Вхід | Реєстрація

Землю орендувала, а фермерське господарство створити забула

Землю орендувала, а фермерське господарство створити забула

Чотири роки тому одне з агроформувань отримало на території Новосанжарського району 40 гектарів землі. Як встановила прокуратура, орендар використовувала землю незаконно.

Згідно з матеріалами, наданими Новосанжарським відділом Кобеляцької місцевої прокуратури, «земельна» історія розпочалась у 2014 році. Саме тоді голова Новосанжарської райдержадміністрації видав розпорядження, відповідно до якого між головним управлінням Держземагенста в Полтавській області та фермерським господарством був укладений договір оренди. Керівник агроформування отримала право обробляти земельну ділянку площею 40 гектарів терміном на 49 років. Згідно укладених домовленостей, земля мала використовуватись для ведення фермерського господарства.

Прокурори Новосанжарського відділу установили, що вказаний договір не відповідав вимогам чинного законодавства. Виявилось, що орендар отримала земельну ділянку в обхід проведення земельних торгів. Це є порушенням вимог статті 124 Земельного кодексу України (пункт 2 «Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів») та Закону України «Про фермерське господарство».

Крім того, орендар до отримання земельної ділянки не створила у встановленому законодавством порядку фермерське господарство. Тобто, узагалі не мала жодних законних підстав укладати договір оренди землі.

Зважаючи на виявлені порушення, прокуратура звернулась до суду із позовною заявою визнати недійсним договір оренди земельної ділянки та повернути землі державі. Суд повністю задовольнив позовну заяву.

Відповідач не погодилась із рішенням суду і подала апеляційну скаргу, у задоволенні якої їй відмовили.
Таким чином, завдяки реагуванню Кобеляцької місцевої прокуратури на порушення законодавства у сфері земельних відносин державі повернуто 40 гектарів землі з незаконного користування, вартістю 767 556 гривень.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 листопада 2018, 12:16 | Нові Cанжари | Кримінал
1. Slavko / 23 листопада 2018, 23:57
У нас виявляється прокуратура є і самозахвати?! Дивина і годі! Сніг якийсь на голову раптом...
2. микола козак / 24 листопада 2018, 08:32
Нехай прокуратура оглянеться і побачить , скільки земель засіяно амброзією полинолистою , а та ділянка видно комусь приглянулась .Якщо людина обробляла ту землю , якщо платила податки , то чи так важливо , як те господарство називалось ,Якийсь дурень у Києві придумав цільове призначення ДЛЯ ВЕДЕННЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА і на цьому творять погоду.Цільове призначення с/г земель виробляти с/г продукцію і не іначе , а як називати того , хто обробляє землю , чи це одноосібник , чи фермер , яке має значення?До цього фермерське , це ж не українське , у нас були селянські господарства , це для патріотів мови.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації