Вхід | Реєстрація

Кобеляцький суд оштрафував бутенківських депутатів

Кобеляцький суд оштрафував бутенківських депутатів

У обох випадках депутатам Бутенківської громади інкримінували порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції». Народні обранці наразилися на покарання через те, що не врахували деякі нюанси щодо конфлікту інтересів при прийнятті певних рішень місцевою радою.

Протягом листопада–грудня співробітники місцевої прокуратури направили до суду кілька протоколів про адміністративні правопорушення стосовно депутатів Бутенківської об’єднаної територіальної громади. Обидва депутати, на думку прокурорів та суду, порушили вимоги законодавства щодо запобігання проявам корупції.

Спочатку Кобеляцький суд оштрафував Георгія Барсукова, члена депутатської групи «Справедливі Бутенки». Він під час голосування за надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою під особисте селянське господарство взяв участь у голосуванні. Землю депутат оформлював для себе.

А 9 грудня Кобеляцький районний суд в особі судді Ірини Омельченко визнав винним та постановив накласти штраф ще на одного депутата Бутенківської ОТГ. Стосовно нього прокурори склали аж два протоколи по статті 172–6 КУпАП. У одному епізоді суд визнав депутата невинним.

Суд розглядав події ще майже піврічної давності. Тоді на сесії Бутенківської ОТГ розглядали ряд питань щодо надання в оренду приміщення одного із сільських клубів. Один із депутатів, власник підприємства «Соломіямедіагруп», теж претендував на цю будівлю. Згідно даних із єдиного реєстру юридичних осіб, розміщених у відкритому доступі, кінцевим власником цього підприємства є Павло Гунжель. Він є і депутатом Бутенківської ОТГ, членом групи «Справедливі Бутенки».

Суд визнав Гунжеля винним у адміністративному правопорушенні. Провина Павла Олексндровича, на думку судді, заключається в тому, що він, заявивши про те, що голосувати по цьому питанню не буде, все ж проголосував «проти». Хоча як власник фірми, що теж претендувала на будівлю, мав утриматися від цих дій, щоб не створювати конфлікт інтересів.

Кобеляцький суд наклав на Гунжеля штраф у розмірі 3400 гривень і зобов’язав компенсувати вартість судового збору. Павло Гунжель оскаржив постанову районного суду в Полтавському апеляційному суді.
Коментуючи ситуацію по телефону, Павло Олександрович заявив, що на тій сесії діяв у інтересах громади, а не у своїх власних.

Чи можна вважати Гунжеля і Барсукова якимись запеклими корупціонерами? Напевне, що ні. Але формальні причини притягти їх до відповідальності у правоохоронців таки є. І можна із впевненістю стверджувати, що отаких потенційних жертв законодавства щодо запобігання корупції в Кобеляцькому районі ще чимало. Досить часто депутати, приймаючи на сесіях те чи інше рішення майнового характеру, просто забувають, що можуть мати конфлікт інтересів. Причому, не обов’язково землю чи майно вони братимуть собі. Порушенням буде і те, якщо вони голосуватимуть по питаннях, що стосуються їх родичів і навіть друзів. А щоб не стати формально корупціонером і не наразитися на штраф, у таких випадках необхідно публічно заявити про конфлікт інтересів (у письмовій формі) і утриматися від голосування.

Один із екс-правоохоронців розповів, що він у свій час дуже полюбляв «підловлювати» депутатів на необережності. Ситуація з часом не змінилася. І зараз «силовики» регулярно моніторять протоколи рішень органів місцевого самоврядування, аби знайти там конфлікти інтересів. Протокол про корупцію буде, а зусиль особливих докладати не потрібно.

Так що, депутат, будь обережним, не стань корупціонером.

Між тим, право оренди будівлі колишнього клубу отримало підприємство «Промтекстиль». Швейний цех там уже працює, створено 30 робочих місць.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 грудня 2018, 12:28 | Кобеляки | Суспільство


1. микола козак / 29 грудня 2018, 10:58
Не зовсім зрозуміло , коли однією із сторін є державний орган , то справа повинна розглядатись в адміністративному суді , тобто в Полтаві,Тут явно прокуратура представляла адміністрацію територіальної громади.Виникає питання , чи повинна була розглядатись дана справа в Кобеляцькому суді?Редакція ЕХО , надайте консультацію від юристів.
2. gering / 29 грудня 2018, 18:16
велика частина написаного в статті брехня або спотворена інформація : депутат Барсуков Г.М. навіть не підозрював .що його заява про надання дозволу на виготовлення тех.документації на зем. ділянку,якою користувався він та його мама протягом 20 років,буде розглядатись на сесії,під час голосування він не був присутній біля туї під якою голосували депутати ,аа писав заяву поліції-тобто не голосував і це підтверджено судовим рішенням,а штраф 255 грн. виписали за те що він не повідомив про конфлікт інтересі(повідомлення голови комісії Гунжеля про конфлікт інтересів зроблене вголос не враховувалось-хоч німий ,а кричи сам)
3. земеля / 29 грудня 2018, 19:51
Если это так, как написано в статье, то это уже хорошо. Впереди праздник и о грустном не будем. Анекдот в тему о депутате.
Один пан, живущий ныне в Беларуси, решил перед Новым Годом навестить своего друга детства, а ныне депутата аж самой верхней инстанции. Доехал до Руденкивки, а там на такси, чуть не 30 верст. Доезжают до деревни а справа гарна хатка трехэтажна. " Кто ж тут живэ". А цэ младшенький вашего другана построил. А справа еще лучше, целый особняк с высоченным забором. "А цэй домик чый" А тут старшенький газдуе. Заехали в село, а посредине целый дворец с колоннами. "Бач якый клуб отгрохали". Та ни, смутился водило. Ця оселя вашего друга-депутата. " Так выходит что кроме семьи депутата никто больше тут и не работает. Ну и ленивый пошел народ" - возмутился гость.
Хотите верьте- хотите нет. Но байке конец.
4. Slavko / 29 грудня 2018, 22:14
Дядь Валєра гуморист іще той
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації