Вхід | Реєстрація

Нові правила паркування автомобілів

Нові правила паркування автомобілів

27 вересня 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», що вводить нові правила паркування автомобілів.

Закон запроваджує фотозйомку (відеозапис) обставин порушення правил зупинки, стоянки або паркування транспортних засобів, а саме: дати, часу (моменту), місця розташування транспортного засобу щодо до нерухомих об’єктів та/або географічних координат. Фото/відеофіксацію здійснює уповноважена посадова особа.

Дозволяється евакуація автомобілів, коли транспортний засіб:

  1. поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;
  2. розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:
    • на залізничних переїздах;
    • на трамвайних коліях;
    • на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
    • на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;
    • на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
    • на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;
    • ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
    • ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
    • у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився;
    • ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
  3. своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;
  4. розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
  5. розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;
  6. перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  7. порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Якщо адміністративне правопорушення зафіксовано в режимі фотозйомки (відеозапису), то представник Національної поліції або інспектор з паркування зобов’язані розмістити на лобовому склі транспортного засобу копію постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Це повідомлення має містити інформацію про порядок виконання адміністративного стягнення, у тому числі реквізити для сплати 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вчинення відповідного правопорушення, що вважатиметься виконанням адміністративного стягнення у повному обсязі. В іншому випадку постанова підлягає примусовому виконанню протягом 30 днів з дня набрання документом сили.

Зазначимо, така постанова може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Порушення порядку тимчасового затримання транспортних засобів та їх зберігання тягне за собою накладення штрафу на керівника суб’єкта господарювання, фізичну особу - підприємця від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Прийняття інспектором з паркування готівки в рахунок оплати вартості послуг з паркування транспортних засобів та/або в рахунок оплати штрафів, накладених на місці вчинення правопорушення, - тягне накладення штрафу від 50 до 170 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян…

Порушення правил паркування транспортних засобів, у тому числі неоплата вартості послуг з користування майданчиком для платного паркування за кожну добу користування, - тягне за собою накладення штрафу в 20-кратному розмірі від вартості однієї години послуги з користування тим майданчиком для платного паркування транспортних засобів, на якому знаходиться транспортний засіб у момент порушення.

Паркування транспортних засобів на місцях, призначених для безоплатного паркування транспортних засобів, особами, які не мають відповідних пільг (крім випадків, визначених частиною шостою цієї статті), або на місцях, не призначених для паркування відповідних транспортних засобів, - тягне за собою накладення штрафу в 30-кратному розмірі від вартості однієї години послуги з користування тим майданчиком для платного паркування транспортних засобів, на якому знаходиться транспортний засіб у момент порушення.

Порушення посадовою особою суб’єкта господарювання, який утримує майданчики для паркування транспортних засобів, визначених правилами паркування транспортних засобів вимог щодо розміщення та функціонування майданчиків для паркування транспортних засобів - тягне за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Необладнання майданчиків для платного паркування транспортних засобів відповідно до вимог, встановлених законодавством, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб суб’єктів господарювання, які утримують майданчики для платного паркування транспортних засобів, від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначимо, під неоплатою вартості послуг платного паркування слід розуміти неоплату послуг з користування майданчиком більш як за 10 хвилин користування (крім майданчиків, обладнаних автоматичними в’їзними та виїзними терміналами, на яких оплата відбувається під час виїзду з майданчика).

 

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги за адресою:м. Кобеляки, вул. Батиря, буд. 6 або зателефонувати (05343) 3-43-74


Автор: Кобеляцьке бюро правової допомоги


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 вересня 2018, 16:52 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації