Вхід | Реєстрація

У Полтаві почали розробляти програму сортування сміття

У Полтаві почали розробляти програму сортування сміття

У Полтавській міській раді збираються фахівці, які розроблятимуть програму щодо сортування сміття та збору небезпечних відходів

Полтава розробляє дві програми, які стосуються сміття. Одна передбачає сортування побутових відходів, інша — збір небезпечних відходів. 25 жовтня має відбутися засідання робочої групи, яка писатиме ці програми. До групи увійшли чиновники, юристи, працівники КАТП-1628 та представники громадськості. Про це повідомив заступник міського голови Олексій Чепурко. Він розповів, як виглядатиме сортування сміття у майбутньому:

— На вулицях міста будуть стояти роздільні контейнери для сміття. Сміттєвози везтимуть вже сортовані відходи на КАТП-1628. Там будуть організовані окремі місця для прийому скла, паперу та пластику. Ми підпишемо договори з організаціями, які будуть їх викуповувати. Окремо буде сортувальна лінія — на той випадок, якщо мешканці будуть все одно викидати сміття в один контейнер.

Щодо збору небезпечних відходів, у місті можуть з’явитися пункти прийому відпрацьованих ртутних ламп і батарейок, або по вулицях буде їздити екобус і збирати небезпечні матеріали.

За словами Олексія Чепурка, якщо все піде за планом, програми будуть готові у грудні. Тоді їх винесуть на сесію Полтавської міської ради. Реалізація програм фінансово затратна: треба купити нові контейнери, сміттєвози, іншу техніку, підлаштовану під нові правила збору сміття. За словами чиновника, зараз ведуться перемовини з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, щоби воно частково профінансувало закупівлю техніки.

Початку роботи над програмами передувало два судових позови до Полтавської міської ради. Пояснимо проблему.

З 1 січня 2018 року в Україні заборонено захоронення несортованого сміття. Це передбачено Законом України «Про відходи». У Полтаві сміття не сортують: для всіх типів відходів один контейнер, а повинно бути як мінімум чотири: для органіки, скла, паперу та пластику.

Враховуючи це, голова громадської організації «Еколтава» Сергій Антоненко подав в суд на Полтавську міську раду. Він вимагав визнати її бездіяльність щодо окремого збирання, сортування, утилізації сміття та створити відповідну програму. Полтавський окружний адміністративний суд прийняв позов до розгляду. Враховуючи це, начальник юридичного управління Полтавського міськвиконкому Інна Сорока звернулася до депутатських комісій із запитанням: визнати бездіяльність міськради чи судитися з Антоненком?

Олексій Чепурко пояснив депутатам, що нова влада почала створювати програму, тому бездіяльності більше немає. Депутати доручили Інні Сороці почати процес примирення із Сергієм Антоненком.

19 жовтня відбулося засідання по даній справі. Юрист Полтавської міської ради запропонував примирення. Однак Сергій Антоненко від нього відмовився і виявив бажання судитися далі.

— Я не вірю жодному їхньому слову, жодному теоретичному рішенню, — пояснив екоактивіст. — Цю програму мені обіцяли ще минулого року. Проект рішення за ініціативою Вадима Ямщикова зі збору ртутних ламп прийняли ще в травні. На сьогодні немає жодного практичного результату. Мені особисто Андрій Лямін обіцяв, що створять пункти збору ртутних ламп.

Влітку цього року Сергій Антоненко виграв суд у Полтавської міськради щодо відсутності у місті пунктів прийому небезпечних побутових відходів. Міськраду зобов’язали організувати збирання, вивезення і видалення таких відходів та визначити компанії, які проводитимуть такі роботи за допомогою спеціально обладнаних для цього автомобілів.


Автор: Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 жовтня 2018, 12:21 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації