Вхід | Реєстрація

Чому впав курс гривні: пояснення Нацбанку

Чому впав курс гривні: пояснення Нацбанку

Національний банк України зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, що посилилися поточного тижня у зв’язку із подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійний комплекс, АПК) залишається на достатньо високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. Натомість, спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через сезонні, ситуативні та психологічні чинники.

Так, дається взнаки сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюту для розрахунків за газ та за нафтопродукти (для раннього початку збирання врожаю) та з боку імпортерів товарів та послуг споживчого спрямування (електроніка, харчові продукти, туризм тощо), що є наслідком зростання доходів населення. Крім того, під впливом негативних очікувань вже традиційно напередодні осені зменшується пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, що позначається на спрямованості операцій банків на міжбанківському валютному ринку.

Для усунення дисбалансу на міжбанківському валютному ринку, що утворився під дією окреслених чинників, минулого тижня Національний банк щодня виходив з продажем іноземної валюти. Загалом за поточний тиждень Національний банк під час валютних інтервенцій продав 215 млн дол. США. Зокрема, було проведено аукціон з продажу 50,0 млн дол. США, у ході якого було отримано заявок на купівлю на суму 32,7 млн дол. США. За результатами аукціону Національний банк продав 24,8 млн дол. США за середньозваженим курсом 27,93 грн/дол. Завдяки проведенню аукціону попит на валюту було задоволено, і довідковий курс гривні на 12:00 становив 27,93 грн/дол.

Станом на 17 серпня 100 дол. США коштували 2767.0533 грн, 100 євро – 3146.1396 грн.

20 серпня 100 дол. США коштують 2789.8554 грн 100 євро – 3177.9243 грн.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 серпня 2018, 11:50 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації