Вхід | Реєстрація

Ми вільні від насильства!

Ми вільні від насильства!

Нажаль, в нашому суспільстві побутує думка, що проблема жорстокого поводження у сім'ї є внутрішньою проблемою даної родини і не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім'ї, є одним із найголовніших прав громадян та дітей зокрема.

Ще донедавна вважалося неприйнятним говорити відверто про насильство в сім'ї. Проте сімейне насилля існує давно і зустрічається досить часто: воно розповсюджене серед людей різних національностей, різного фінансового та соціального статусу. Більше того, таке насильство ніяк не можна пояснити нинішньою економічною нестабільністю, оскільки воно наявне як у відсталих, так і в економічно розвинутих країнах.

З метою забезпечення Конституційних прав громадян, держава постійно вдосконалює законодавчу систему заходів із запобігання вчинення насильства в сім’ї, щоб та відповідала реаліям нашого сьогодення. Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 17.12.2017 р., спрямований на забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства, надання всебічної допомоги постраждалим особам та утвердження ненасильницького характеру приватних стосунків.

Відповідно цього закону «домашнє насильство» - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Відповідно до ст. 6 Закону до спеціально уповноважених органів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в районі належать: райдержадміністрація, міська, селищна та сільські ради.

До інших органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належать:служба у справах дітей райдержадміністрації, районний відділ Національної поліції України, районний відділ освіти райдержадміністрації, навчальні заклади району, центральна районна лікарня, комунальне некомерційне підприємство «Кобеляцький центр первинної медико-санітарної допомоги», Кобеляцьке бюро правової допомоги, суд, прокуратура, районний відділ з питань пробації.

До загальних служб підтримки постраждалих осіб належать заклади, які, у тому числі, надають допомогу постраждалим особам: районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Також, у співпраці з районним службами обласні структури, такі як: притулки для дітей, центри соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційні центри (дитячі містечка), центри соціально-психологічної допомоги.

До спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб належать притулки для постраждалих осіб, центри медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб, кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим особам та особам, які постраждали від насильства за ознакою статі, а також заклади та установи, призначені виключно для постраждалих осіб та осіб, які постраждали від насильства за ознакою статі.

Відповідно до вище зазначеного, можна зробити висновок, що держава гарантує всім без винятку захист від домашнього насильства, але все це дуже часто залишається лише невикористаною можливістю для жертви, тому, що невпевненість, страх, а подекуди навіть байдужість заважає людині зробити перший крок до подолання травмуючих подій її життя. Байдужість оточуючих та близьких людей, які знають, чують, бачать, що десь від знущань страждає людина і мовчать, вважаючи це справою іншої сім’ї, часом доводить до непоправних ситуацій.

З метою отримання додаткової інформації щодо запобігання домашньому насильству та допомоги жертвам домашнього насильства потрібно звернутися до Кобеляцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який розташований  за адресою: м. Кобеляки, вул. Касьяна, 26 або за номером телефону (05343) 3-38-16.


Автор: Кобеляцький районний центр соціальних служб


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 грудня 2018, 19:41 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації