Вхід | Реєстрація

А «Онур», схоже, дограється

А «Онур», схоже, дограється

Турецька фірма, що виграла тендер на будівництво ділянки дороги Н-31, який проходить територією Кобеляцького району, так і не надала поліцейським документів, котрі мали підтвердити правомірність її діяльності щодо видобування корисних копалин. І вже з понеділка вивезення піску з кар’єру, поряд із Соснівкою, було припинене. Поліцейські обіцяють, що будуть затримувати «онурівські» вантажівки.

Як ви вже встигли помітити, тижневик «ЕХО» тримає на постійному контролі ситуацію з видобуванням корисних копалин на території Кобеляцького району. А вона, ситуація, різко змінилася у гіршу сторону після того, як у районі розпочала свою діяльність турецька фірма «Онур». Турки, точніше, українці, які на них працюють, уже кілька місяців вивозять глину і пісок із кількох кар’єрів. І в жодному випадку не продемонстрували жодного дозвільного документа. Іноземці ледве не демонстративно ігнорують цілком справедливі вимоги частини українців.

У понеділок 23 липня редакція вчергове поцікавилася у начальника Кобеляцького відділу поліції Володимира Федан ситуацією навколо кар’єрів. Володимир Іванович повідомив, що станом на той день керівництво фірми «Онур» так і не надало жодного документа. За словами начальника поліції, його підлеглі вчергове виїжджали на місця видобування піску і цього разу припинили його вивезення. А при подальшому ігноруванні законних вимог поліцейські будуть звертатися до суду щодо надання санкції на арешт автотранспорту.

З приводу вивезення гранвідсіву з Тахтаївського кар’єру, то там ситуація теж далека від розв’язки. Поліцейським надали документи від якоїсь київської фірми, яка нібито має право на вивезення відсіву. Зараз ті папери перевіряють. Гранвідсів поки що не вивозять.

У ситуації з піщаними кар’єрами дивує повна імпотентність чи її ігнорування з боку районної та обласної влади, особливо — її виконавчих органів. Таке враження, що вони затаїлися і спостерігають. Голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко пояснює, що не в її компетенції надавати «Онуру» будь-які дозволи і, відповідно, контролювати їх дотримання. Це — правда. Але на рівні голови ОДА Валерія Головка така компетенція є. А депутати обласної та районної рад мали б перейматися тим, що на території області й району якісь зайди демонстративно плюють на цілком адекватні вимоги громадськості й поліцейських. Таке враження, що турки вже з усіма «порішали».

Розвиток подій до крику нагадує ситуацію з початком і продовженням діяльності російського агрохолдингу «Бєлгранкорм», який кілька років тому створив у Біликах свинокомплекс «Сільські традиції». Тоді теж усе було «вирішено» на рівні верховної української влади. І протягом тривалого проміжку часу владці відверто «вмикали дурня», ігноруючи скарги біличан на сморід. І чим усе закінчилося? Де Янукович із яким нібито «рішали», де Азаров, де «Сільські традиції»?

Давно було сказано, що історія вчить лише тому, що вона нічому не вчить. Влада в Україні змінилася, але методи керівництва залишилися старими. Так, цілком можливо, що на поліцейських зараз натиснуть, вимагаючи не перешкоджати туркам. Силовики, безумовно, виконають наказ. Але вони ніколи не будуть щиро захищати Порошенка, Гройсмана, Головка, з вини яких в Україні вже зараз безцеремонно господарюють іноземці. І непотрібно тут триндіти про те, що влада не має права втручатися у діяльність бізнесу. У законну діяльність, так, не має. А зараз уже десятки обласних ЗМІ продемонстрували сюжети про «подвиги» «Онуру», а Головко, обласний прокурор та інші прикидаються дурниками.

А ситуація з кар’єрами у будь-який момент може досягти точки неповернення. Частина громадських активістів уже зараз закликає блокувати автомобілі «Онуру». Завтра під вибори чи з метою провокації хтось дасть грошей і вантажівки почнуть палити. І нехай тоді чиновники посміють заїкнутися, що їх не попереджали. Знову будуть їздити у район, як колись у Білики, слухати «Ганьба». Це — у ідеальному для них випадку.

 

P.S. Ой, немає у вітчизняних владоможців «чуйки» про небезпеку. У «піпірєдніків» теж не було.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2018, 15:41 | Кобеляки | Суспільство


1. 1juriy / 27 липня 2018, 18:27
У ситуації з вивозом глини та піску Онуром ,слід сказати спасибі Гунжелю.Завдяки його наполегливості,правоохоронці врешті решт приступили до виконання покладених на них обов’язків.ЕХО як не прикро відсиділось у кущах,а зараз плавно входить в дану тему,за дивідендами.Хоча вона не по зубах беззубому Ігорю.
2. vov / 27 липня 2018, 20:31
"У ситуації з піщаними кар’єрами дивує повна імпотентність чи її ігнорування з боку районної та обласної влади, особливо — її виконавчих органів. Таке враження, що вони затаїлися і спостерігають. Голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко пояснює, що не в її компетенції надавати «Онуру» будь-які дозволи і, відповідно, контролювати їх дотримання. Це — правда. Але на рівні голови ОДА Валерія Головка така компетенція є. А депутати обласної та районної рад мали б перейматися тим, що на території області й району якісь зайди демонстративно плюють на цілком адекватні вимоги громадськості й поліцейських. Таке враження, що турки вже з усіма «порішали»."

Як вже надоїли ці ставленики президента. Хай хоч свої повноваження почитають. Нагляд за дотриманням законності на підзвітній території основна їх функція...
3. arturwanga / 28 липня 2018, 12:38
Дивуе даже не те що турки незнають законодавства а те що купуючи таку дорогу технiку вони нерозумiють що 15 спецiальних дозволiв якi згiдно чинного законодавства повиннi бути в них в наявностi до початку робiт i чек про оплату за користування земельною дiлянкою на якiй знаходиться карэр розвiдка наявностi корисних копалин складаэ 6 рокiв за якi потрiбно виготовити всю документацiю та отримати спецiальнi дозвола на 20-30 рокiв менше непередбачено.Так що стае зрозумiло чому полiцiя нiчого неробить вже з ними порiшали. Думаю що в цiй iсторii основне слово якраз буде за активистами.
4. Чудо Юдо / 28 липня 2018, 13:22
3.arturwanga
« 15 спецiальних дозволiв якi згiдно чинного законодавства повиннi бути в них в наявностi до початку робiт»

Знаючи український підхід до таких справ, я думаю туркам законно навіть і не пропонували. Я думаю їм ще на вищих рівнях з порогу сказали: "Н-ну суму в лапу і рийте де хочете, хоч і кладовища перекопайте"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації