людського здоров’я. Надзвичайно важливо побачити, як у інших і як багато можна зробити без грошей, бо керівництво нашого району, на жаль, намагається переконати миргородців, що безлад і побори, які у нашій ЦРЛ тривають роками, є нормою...   

 

Замість післямови

Я пропонувала голові Миргородської РДА Юрію Коваленку, щоб у Кобеляки поїхав і його заступник, який курирує медицину, і новий начмед ЦРЛ Наталія Сябрук. Він відповів, що не можна в одному мішку везти кота й собаку (мав на увазі Н.Сябрук та Ю.Хавера), мовляв, уже домовився з Тамілою Шевченко, що приїдуть у Кобеляцьку ЦРЛ окремою делегацією.

Ну по-перше, дуже дивне бачення – вважати ворогами начмеда й лікаря, котрі до того ж ще й однокурсники. А по-друге, Коваленко й не збирався їхати вивчати кращий досвід і ні з ким не домовлявся. Тобто, черговий раз блефував. А на моє запитання про рекомендовані Департаментом охорони здоров’я ОДА «адміністративні висновки» за результатами перевірки Миргородської ЦРЛ нахабно відповів, що і не подумає звільняти Я.Будного з посади.


Автор: Людмила Стельмах (Кучеренко), президент правозахисної організації «Полтавський медіаклуб»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 квітня 2018, 15:52 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
1. drzlo83 / 12 квітня 2018, 17:30
У мене аж монітор замироточив, і сльози на очах виступили, особливо на словах про хороших «фахівців» Бо після слів, що приїхав з Кобеляк, в обласній лікарні вже нічого не питають, а тільки загадково посміхаються.
2. SisteriK / 13 квітня 2018, 08:38
Читаю і дивуюся. Чому ці питання піднімаються тільки зараз? Чому потрібен суспльний розголос? Чому людина на своєму робочому місці не може просто виконувати свої обов"язки?
3. AVI90 / 14 квітня 2018, 14:43
1.drzlo83
«Бо після слів, що приїхав з Кобеляк, в обласній лікарні вже нічого не питають, а тільки загадково посміхаються.»

Це точно, слова "я із Кобеляк" в обласній лікарні діють краще любого "пароля".
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації