Вхід | Реєстрація

Миргородський суд оштрафував конвоїра, який за 1000 грн посприяв втечі Суржана із зали суду

Миргородський суд оштрафував конвоїра, який за 1000 грн посприяв втечі Суржана із зали суду

Конвоїр, який за 1000 грн зняв наручники зі злочинця Віталія Суржана у суді Миргорода, уклав із прокурором угоду і відбувся штрафом

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області виніс вирок конвоїру Миколі Горобцю, який посприяв втечі обвинуваченого у розбої Віталія Суржана із зали суду. 25 вересня суддя Олександр Городівський затвердив його угоду із прокурором, призначив 25,5 тис. грн штрафу та на 2 роки заборонив працювати в правоохоронних органах.

Згідно з матеріалами справи, Микола Горобець працював на посаді начальника конвою відділення конвойної служби Ізолятору тимчасового тримання № 5 ГУНП в Полтавській області з 9 грудня 2016 року.

26 червня цього року він супроводжував з полтавського СІЗО до зали суду у Миргороді підсудного Віталія Суржана та чотирьох його спільників. Суржана, який вже має судимість за бандитизм, крадіжку автомобіля та незаконне використання зброї, звинувачували у розбійних нападах на Полтавщині та Кіровоградщині.

Під час перерви у судовому засіданні Віталій Суржан запропонував Миколі Горобцю 1000 грн за те, що той дозволить підсудному побачитися із його співмешканкою наодинці. Конвоїр погодився й одразу поклав хабар до кишені.

Чоловіки повернулися на засідання. Наступного дня, під час перерви, Микола Горобець вивів Віталія Суржана до запасного виходу суду та зняв з нього кайданки. Біля виходу підсудного вже чекала його співмешканка Марія Запорожець. Конвоїр залишив їх удвох. Вони вийшли з будівлі суду, сіли у заздалегідь приготований для втечі Audi A6, яким керував інший чоловік, та втекли.

Коли про втечу стало відомо, правоохоронці оголосили план «Перехват», однак оперативні дії результатів не принесли. Віталія Суржана та Марію Запорожець оголосили у розшук. За інформацію про втікача пообіцяли винагороду.

Першими вдалося затримати Марію Запорожець та водія, який допоміг втекти. 29 червня їх, а також конвоїра, взяли під варту. Миколі Горобцю також визначили розмір застави — 141 тис. грн. Кошти за нього внесли, а тому він вийшов із СІЗО.

Миколі Горобцю висунули підозру у прийнятті обіцянки та одержанні неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах Віталія Суржана будь-якої дії з використанням службового становища. (ч.1 ст. 368 ККУ). Конвоїру загрожували від 1700 до 59,5 тис. грн штрафу або від 3 до 6 місяців арешту, або від 2 до 4 років ув’язнення, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За місяць, 28 липня, Микола Горобець уклав із прокурором Владиславом Мішуровським угоду про визнання винуватості. Конвоїр зобов’язався визнати провину та погодився понести покарання у вигляді штрафу та відсторонення.

25 вересня суддя Олександр Городівський затвердив цю угоду. Він визнав Миколу Горобця винним у хабарництві та призначив 25,5 тис. грн штрафу і на 2 роки позбавив права обіймати посади у правоохоронних органах. Микола Горобець звільнився зі служби в в ГУНП у серпні. Крім того, у дохід держави у нього вилучили 1000 грн, які той отримав як хабар.

Вирок набуде законної сили за 2,5 тижня.

Нагадаємо, самого Віталія Суржана правоохоронці затримали 2 липня у Києві. Він переховувався у помешканні свого кримінального знайомого, маскувався під військового, носив камуфляж тощо. На час втечі його обвинувачували у злочинах, передбачених:

  • ст.257 (Бандитизм);
  • ч.4 ст.187 ККУ (Розбій);
  • ч.3 ст.189 ККУ (Вимагання);
  • ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами);
  • ч.2 ст.309 ККУ (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Йому може загрожувати більше 15 років ув’язнення.


Автор: Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 жовтня 2018, 11:01 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації