Вхід | Реєстрація

Пристібатись чи не пристібатись?

Пристібатись чи не пристібатись?

18 вересня Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект, згідно з яким у 17 разів збільшуються штрафи для водіїв, які порушують правила використання ременів безпеки чи шоломів. За відповідний законопроект проголосували 240 народних депутатів.

У пояснювальній записці вказано, що «законопроектом пропонується внести зміни до частини 5 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та збільшити адміністративну відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами з 51 гривні до 850 гривень».

Автори законопроекту, 25 нардепів, вважають, що підвищення штрафів пов’язане з масовим невикористанням ременів безпеки і мотошоломів водіями й пасажирами. Вони пропонують збільшити штраф за некористування ременями або мотошоломами з 3 до 50 неоподаткованих мінімумів, тобто, з 51 до 850 гривень. Депутати наголошують, що штраф, який зараз діє, «є занадто поблажливим та неспіврозмірно низьким, порівняно з тяжкими наслідками, що можуть бути спричинені через недотримання правил».

До цього комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект про підвищення штрафу для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі.
Тому цілком можливо, що вже невдовзі адмінвідповідальність за невикористання ременів безпеки чи шоломів становитиме 850 гривень.

 

За життя не турбуються, а от штраф платити не бажають

Зважаючи на досить суттєве підвищення штрафів, кореспонденти провели опитування серед водіїв авто та двоколісних транспортних засобів, аби дізнатись, чи використовують вони ремені безпеки та шоломи і чи вплинуть на їх дії можливі зміни до КУпАП.

Усього опитали 40 респондентів, із яких 10 — скутеристи і мотоциклісти. Водії автомобілів неоднозначно сприйняли можливе зростання штрафів. 14 чоловіків зізналися, що використовують ремені лише проїжджаючи стаціонарний поліцейський пост. Роблять це, аби у поліцейських зайвий раз не виникала причина їх зупинити.

Один із опитаних водіїв так пояснив свою позицію:

— Я їжджу на вітчизняному автомобілі, який не обладнаний подушками безпеки. На мою думку, при аварії більше пощастить, коли я буду не пристебнутий. Тоді хоча б з’являється шанс вилетіти через лобове скло і залишись живим. З ременем такі шанси майже дорівнюють нулю.

Троє респондентів розповіли, що намагаються постійно використовувати паски безпеки. Редактор «ЕХО» Ігор Філоненко наголосив, що не нехтує цим правилом, навіть якщо потрібно проїхати автомобілем 100 метрів.

13 водіїв користуються ременем кожного разу, коли виїжджають за межі райцентру. Постійне «пристібання» завдає їм незручності. Та й поліцейські у місті не зупиняють за це.

Четверо із восьми скутеристів були одягнені в шоломи. Троє заявили, що ніколи їх не мали, але придбають, аби не платити штраф. Додатковий шолом для пасажира має лише один власник двоколісного транспорту, так як він їздить на досить потужному скутері. До речі, два мотоциклісти, з якими вдалося поспілкуватись, постійно використовують шоломи, пояснивши, що турбуються про власне життя.

 

Що ж говорять Правила

У розділі 2 «Обов’язки і права водіїв механічних транспортних засобів» Правил дорожнього руху вказано, що для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов’язаний:

  • «на автомобілях, обладнаних засобами пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), користуватися ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки. Дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям-інвалідам, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі»;
  • «під час руху на мотоциклі і мопеді бути в застебнутому мотошоломі і не перевозити пасажирів без застебнутих мотошоломів».

Отож, якщо нові штрафи вступлять у дію, водії намагатимуться виконувати вимоги ПДР лише для того, аби не порушувати. Чомусь безпека власного життя їх менше турбує.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 жовтня 2018, 09:10 | Полтавщина | Цікаве


1. orakul / 10 жовтня 2018, 12:32
"Депутати наголошують, що штраф, який зараз діє, «є занадто поблажливим та неспіврозмірно низьким, порівняно з тяжкими наслідками, що можуть бути спричинені через недотримання правил». Ти диви, які блін підри турботливі. Вони за наслідки турбуються! Я в афує. Турботливі ви нащі. І кореспондент до них підпрягається "Чомусь безпека власного життя їх менше турбує." І Філон туди ж. Та людей турбує власна безпека більше ніж вас. Їх турбує, як не вмерти з голоду й холоду, як вижити без ліків і т.д. Ліками не забезпечують навіть чорнобильців, та що там чорнобильців то вже дєло прошлоє, навіть атовців які виключно за них життя віддавали. Чому вас підрів не турбує війна, вимирання народу без доступної меддопомоги, та врешті решт від голоду і холоду. Населення вже скоротилося на десятуи мільйонів. Голодмор 33-го спочиває. А вони про паски і шоломи. Про бронежелети на АТО краще б писали, аби хоч видимість була що турбуєтесь про життя тих пришелепуватих яких на убій посилаєте. "Мои года мое богатство" І моє життя, то моє власне життя. Якщо мову заводять про автаназію, аби законноі без мороки умертвляти хворих, то те теж нікого не турбує, то бачте право людини своїм життям озопряджатися на свій розсуд, а тут блін паски та шоломи. Вас усіх блін на ещафот і обовязково в шоломах. разом з кореспондентами підгавкуючими владі але претендуючими бути зе якоюсь четвертою владою.
2. ИВЕН / 10 жовтня 2018, 13:15
1.orakul
«Турботливі ви нащі»


двояке бажання(ала що сховано міжду ....

і про що більше турбуються...

і.... соляра(ціна) як в Європі-штрафи-як в ЄРОПІ-а пенсії та зарплати-як в ПЕРВОБИТНИХ (БО В папуасів уровень життя набагато вищий..
3. микола козак / 10 жовтня 2018, 16:02
Пограбування українців продовжується .Це нагадує той же голодомор.Вийдуть на дороги хлопці поліцаї в портупеях , щось на зразок комсомольців тридцятих і будуть штрафувати , відбираючи останнє , адже не виплатиш штрафу він зростатиме , а далі можуть і жату забрати за несплату.Тож ніякої турботи про Вас шановні , а черговий спосіб Вас пограбувати , так як і високими тарифами , різними мито , акцизнисми зборами і т.д.
4. ИВЕН / 10 жовтня 2018, 19:57
3.микола козак
«Тож ніякої турботи про Вас шановні»


ПИ ПЕЦ
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації