Вхід | Реєстрація

«Підрядник не посадки розчищає, а пиляє дрова і продає їх»

«Підрядник не посадки розчищає, а пиляє дрова і продає їх»

Минулого тижня до голови районної ради Геннадія Супруна звернулись його колеги, які проживають у Супротивній Балці. Депутати Володимир Бодак та Микола Воронько стурбовані ситуацією, яка склалася з підрядною організацією, що займається розчищенням захисних насаджень автодороги Пащенки — Супротивна Балка — Лахни.

31 серпня голова районної ради зустрівся із супротивнобалківським сільським головою Людмилою Лахно та депутатами. Посадовець розповіла, що з червня поряд із автодорогою Пащенки — Супротивна Балка — Лахни почали чистити узбіччя. Дозвіл на виконання цих робіт у обласному Департаменті будівництва, містобудування і архітектури та житлово‑комунального господарства отримало товариство «Чистий ліс». Його керівник Сергій Ус при знайомстві показав сільському голові дозвільні документи.

— Особисто мене ніхто не попереджав, що на території сільської ради проводитиметься санітарна очистка узбіч, — говорить Людмила Лахно. — Жодних погоджувальних документів я теж не підписувала. З Сергієм Усом познайомилась сама, коли побачила, що бригада пиляє посадку біля автодороги через Супротивну Балку.

Зі слів сільського голови, директор ТОВ «Чистий ліс» пообіцяв, що паралельно з очищенням узбіч від старих дерев і порослі його працівники обкошуватимуть територію. Та з моменту розмови пройшов тривалий період, а вони лише вивозять дрова, залишаючи за собою чагарники, бур’яни і залишки від деревини, що лежать фактично на проїжджій частині.

Володимир Бодак, який працює директором Супротивнобалківської школи, пояснив, що з початку робіт Сергій Ус устиг заключити договір з двома підрядниками:

— Перший, зі слів керівника «Чистого лісу», виявився недобросовісним, — каже депутат. — Згідно договору на виконання робіт, який мені надав Сергій Ус, розчищення насаджень проводить фізична особа-підприємець Костянтин Манько. Та якщо проїхати автодорогою, то складається враження, що новий підрядник не посадки розчищає, а лише пиляє дерева на дрова і продає їх. До того ж, пиляють акації, які абсолютно не аварійні. А от осики, що повисли над проїжджою частиною, вони обходять. Я робив їм з цього приводу кілька зауважень. Манько відповів, що зараз у них немає клієнта на це дерево. Коли з’явиться, тоді й спиляють. А мені порадив займатися школою. Навіть погрожували.

Як пояснив Володимир Бодак, директор «Чистого лісу», спираючись на будівельні норми, за межами населених пунктів випилює деревину на відстані семи метрів від краю проїжджої частини, а в межах населених — на відстані чотирьох метрів. Та при цьому підрядники пиляють і молоді дерева, від яких почне рости поросль. І наступного року узбіччя знову заростуть.

— Мені здається, що вони тут працюватимуть, доки буде деревина, що користується попитом, — припускає Бодак. — А потім покинуть цю роботу. А хто захоче братися після них, коли в якості плати виконавець забирає спиляні дерева. Терники не чіпають, стверджують, що потім повернуться до них. Та яка доцільність такої роботи? Вони повинні підчищати, а не грубо вирізати деревину. Бо це — різні речі.

Також депутат розповів, що одного вечора, коли вже почало сутеніти, він помітив біля посадки вантажний автомобіль Костянтина Манька. Коли Володимир Бодак під’їхав ближче, перед ним відкрилась така картина. Чоловіки звалили ще молодий кленок і розпилювали його. Манько підійшов до Бодака і почав виправдовуватись, що з Полтави прийшов автомобіль і його терміново треба допиляти.

 

Потрібні дерева забирають, а чагарники залишають

Депутати і сільський голова продемонстрували результати роботи Манька та його працівників. Гілки і частина деревини лежать поряд із проїжджою частиною. Між чагарниками видніються пеньки чималих дерев.

— Вони позалишали біля дороги дуже високі пеньки, — турбується Микола Воронько. — Тепер узимку, коли трактор чиститиме дорогу, щоразу зачіпатиметься об них відвалом. Хоча Сергій Ус представився помічником народного депутата Андрія Реки, але довіри в нас до нього немає. Надто вибірково працюють його підрядники. Якщо вони випиляють усі дерева на узбіччях, то на дорозі взимку будуть такі перемети, що жоден автомобіль не проб’ється через них.

Оглянувши місця розчищення захисних насаджень, Людмила Лахно телефонує до Сергія Уса. Той заявляє, що Володимир Бодак і Микола Воронько здійснюють тиск на підрядника і перешкоджають його роботі. Усі документи в директора «Чистого лісу» перевірили правоохоронці. І вони знаходяться в повному порядку. Також Сергій Ус обіцяє надати копії документів сільському голові. Він каже, що тільки мине пожежонебезпечний період, на узбіччях почне працювати трактор з гідрозахватом, яким перевезуть усі гілки, а потім спалять їх.

— Якщо у ваших жителів є претензії, то нехай викликають поліцію, — говорить Сергій Ус. — Згідно будівельних норм, за межами населених пунктів повному очищенню підлягають обочини на відстані семи метрів. Бо хлопці плюнуть і поїдуть, а директор школи буде убирать сам. Не хвата тєрпєнія. Я 10 років у бізнесі, хлопці ще більше. Я пообіцяв Андрію Олександровичу (Реці — ред.) усе виконати і не підведу його.

Редакція інформуватиме читачів про подальший перебіг подій щодо розчищення узбіччя автодороги Пащенки — Супротивна Балка — Лахни.

 

P. S. Згідно заключеної угоди між Усом та Маньком, останній має виконати роботи до 1 червня 2019 року. Загальна протяжність автодороги становить 14,8 кілометра.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 вересня 2018, 10:45 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Vlada82 / 7 вересня 2018, 17:51
Агов, де тут загубився невтомний борець за «життя» лісосмуг Slavko? Він десь цитував купу законів, навіть Кримінальний Кодекс, який забороняє "пускати живі дерева під дерибан". На його погляд, це ми "розказуємо дурниці", отож і на його повагу не заслуговуємо, а він увесь такий юридично підкований... І кому тепер вірити - Slavkoві чи автору цієї публікації?
2. Slavko / 8 вересня 2018, 16:58
Якби йому було руки покорчило тому клятому Усові, оце де дійсно, скотиняка ! Стільки років чинить злодіяння і ніяк не перестане ! Нема кому зупинити клятого варвара! Приїжджай сюди, ближче до Кобеляк пиляти, я тобі так напиляю, мало не захочеш ! Клятий виродок ! Мєнтам башляє і пиляє... І Суховій його не вхопить !!
3. Slavko / 8 вересня 2018, 18:09
1.Vlada82
«де тут загубився невтомний борець за «життя» лісосмуг Slavko?»

Не так давно пиляв він недалеко, але я був у лікарні, як тільки виписався - його "прогнав". Уже не одна справа відкрита на нього, але одна справа боротися із злочинцями, інша - з мєнтами, коли вони у долі! Ще й насміхається, тварина! Але, скажу, що можна, не вистачає лише народу трохи, бо чомусь воно більш нікому не потрібне.
Клятий «мессія-очисник» руками неоформлених бригад пиляє по всьому району біля доріг і біля полів, пронюхав уже гарно скрізь, вигідний бізнес! Мєнти - у долі. Та нічого там законного! І сільським головам башляє. Очищувати за законом можна лише поросль до 8-ми сантиметрів! А на нормальне дерево повинні бути акт обстеження, спеціальний дозвіл, де прописане і вимічене кожне дерево - перестійне, аварійно-небезпечне, уражене гниллю чи ін., дозвіл адміністрації, погодження с.ради, а не так, як він «очищає» .І ще жодного разу він нікому не показав договір з балансоутримувачем(власником) доріг(полів), бо вони не є власниками дерев, власник - держава! Отож нехай ті метри поміряє собі на цвинтарі!
4. Slavko / 8 вересня 2018, 18:22
1.Vlada82
« І кому тепер вірити - Slavkoві чи автору цієї публікації?»

Вірте, кому душа бажає. Я просто поясню, що його типові «документи» - це якісь чудо-дозволи від автодору, сільських рад на очистку порослі, якісь понамальовані диво-лісорубні квитки-недоквитки, але мєнти прикривають, «їдять» з того і все в них усіх "в шоколаді". От тільки ці активісти...
5. микола козак / 9 вересня 2018, 08:45
А чому ж ти юрист , не звернувся в СБУ , До президента -гаранта нашого , в НАБУ іт.д.Принаймі можна через суд припинити це нахабство.В Кобеляках наприклад пиляють не дрова , а брус і відправляють більш за все за бугор.Звичайно в цих оборудках є дольовики , жодне ж дерево ніде не оприбутковане.
6. Slavko / 9 вересня 2018, 09:52
5.микола козак
«А чому ж ти юрист , не звернувся в СБУ , До президента -гаранта нашого , в НАБУ іт.д.Принаймі можна через суд припинити це »

При великому бажанні можна багато чого, але по-перше, я не юрист, а по-друге, навіть поліцію мало не щодня викликаю, то уяви, скільки йде самого тівльки часу... І все наодинці! І відгрібаю сам ..! То ж на всякі питання "чому ж ти" відповідатиму, що як тільки буде звучати "ЧОМУ Ж МИ ?" -тоді й будемо говорити, а поки нема з ким і нема про що!
7. Sedoy / 9 вересня 2018, 19:32
на узбіччях почне працювати трактор з гідрозахватом, яким перевезуть усі гілки, а потім спалять їх???
Цэ Эвропа??? А как же выброс диоксина? Про дробилки не слышали? Грибы потом растут или палеты делают
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації