Вхід | Реєстрація

У Полтаві відбулась просвітницька кампанія «Впізнай інсульт»

У Полтаві відбулась просвітницька кампанія «Впізнай інсульт»

29 жовтня 2018 – Полтава: У Світовий день боротьби з інсультом Департамент охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавська обласна клінічна лікарня імені М.В. Скліфосовського приєдналась до просвітницької кампанії «Впізнай інсульт». Її мета – навчити людей вчасно розпізнавати перші ознаки хвороби і цим зберегти більше життів.

Інсульт посідає друге місце серед причин смертності в Україні та світі. Щороку у нашій країні реєструється близько 140 тис. інсультів, 50% хворих помирають впродовж першого року від початку захворювання. Понад 40% тих, які перенесли інсульт, стають залежними від сторонньої допомоги, і лише кожен десятий пацієнт повертається до повноцінного життя. Хвороба щороку молодшає – третина всіх випадків припадає на людей працездатного віку. Полтавська область входить в першу п’ятірку із захворюваності на інсульт серед областей України.

Для привернення уваги населення до цієї проблеми лікарі Полтавської обласної клінічної лікарні провели прес-брифінг та екскурсію до нейрохірургічного відділення з блоком анестезіології та інтенсивної терапії,  в якому надається первинна допомога та проводиться рання активізація пацієнтів, які перенесли інсульт. У цей же день у місті працювали мобільні бригади волонтерського загону «Єдність», які безкоштовно вимірювали артеріальний тиск та індекс маси тіла для визначення ризиків захворювання на інсульт, а також розповідали про важливість швидкого реагування при виявленні перших ознак хвороби.

Просвітницьку кампанію підтримало Представництво компанії Берінгер Інгельхайм в Україні.

На прес-брифінгу директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор ЛИСАК зазначив:

– Інсульт – небезпечна хвороба, яка вражає несподівано і забирає багато життів. Щорічно трапляється 35-37 випадків інсульту на кожні 10 тисяч дорослого населення Полтавської області. Ми розуміємо, що підтримка органами державної влади таких просвітницьких програм боротьби з інсультом дуже важлива, адже підвищення обізнаності про фактори ризику, основні ознаки перших проявів хвороби може значно покращити виживаність та суттєво зменшити кількість випадків інвалідності після інсульту.

Людина має шанс повернутись до повноцінного життя, якщо протягом перших годин отримає кваліфіковану медичну допомогу. Ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О – ОЧІ, раптове погіршення зору

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

У разі виявлення хоча б одного із цих проявів, потрібно негайно телефонувати 103.

Григорій ОКСАК, головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського наголосив:

– В умовах оновленого нейрохірургічного відділення з блоком анестезіології та інтенсивної терапії ми маємо все необхідне для вчасного надання людині висококваліфікованої допомоги у лікуванні гострого інсульту. Швидка діагностика патології за допомогою комп’ютерної томографії, відновлення кровообігу в ураженій ділянці головного мозку при інсульті у перші 4,5 години від моменту настання кризового стану суттєво збільшує шанси пацієнтів на повернення до нормального життя».

Мешканці Полтави можуть ознайомитись з інформацією про основні ознаки інсульту з інформаційних матеріалів, розміщених у всіх лікарнях міста.

ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ ІНСУЛЬТУ

  • гіпертонія, атеросклероз
  • високий рівень холестерину в крові (жирна їжа в раціоні)
  • цукровий діабет
  • малорухливий спосіб життя
  • шкідливі звички (куріння і надмірне вживання алкоголю)
  • надмірна вага
  • тривалі та часті стреси

 



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 жовтня 2018, 10:23 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації