Вхід | Реєстрація

Чому на Миколая прийнято дарувати подарунки дітям

Чому на Миколая прийнято дарувати подарунки дітям

19 грудня вшановують пам’ять Святителя Миколая – один із небагатьох святих Церкви Христової, якого шанують не лише православні, але й християни інших конфесій і навіть нехристияни. І це не дивно, адже життя святителя Миколая рясніє багатьма прикладами допомоги людям.

Будучи архієпископом у місті Мирах, він не пишався своїм становищем, а навпаки – носив простий одяг, був невибагливим у побуті і багато часу проводив у молитві. Миколая вважають покровителем мореплавців та подорожніх, а ще  – заступником дітей.

Звичай обдаровувати дітей цього дня з’явився на згадку про епізод із життя святого. У місті Патри жив чоловік, який мав трьох доньок. Збанкрутівши, він вирішив, аби не померти з голоду, торгувати своїми дітьми. Дізнавшись про це, святитель Миколай вночі, таємно, тричі підкидав до будинку вузлики із золотом, позбавивши тим самим родину від гріховного падіння, а безприданниці змогли щасливо вийти заміж. Уникаючи похвали, Миколай робив це таємно, і лише за третім разом чоловік вистежив свого добродійника.

І після завершення земного життя Миколай не відмовляє у допомозі тим, хто потребує. У Києві є храм “Миколи Чудотворця Набережного”, названий так на згадку про дивовижне врятування немовляти, яке потонуло у Дніпрі. Після скорботних молитов батьків хлопчика до Миколая дитину вранці знайшли живою на хорах храму Святої Софії перед чудотворним образом святого. Цей випадок описав Іван Франко у вірші “Чудо з врятованим хлопцем”, а образ дістав назву “Миколи мокрого”.

День Миколая – один із найбажаніших днів у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до Миколая листи зі своїми побажаннями і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. Є звичай класти цього дня дітям подарунки під подушку або в чобіток, а якщо були неслухняні – разом із цукерками кладуть різочку.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 грудня 2018, 12:34 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації