Вхід | Реєстрація

Ой, чиї ж то труби?

Ой, чиї ж то труби?

У минулому номері «ЕХО» була розміщена стаття під назвою «Діло — труба». У ній ми повідомляли про інцидент, що стався поряд із селом Лісне Сухинівської сільської ради. Там правоохоронці зупинили процес викопування і вивезення металевих труб із газопроводу. Роботи здійснювали працівники «Полтавагазу». Ситуацією зацікавилися і громадські активісти. За кілька днів, що минули після події, сторони обмінялися досить гучними заявами, аж до обвинувачень один одного у крадіжці державного майна.

Та для початку редакція «ЕХО» спробувала з’ясувати вартість майна, через яке наробили стільки галасу. Для цього ми звернулися до підприємця, який протягом багатьох років займається прийманням металобрухту. Він розповів:

— Якщо там дійсно викопали трубу «сотку», тобто, із діаметром 100 міліметрів, то вага одного метра такого брухту становить приблизно сім кілограмів. Кілограм зараз коштує в середньому 5 гривень 50 копійок.

Згідно із заявами працівників «Полтавагазу», довжина газопроводу до Лісного складає 2 кілометри 600 метрів. Нехитрі підрахунки, які можна провести навіть без калькулятора, засвідчують, що в такому випадку загальна вага викопаних металевих труб становить 18 тонн 200 кілограмів. А ціна, як металобрухту, — 100 тисяч 100 гривень.

Що тут можна сказати? Як на крадіжку і відповідну кримінальну статтю цілком вистачає. Хоча, якщо порівнювати потенційний «заробіток», навіть не відмінусовуючи від нього витрати на викопування, розрізання і перевезення з ризиком «сісти», то… Не надто виправданим здається той ризик. Хоча логіку злочинців інколи досить важко зрозуміти.

Після 3 серпня учасники цієї, назвемо її поки що напівкримінальної, історії з трубами встигли зробити досить гучні заяви. Громадські активісти, із яких найбільш публічним є житель Бутенок Павло Гунжель, почали говорити про тотальне розкрадання майна. Мовляв, спочатку труби хотіли викрасти співробітники «Полтавагазу», а потім на місце події приїхали поліцейські і, як зараз говорять, «віджали» майно в газовиків. А забравши труби, не маючи на це законних підстав, поліцейські вивезли їх у Полтаву. Виходить, як у тій приказці: злодій у злодія шапку украв. У нашому випадку — трубу.

Павло Гунжель зняв процес вивезення труб поліцейськими на відео і виклав сюжет у кількох соцмережах, у тому числі й на власному ресурсі «Хроніки громад».

Трішки пізніше не менш гучну заяву оприлюднила і прес-служба ПАТ «Полтавагаз». У статті, розміщеній на ресурсі «Полтавщина», газовики розповідають, що вночі біля села Лісне були викрадені 500 метрів металевих труб. Нижче наводимо частину опублікованої заяви:

— Третього серпня оперативна група Кобеляцького відділу поліції зупинила автомобіль підприємства, що перевозив частину демонтованих труб на територію Кобеляцького РГП для зберігання. Ігноруючи документи, що засвідчують знаходження цього майна на балансі ПАТ «Полтавагаз», правоохоронці намагалися безпідставно вилучити автотранспорт з вантажем. Коли це не вдалося, змусили повернути труби на місце проведення робіт із їх демонтажу (фактично, у поле). Запевнили, що забезпечать охорону. Пропозицію служби безпеки «Полтавагазу» залишити труби на території Кобеляцького РГП з передачею їх на відповідальне зберігання категорично відкидали. ПАТ «Полтавагаз» виконав вимоги поліції і повернув труби на місце демонтажу, а також призупинив подальші роботи.

Працівники «Полтавагазу» наголосили, що суддя кобеляцького суду Тетяна Тесленко, до якої із клопотанням звернулися правоохоронці, не надала дозволу на арешт майна (читай — труб). Копію рішення суду редакції продемонстрував Іван Буханченко, заступник начальника служби безпеки «Полтавагазу».

Окрім того, у заяві говориться (цитата):

— Згідно законодавства, при заміні газопроводу, що є складовою Єдиної газотранспортної системи України, старі труби або ж залишаються в землі, або ж підлягають демонтажу та чіткій процедурі списання. Проте, у ситуації із газопроводом у селі Лісне на державне майно поклали око чи то правоохоронці, чи то люди, яких поліція «покриває».

 

Прес-конференція Володимира Федана

Безумовно, такі гучні заяви не могли не бути поміченими. У понеділок 13 серпня Володимир Федан, начальник Кобеляцького відділу поліції, запросив до себе в кабінет працівників місцевих ЗМІ, у тому числі і Павла Гунжеля. Володимир Іванович подякував Павлу Олександровичу за активну громадянську позицію. Але одночасно попрохав користуватися виключно фактами, а не домислами. Зокрема, не обвинувачувати голослівно правоохоронців у злочині.

Федан наголосив:

— За цим фактом є кримінальне провадження за статтею «Самоуправство». Створена слідчо-оперативна група, до складу якої входять як наші співробітники, так і працівники слідчого управління з Полтави. Усі наші дії є повністю законними. Відео, викладене в Інтернеті, не відображає об’єктивно ситуацію, адже зйомка велася не із самого початку слідчих дій. На сьогоднішній день жодна зі сторін, ні «Полтавагаз», ні відповідальні особи кооперативу з Лісного, не надали жодного серйозного документа, котрий підтверджує їх право на труби. Нам продемонстрували якусь копію довідки про те, що труби нібито знаходяться на балансі «Полтавагазу». Але серйозним документом це не назвеш.

— Так, суд не задовольнив клопотання про арешт майна. Але арешт і не проводився. У нас просто не вистачає людей, які б цілодобово охороняли ці труби в чистому полі. Тому їх перевезли на зберігання.

— Щодо того, що слідчий організував крадіжку… Давайте проаналізуємо ситуацію разом. Працівник поліції із вищою освітою, займаючи відповідальну посаду, чудово знаючи Кримінальний та інші кодекси, у присутності кількох десятків свідків із фото та відеокамерами викрадає майно. Величезна кількість свідків, доказова база. Ви знаєте, наші працівники щорічно проходять медогляд, людей із розумовою відсталістю серед них не виявляють.

— Я обіцяю журналістам і громадським діячам інформувати їх про перебіг цієї справи. Безумовно, не порушуючи при цьому таємницю слідства.

У свою чергу, Іван Буханченко повідомив редакцію, що направив поліцейським усі необхідні документи поштою. Будемо сподіватися, що після того, як поліцейські їх отримають, усі крапки над «і» будуть розставлені. У тому числі, буде отримана відповідь на головне запитання: кому ж належать ці труби, газовикам чи кооперативу з Лісного.

Свій коментар дав і голова газового кооперативу Анатолій Литвин:

— Уся ця історія не варта яйця виїденого. Кажу це, як фахівець газової служби. Якщо порахувати витрати на викопування тієї труби, її порізку, транспортування та очищення від смоли, то після продажу і грошей не повернеш. А трубу ми передали на баланс «Полтавагазу» ще в 2004 році.

За кілька днів поліцейські мають отримати документи із «Полтавагазу». Тоді в цій історії стане ще більше ясності.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 серпня 2018, 09:33 | Кобеляки | Цікаве
1. Slavko / 22 серпня 2018, 22:13
Анатолію Михайловичу, кому ви брешете?? Не ганьбіть нашу Сухинівку, ви ж ще й депутат !! Щось я не пригадую, щоб ми щось комусь щось передавали на якийсь баланс ! Чи пам"ять вас підводить, чи вигадуєте ? Так я нагадаю. Ви ж приходили нещодавно, ось, в 2018 році, приносили якісь шахрайські "акти розмежування"(тієї самої труби), пропонували їх підписати, але ж я відмовився, а ще стільки людей їх не підписало ! А ті, хто й погодився, підписували заднім числом, а це вже шахрайство з вашого боку і подачі ! І де тут той 2004-й рік ?? Це у вас ностальгія за ним, ви тоді, напевне, непогано жили, коли ми вам на оті труби скидалися та на таншею і все інше, а тепер знову халяви захотіли ? Документів наших ви чомусь не зберегли, а так клялися в чесності своєї роботи !! Воно ж, як кажуть, брехнею світ пройдеш, та назад не вернешся... І так воно і сталося ! Усе село ви йдосі дурили, поки ми, активісти, вам не втерли носа ! І тепер, дасть Бог, вам щей відповідати прийдеться і за шахрайство, і за незаконно викопану траншею, де тепер і трава не ростиме кілька десятків років . А час нехай покаже, хто був хто і хто є хто ! Дивуюсь просто, як купувати трубу, так разом, як продавати -- так без нас !
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації