Полтавські органічні агровиробники долучилися до встановлення рекорду України з приготування гречаної каші.
Найбільшу органічну гречану кашу зварили в селі Сокільники на Львівщині. Рекорд встановлений у рамках сьомого міжнародного форуму «Агропорт Львів 2018» — агропромислової виставки, яка має на меті розвиток фермерства в Україні. Окрему увагу організатори приділили органічному виробництву.
— Ми вирішили з агровиробниками встановити рекорд. Україну сприймають як сировинний придаток, але коли ми побачили розмаїття найменувань органічних товарів та поспілкувалися з львівськими кухарями, вони сказали, що з цих продуктів можна готувати все, що завгодно. От ми й вирішили приготувати щось таке, чого ще не готували рекордну кількість. Ми поцікавилися і з’ясували, що у світових рекордах немає жодного органічного рекорду з таким об’ємом каші, — розповів менеджер проекту Agroport Дмитро Титаренко.
Співавторами ідеї є полтавці — керівник ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко та Юрій Шевченко, очільник ТОВ «Укроліяорганік».
Ідею підхопили фермерські господарства (виробники органічної продукції), а також кухарі найкращих львівських ресторанів. Планували приготувати рекордні три тонни каші, але перевершили самі себе: у підсумку вийшло 3285 кілограмів за вагою, або 3900 — за об’ємом.
Збирали страву «всім світом»: виробники органічної продукції з усієї України безоплатно надали свої продукти. Найбільший виробник Полтавщини ПП «Агроеологія» надав основу для приготування страви — 1500 кілограмів органічної гречаної крупи, з якої використали 1200 кілограмів. А ще одна полтавська компанія, ТОВ «Укроліяорганік», надала 100 літрів органічної олії.
Для того, щоб виконати логістичні завдання, автівки партнерів проїхали майже дві тисячі кілометрів, збираючи складові. Казан діаметром три метри доставили з Тернополя. Для приготування страви привезли майже вісім кубометрів дрів.