Вхід | Реєстрація

Попіл Ющенка вже не стукає

Попіл Ющенка вже не стукає

Люди, які читали книги не лише в рамках шкільної програми, можливо, здивуються, побачивши цей заголовок редакційної статті. Адже він є довільним перефразуванням вислову з культового роману «Легенда про Уленшпігеля» бельгійського письменника Шарля де Костера. Головний герой твору Тіль Уленшпігель носив на грудях ладанку із попелом свого батька Клааса, спаленого на багатті інквізиторами. І вираз «Попіл Клааса стукає в моє серце» став крилатим. Він, як правило, звучить пафосно, є таким собі символом відданості боротьби за свободу свого рідного краю, за справедливість і незалежність. Мовляв, попіл мого безвинно страченого батька знаходиться у мене на грудях і не дасть забути про священну боротьбу.

У цій редакційній мова йтиме про річ далеко не пафосну і абсолютно далеку від святості. Говоритимемо про українську політику, точніше — про вибори, які насуваються на нас і наші бідні голови.

Дуже цікаво спробувати себе в ролі такого собі стороннього спостерігача і подивитися, як вправно маніпулюватимуть свідомістю виборців політики та їх технологи. Ну, з приводу зовсім стороннього автор, швидше за все, трішки перебільшив. Адже маніпулюватимуть і моєю свідомістю. Та оскільки вже давно ні за кого на виборах не голосував, на жодну політичну силу не працюю і симпатій ні до кого із українських політиків не маю, спробую ділитися із читачами своїми враженнями. Можливо, комусь вони будуть корисними.

Та все ж. Перейдемо до суті. Чому попіл Ющенка? І куди він стукає? Пропоную пригадати 2004-05 роки. Вибори президента. Помаранчева революція. Народний підйом і величезні сподівання. Ба, навіть президент народний був. Пам’ятаю, як люди буквально «горіли» від емоцій, від праведного гніву через несправедливість. І як потім раділи з того, що вона, справедливість, торжествувала. Дуже добре пам’ятаю, як чимало людей ображалися і гнівалися на автора, який задавав цілком логічні питання про легітимність статусу «Народний Президент» у відношенні до Віктора Ющенка.

І ще краще пам’ятаю, чим увесь цей емоційний підйом закінчився. А закінчився він крахом надій, розчаруванням і купою негативних емоцій. Той, на кого ледве не молилися, як на Месію українського масштабу, виявився абсолютно пересічним політиком. А образ спасителя і надії нації виявився блефом, ілюзією, створеною вправними політтехнологами для виборців.

І от зараз дивлюся на сьогоднішню ситуацію. І чітко бачу, як політтехнологи готують виборцям образ нового Месії — чесного, непідкупного, не системного, із народу. Він не крав, не керував, у змовах і скандалах не замішаний.

І вже мільйони українців, у тому числі і земляків, готові проголосувати за нього. І знову люди «горять». І знову, впізнавши про кого йде мова, сердитимуться, а, можливо, й ненавидітимуть автора цих рядків. Що ж, історія, точніше політтехнологія, вчергове повторюється. Знову люди готові проголосувати за створений для них міфічний образ. Це їх право. А моє право нагадати їм про Ющенка. І про те, що «попіл» цього політичного трупа вже нікому нікуди не стукає. А повинен би. У іншому випадку по голові стукнуть усе ті ж граблі.

А що ж робити? А потрібно ж за когось голосувати, у когось вірити? Так, голосувати таки потрібно. Але  в природі існує лише один перевірений тисячоліттями спосіб не розчаровуватися у комусь або чомусь. Який? Не зачаровуватись, тобто, не створювати для себе неіснучий ідеал. Особливо у політиці.

Що ще можна і потрібно робити? Та змінюватись на краще самому. Я от, приміром, уявляю ситуацію, коли в Україні вибрали чергового «народного» президента. І він, заради популярності і надивившись відео про своїх колег із якоїсь там Данії чи Нідерландів, здуру поїде на роботу на велосипеді. Та його ж протягом тижня розчавить своїм автомобілем якийсь вдячний виборець.  Чи не так буде? Чи всі одразу стануть дисциплінованими водіями? Так отож. Не буде Месії, не чекайте.

P.S. Більш конкретну статтю про політику читайте в наступному номері.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2019, 09:12 | Полтавщина | Редакційна


1. Borch / 18 січня 2019, 23:58
Це ви про Ющенка, при якому тільки і змогли рота розкрити? Пам’ять коротка в журналіста. Ющенка можна розглядати як завгодно, но свобода слова при ньому була на найвищому рівні за весь час існування України. Чому немає крити гаранта? Чи нема про що писати? Тут тільки місцевого значення хвати новин. Але у вас кишка тонка. Легше продати свою совість, і обливати лайном тих хто не буде мстити. Гроші не пахнуть. Ехо остаточно підтверджує свою продажність і необ’єктивність.
2. orakul / 19 січня 2019, 07:56
1.Borch
«Пам’ять коротка в журналіста. Ющенка можна розглядати як завгодно, но свобода слова при ньому була на найвищому рівні за весь час існуванн»

Блін, свідомі зовсім розум втрачають. Яка нах свобода. При Ющенку почалася остаточна деградація і розвал, почались порушення елементарних прав і свобод українців. Саме пасічник привів купу представників кагалу до влади. Помаранчева революція стала відправною точкою на шляху до повної втрати зовнішньої і внутрішньої незалежності України і українців. Те, що намагалися називати свободою, насправді треба називати беспредєлом. І саме повний беспредєл в країні й привів до втрати бандою Ющенка влади і прихід регіоналів. Але регіонали виявилися тупими і жадними і за це поплатился, а через них постраждала і країна. Сценаристи першого майдану проаналізували свої помилки і успішно провели нову спецоперацію «майдан» по новому захвату влади. Операція вдалася на славу. Так вдалася, що й досі ніхто нічого не пойняв. Табуни пришелепуватих цілують новоспеченому апостолу руки за якийсь томос, інші табуни їдуть на схід вбивати таких самих обездолених і видають це за геройство. Капець, шановні. Ну можна ж завчити хоча б елементарне. Якщо вам кажуть "бандитам тюрми", то це значить бандитам воля. Якщо кажуть "банду геть", то значить банда прийде у владу. Якщо кажуть про "свободу слова", то значить почнеться утиск свободи слова. Ну і т.д і т.п. В сатті написано все вірно Незважаючи на мої тут суперечки з Ігорем Миколайовичем і незгоду з його точкою зору, ця його стаття - одна з найкращих.
3. земеля / 19 січня 2019, 10:33
2.orakul
« ця його стаття - одна з найкращих.»


Лично я думаю по другому. Во первых статья о конкретном правителе а написана философски. А во вторых чем лучше прохвост-коммунист Кучма,разворовавший страну? Тогда с него надо и начинать полемику. Все они внесли посильную лепту в развал страны. Это своего рода проходимцы. И автор прекрасно помнит что птенцы Кучмы это Тимошенко, Лазаренко и еще целая куча ......энко , в том числе и Янукович. А Оракулу надо включить логику и вспомнить и объяснить как простой деревенский финансист Ющенко буквально за пару лет становится президентом. Но чудес не бывает. Именно Ющ. мощно усилил волну национализма в стране что и пожинаем до сих пор. По какой-то причине Филон этот вопрос обходит стороной. Попил Юща до сих пор стукает, да еще и как громко.
4. микола козак / 19 січня 2019, 10:53
Я дивуюсь які ви всі лицеміри.От оцей земеля більш за все жив при тих комуняках , яких він зараз так ненавидить , більш за все займав якусь і посаду , а якщо і ні , то мав роботу, мав можливість безоплатно навчатись , безоплатно лікуватись , тільки непотрібно зараз кричати про неякісне навчання і неякісне лікування , бо таке , яке воно зараз , то це повний розвал освіти і медицини.МСені гидко читати оці хамелеонські пасквілі самим на себе.Пригадайте якою була Україна і чим вона стала.Багато з вас піддались пропоганді ворів і жуліків і самі поступово перетворюєтесь в дурних , зазомбованих .....
5. orakul / 19 січня 2019, 13:20
3.земеля
«Во первых статья о конкретном правителе»

Так и я о конкретном правителе. Именно при нем, а не при Кучме начался наезд на свободу слова и другие свободы. При этом я не имею виду бла-бла на майданах или какие-то выступления против власти. У Кучмы не было цели разваливать страну, эта цель появилась у Ющенка, хотя может быть он того и не осознавал, но работал он именно на развал. Декларируя "бандитам тюрьмы" он больше своих предшественников этих самых бандитов развел и привел во власть. О репрессиях новой демократической власти писалось и в ЕХО, но к сожалению мне не удалось найти тут тех старых статей. Привожу ссылку на другой сайт. История с "карательной психиатрией" не выдуманная и реальная. И наезд на жалобщиков тоже был реальный. При этом они, как отмечает автор "Никто не просился на Марс и не требует присвоить звание Героя Украины" Добавлю, что никто из жалобщиков не только на Марс не просился, но и не выступал против власти, законов, не был сепаратистом. Наоборот, жалобщики добивались выполнения закона. И за это никто никого не привлекал даже в СССР, напротив в СССР карали чиновников и жалобы разбирались по сути. Посилання на 2000.ua
6. orakul / 19 січня 2019, 13:31
3.земеля
«А Оракулу надо включить логику и вспомнить и объяснить как простой деревенский финансист Ющенко буквально за пару лет становится президентом»

Я логику никогда и не выключал. Она у меня постоянно включена. Никогда глубоко не копал, но очевидно и так, то "простой деревенский финансист" был выбран в качестве кандидата в президенты по заданию Госдепа, как сейчас говорят. Тем более, что его жена там и работала. Короче,она выполнила задание успешно и может за это получила даже награду. При Сталине сказали бы по другому "по заданию иностранных разведок". И это тоже так. При Ющенке началось переписывание истории под прикрытием так называемого патриотизма. Своего апогея это переписывание достигло уже при нынешней власти. Тогда было положено начало. На тот момент трудно было представить, как быстро все произойдет. И когда другой "шпион иностранных разведок" выселил под забор инвалида ВОВ, то многие воспринимали это, как беспредел и кощунство, но на самом деле все было значительно глубже. Это был зондаж общественного мнения. И только поэтому никто в стране, включая президента, не защитил инвалида. Квартиру он получил только после кратковременного реванша безграмотных регионалов внесших своим непонимание происходящего последний штрих в окончательный развал страны. Посилання на 2000.ua
7. orakul / 19 січня 2019, 13:55
3.земеля
«Именно Ющ. мощно усилил волну национализма в стране что и пожинаем до сих пор. По какой-то причине Филон этот вопрос обходит стороной.»

Усилил и поставил эту «волну» на государственный уровень. При нем и по его инициативе был создан Институт национальной памяти. На самом деле это была не инициатива Ющенко, это был приказ сверху. Как я уже писал, декларирование и реал, вещи диаметрально противоположные. Такая технология. Кому интересно, тот может почитать Оруэлла. Институт начал решать вопросы стирания памяти. И решает их успешно благодаря безмозглости населения легко поддающегося на специальные технологии. Но, как писал классик, "рукописи не горят", а тем более не горят они в век интернета. Предлагаю посмотреть видео о Полтаве 60-х годов. Это самый что ни на есть разгар тоталитаризма. Там вначале видео плакаты на уничтоженной комуняками и совком украинской мове. Там "измученные голодом и холодом" и «изможденные» люди работают на субботниках, на которые их, ясен пень, "загоняли кнутами". Там люди купаются на речке, так как у них не было воды в кране. И вид у них, как у "замученных голодом рабов". Филон молчит и молчать будет, так как он в схеме, в матрице и выбраться из нее он то ли не может, то ли не хочет, то ли сознательно пишет то, что позволено. Посилання на www.youtube.com
8. земеля / 19 січня 2019, 14:11
5.orakul
« У Кучмы не было цели разваливать страну, эта цель появилась у Ющенка»


И откуда ты все это знаешь.Какой же дурак в отрытую скажет что я хочу развалить страну. Солидный вуйко, а так бросаешься словами. Не солидно. Кучма заложил основу, т.е. коррупцию ( если не помнишь то еще раз почитай кто у него зять и др. его ближний круг).Лучший друг Ельцина а потом и Путина. С него все и пошло. Ну если он твой кумир, то чего мы тут ламаем копья. Кстати он то же уникум. С должности партийного секретаря стал директором, та еще самого крупного завода, да еще в таком возросте. Для советских времен это непостежимо.
9. orakul / 19 січня 2019, 14:22
4.микола козак
«.Багато з вас піддались пропоганді ворів і жуліків і самі поступово перетворюєтесь в дурних , зазомбованих .....»

Таки так. І якщо вже старші люди піддались і перетворились, то що вже говорити про молодь. З неї вже в школі не вимагать знання таблички множення. Я вже мовчу про те, що їм впарюють на уроках історії. Знайшов ще одне відео, про святкування 800- річчя Полтави. Цікаве. Але не знаю чи таке можна зараз виставляти, бо там не лише плакати на забороненій комуняками українській мові, але й дикторський текст на українській мові. Це капець. Что може то Путін таке змонтував? Подивимось, якщо адмін видалить, то будемо знати, що то коварна Путінська пропаганда. Його так відразу й не поймеш. Відео, начебто старе, ще на плівку зняте, не повинен би Путін його знімати, хоча... все може бути. "Враг коварен". Посилання на www.youtube.com
10. Borch / 19 січня 2019, 14:37
5.orakul
«Так и я о конкретном правителе. Именно при нем, а не при Кучме начался наезд на свободу слова и другие свободы.»

Та ти шо... Що тут сказати, троль.
5.orakul
«О репрессиях новой демократической власти писалось и в ЕХО, но к сожалению мне не удалось найти тут тех старых статей.»

Судячи с цієї статті, яка вам так сподобалась, Філону сподобались репресії. Мазохіст мабуть. А що, час без репресій не сподобався, а тепер пиши тихо, щоб не написав чого лишнього. Недавні пригоди редактора, найкращий показник свободи слова на даний час. Но йому походу все ок.
8.земеля
«Какой же дурак в отрытую скажет что я хочу развалить страну.»

В нього і не було цілі розвалювати. В нього була ціль розграбувати. До простоти банально.
11. земеля / 19 січня 2019, 14:43
7.orakul
«. Предлагаю посмотреть видео о Полтаве 60-х годов»

Спасибо.Посмотрел с большим удовольствием. И это через 15 лет !!!!! после такой страшной войны. И там нашим отцам и дедам самому молодому участнику войны по 34 года.
Какую страну про...ли.
12. земеля / 19 січня 2019, 15:09
4.микола козак
«, бо таке , яке воно зараз , то це повний розвал освіти »


Вот что написано на входе в Стеллнбосский университет( ЮАР):

" Уничтожение любой нации не требует атомных бомб или использования ракет дальнего радиуса действия.
Требуется только снижения качества образования и разрешение обмана на экзаменах учащимися.
Пациенты умирают от рук таких врачей.
Здания разрушаются от рук таких инженеров.
Деньги теряются от рук таких экономистов и бухгалтеров. Справедливость утрачивается в руках таких юристов и судей.
Крах образования - это крах нации"
Вот вам и Африка.
13. Beri Mor / 28 січня 2019, 13:32
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Та хер з ним,з тим гниломордим,тут би скоріше цукерфюрера поміняти.

Змінено 28.01.2019, 13:35
14. orakul / 28 січня 2019, 15:45
13.Beri Mor
«тут би скоріше цукерфюрера поміняти. »

Щоб не було те, що з Янеком? Такий вже тренд, що з кожним разом ми міняємо на все гіршого і гіршого. Здається, що цього разу виключення із правила не буде.
15. ment100 / 28 січня 2019, 17:15
сплошнi дибiли
16. ment100 / 28 січня 2019, 17:16
ну и ракли
17. Beri Mor / 28 січня 2019, 18:12
14.orakul
« Такий вже тренд, що з кожним разом ми міняємо на все гіршого і гіршого. Здається, що цього разу виключення із правила не буде.»

Більше всього,що так і буде.

Змінено 28.01.2019, 18:17
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації