Вхід | Реєстрація

У Полтавській області запровадили карантини через амброзію

У Полтавській області запровадили  карантини через амброзію

Карантинний режим через збільшення площ, засмічених амброзією полинолистою, запровадили у 25 районах Полтавщини, 240 населених пунктах та у понад 3 000 присадибних ділянках й 175 господарствах.

Про це під час апаратної наради у виконуючого обов’язки голови облдержадміністрації повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадій Пікуль.

«Причина розповсюдження амброзії в області – безвідповідальність керівників господарств, сільгосппідприємств та посадовців. У цих районах вчасно не провели необхідний комплекс заходів щодо боротьби з небезпечною карантинною рослиною», - зазначив Геннадій Пікуль.

За його словами фахівці управління обстежили майже 60 тисяч га. Найпроблемніші зони – узбіччя доріг. Саме там виявили найбільше осередків карантинної рослини.

Як зазначив Геннадій Пікуль, в області діють лише 7 районних та 2 міські програми боротьби з амброзією. На виконання цих програм у 2018 році з районних та міських бюджетів виділлили 3 млн 380 тис. грн.

Не надала інформації до Держпродспоживслужби щодо боротьби зі шкідливими організмами й Полтава.

«На боротьбу з амброзією з місцевого бюджету виділили 500 тис. грн. Однак результату немає. За кількістю звернень, які надходять до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, можна сказати, що програма провалена», – сказав Геннадій Пікуль.

Не ведуть боротьбу зі шкідливою рослиною у Великобагачанському, Зіньківському, Котелевському, Машівському та Чорнухинському районах.

Також Геннадій Пікуль зазначив, нині розробили проект програми боротьби з амброзією на 2018-2022 рр. Однак цю програму не профінансували.

За нескошену амброзію передбачено штрафи: на фізичну особу від 51 до 140 грн, на юридичну – від 136 до 255 грн.

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пісоцький дав доручення Службі автомобільних доріг у Полтавській області та ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» знищити амброзію на узбіччях автошляхів загального та місцевого користування. Зробити це мають до 1 жовтня цього року.

Довідка: амброзія полинолиста - однорічна рослина, зовні схожа на коноплю, а за розмірами і формою листків - на полин гіркий, належить до карантинних бур'янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, а й здоров'ю людини. У період цвітіння - з середини липня до настання осінніх заморозків, амброзія викликає у людей алергійне захворювання - амброзійний поліноз. 


Автор: Прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 вересня 2018, 15:32 | Полтавщина | Надзвичайне


1. Selena2017 / 17 вересня 2018, 20:38
Не бачили фахівці кладовища в Нових Санжарах... Жахнулись би.
2. Vlada82 / 17 вересня 2018, 21:09
Я позавчора бачила і вжахнулася. Проте вважаю, що дбати за чистотою могилок, прибирати бур"яни біля них повинні родичі померлих, а селищний комунгосп - хіба по периметру кладовища. І фахівці тут нічого не вдіють, бо застосування хімічних речовин проти амброзії на території населеного пункту заборонене. А взагалі амброзія в останні роки дуже поширилася, це правда.
3. микола козак / 18 вересня 2018, 08:32
Виділили 3 млн , виділили 500тис і при цьому ніякої боротьби , виходить гроші вкрали , боротьби не проводили - немає результатів.Потрібно шукати хто вкрав гроші.
4. orakul / 18 вересня 2018, 11:52
3.микола козак
«Виділили 3 млн ,»

І це тільки з районних та міських бюджетів! Та, блін, закупляти одне стебло за 1 грн. і через місяць не буде щодного куща. Будуть із других областей, а згодом і із Польщі, сюди привозити і здавати.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації