Вхід | Реєстрація

Коли почнеться примусове об’єднання громад

Коли почнеться примусове об’єднання громад

Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» набув чинності ще в 2015 році. З того часу в Кобеляцькому районі створили лише одну об’єднану територіальну громаду із центром у Бутенках. Але це не означає, що питання створення об’єднаних громад на добровільній основі втратило свою актуальність.

Більшість керівників органів місцевого самоврядування, за виключенням хіба що кобеляцького міського голови Олександра Копельця, не проявляють будь-якої ініціативи для того, щоб створити громаду. Керівники зайняли відверто очікувальну позицію. У приватних розмовах дехто із них говорить:

— Та об’єднали б нас примусово, менше мороки було б.

Тим часом серед жителів сіл не припиняється дискусія щодо створення громад. Особливо людей хвилює питання конфігурації потенційних ОТГ. Вони далеко не завжди згодні, що центром майбутньої громади може стати, скажімо, Вільховатка чи Озера. Оливи у вогонь підлила оприлюднена на багатьох сайтах інформація про те, що Полтавська обласна рада прийняла новий Перспективний план, згідно із яким певні території будуть об’єднані навколо Кобеляк, Біликів, Озір та Вільховатки.

Зайвим підтвердженням інтересу людей до процесу створення громад стала дискусія в мережі Фейсбук, учасниками якої в основному є мешканці Придніпрянського та Світлогірського. Люди обурюються несправедливим і нераціональним, на їх думку, визначенням центру громад, інертністю керівників сільрад, на території котрих вони проживають та цікавляться можливістю створення ОТГ з іншими межами. Для того, щоб отримати достовірну інформацію з цього приводу, редакція звернулася за консультацією до Олександра Ісипа, радника з питань децентралізації Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування.

 

Законопроекту про примусове об’єднання поки немає

Олександр Ісип одразу поспішив розвіяти чутки з приводу того, що вже восени поточного року відбудеться адміністративне, читай — примусове, об’єднання громад, згідно із Перспективним планом, опублікованим у ЗМІ.

Він наголосив на тому, що на сьогоднішній день в Україні діє Закон «Про добровільне об’єднання громад». Щодо адміністративного створення громад «згори», то на сьогоднішній день немає навіть законопроекту, який би регламентував цей процес. Звичайно, не є фактом, що він, цей законопроект, а потім і закон, не з’явиться. Але можливий і такий варіант, що процес створення громад на добровільній основі розтягнеться в часі ще на кілька років. Така ситуація створює можливості для жителів сільрад та керівників органів місцевого самоврядування для виявлення власної ініціативи.

Ісип сказав:

— Кожен може зайти на сайт, на якому професійно висвітлюють усі питання, пов’язані з децентралізацією та створенням громад. Там розписаний чіткий алгоритм дій із таблицями та інфографікою. Там описана методика, згідно з якою визначається центр майбутньої громади.

 

Потрібні люди, які захочуть створити громаду

Олександр Ісип наголосив на тому, що й зараз не існує жодної адміністративної перепони для того, щоб створити ту чи іншу громаду на добровільній основі. Він розповів:

— Дивіться, збираються, скажімо, двоє сільських голів, які мають волю до створення громади і підтримку депутатів та жителів. І домовляються, де буде центр громади, враховуючи, передусім, об’єктивні фактори — економічний та людський потенціал, розвиток інфраструктури. Так, комусь доведеться поступитися. Але така сільрада втратить лише назву. А здобудуть обидві. Ця реформа не передбачає такого, що в одних заберуть і віддадуть щось іншим. Переваги отримають обидві сторони. Усе залежатиме від того, на яких умовах вони добровільно домовляться. Сільському голові, який добровільно поступиться назвою, буде навіть легше. Він стане старостою із великими повноваженнями. А голові сільради, яка стане центром, ще доведеться пройти випробування виборами. Можуть же й не вибрати.

Взагалі людям потрібно зрозуміти, що все залежить від них. Не гроші є визначальним чинником, а люди. Не так важливо, скільки грошей є в бюджеті тієї чи іншої сільради, як розвинута у них територія. Головне, щоб були люди, які бажають це зробити, які візьмуть на себе відповідальність за проведення реформи, за розвиток своїх сіл. Гроші їм дадуть, вони є. Людей ініціативних і діяльних немає. А якщо немає таких людей, таких керівників, то скільки б коштів не «вливали» в їх села, вони у будь-якому разі будуть приречені на те, щоб залишатися депресивними. Усі ж ми знаємо прислів’я про те, що під «лежачий камінь вода не тече».

 

Перспективний план — не догма

Також Олександр Ісип зупинився на питанні прийняття обласною радою Перспективного плану створення ОТГ в Полтавській області і, зокрема, в Кобеляцькому районі. Він вважає, що прийнятий документ не є якоюсь непорушною догмою.

Експерт сказав:

— Будь-яка серйозна робота починається із проекту чи плану. Так і тут. Прийнятий Перспективний план є баченням того, де мають бути центри громад. Баченням Уряду, обласної влади. Але це не означає, що його неможливо змінити. Можливо. Але для цього вже згадані мною люди на місцях мають донести до чиновників свої аргументи, довести, що саме їх варіант є кращим і доцільнішим. Запропонували центр громади зробити у Вільховатці. А люди бачуть, що буде краще, якщо центр зроблять в Орлику чи Світлогірському. Це — для прикладу. То нехай збираються, готують аргументи і їдуть у Полтаву, щоб доводити свою правоту. Але їдуть не кричати, а спокійно, з документами в руках, працювати з посадовцями. І їх послухають. Послухали ж Миколу Скрильника із Бутенок, де не мало бути громади.
Перспективний план буде основним документом, по якому в адміністративному порядку приєднуватимуть сільради до вже існуючих громад. Перспективний план використовуватимуть там, де взагалі немає громад, створених на добровільній основі тоді, коли влада вирішить провести примусове об’єднання. Але поки що про це не йдеться.

На завершення розмови Олександр Ісип наголосив:

— Усе, сказане мною, не означає, що представники громадськості, особливо керівники, повинні полегшено видихнути. Усе, мовляв, пронесло, силоміць об’єднувати не будуть, можна спати спокійно. Спати то можна, але можливості для розвитку втрачаються щодня, щогодини. Уже зараз видно, наскільки пришвидшився розвиток об’єднаних громад, наскільки вони випереджають сусідів, які «сплять». А з кожним роком різниця буде ставати все відчутнішою. Нехай люди поїдуть у Пирятин, Ляшківку, Пришиб, Омельник, де громади створені давно, і порівняють, скільки зроблено там  у них, у їх селах. Нехай через рік-два поїдуть в Бутенки, де успішно розвивається молода громада. А потім починають діяти.


Автор: З експертом розмовляв Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 березня 2019, 09:11 | Кобеляки | Політика


1. ИВЕН / 11 березня 2019, 21:01
радника з питань децентралізації Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування

і хто йогшо до СВИНЯОГО корита НАЗНАЧИВ....
2. 1juriy / 11 березня 2019, 21:29
Маразм.Який розвиток?Які можливості?Правда в тому що людей немає.Якщо десь і об’єднались то вистачило об’єднантів тільки до бюджетних коштів.Розвитку нема і не буде,немає чіткого бачення на рівні держави навіщо це треба.Хоча б один план об’єднаної громади побачити на 5-10 років. Зрозуміло одне, через 10 років залишаться хутори з немічними.
3. 1juriy / 11 березня 2019, 21:43
«Реконструкція сільського клубу під бібліотечно-музейний центр з патріотичного виховання молоді із впровадженням енергозберігаючих заходів в с. Комендантівка 3367тисяч грн.У Кобеляцькій ЦРЛ відкрили оновлене терапевтичне відділення 800 тис грн.НІ ну оце діагноз Тамілі Шевченко.
4. orakul / 11 березня 2019, 21:55
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
5. Filon / 12 березня 2019, 05:30
[[ЦИТАТА|4|orakul| "История триумфа Зеленского, человека из ниоткуда, из КВН, тёмной лошадки, человека- тряпочной куклы на руке кукольника Коломойского - это история одичания целого народа, желающего видеть шута на посту главы своей страны. Это уже даже не апофеоз протестного голосования - это акт коллективного суицида" Посилання на www.facebook.com
Прочитав. Типова пропаганда. Якщо Ви в це вірите, то чим відрізняєтеся від зомбованих телеящиком? Я ніколи не був, і не буду прихильником Порошенка і Зеленського. Але пояснювати все, що відбувається у великому і прекрасному світі з точки зору конспірологічної теорії - дурня і вибір лузерів.
6. orakul / 12 березня 2019, 08:02
5.Filon
«Типова пропаганда. Якщо Ви в це вірите, то чим відрізняєтеся від зомбованих телеящиком?»

Канєшно ж пропоганда, і може бути що тих самих. Тому що як може Беня гуляти по вечірньому Тель-Авіву, роздавати там інтервью і бути про цому таким осуждаємим всіма на світі ВЕКами і хабадами. Це нонсенс. Щоб зрозуміти суть комедії, а україцнів трагедії, треба трішки вникнути в психологію і історію і тоді стане зрозумілим що відбувається класичний розводняк по класичному сценарію. Можна навіть нічого не читати, а тупо поїхати в Одесу і посидіти з місяц на Дерибасівській і уважно спостерігати і сплікуватися. І яка тут конспірологія? Тут не коспірологія, а "одичание целого народа". Я ж спеціально вставив лише одну цитату з тієї статті, яка відображає суть того що сталося з народом. Я ніде не писав про кнспірологію. Ссилку дав для бажаючих прочитати всю статтю, при цьому написавши "цікава стаття". І вона таки цікава і набагато повчальінша ніж оця стаття про ОТГ. Вже скільки про ці ОТГ можна молотити? І ясно, що якщо її тупо читати, то це обговорення проблем і майбутньго громад. Ну а якщо читати її з позицій «неіснуючої» конспірології, то ця стаття - піар Ісипа, як претендента на пост нової ОТГ. Одночасно вона ж є звітним матеріалом про виконану ним роботу, ну і ще там багато чого закладено. Сорос даром бабулети не платить. Але якщо любдина не хоче вірити очам своїм, то так і житиме
7. микола козак / 12 березня 2019, 08:20
Варто тільки подивитись на усміхнене вічно обличчя Ісипа , і стає зрозумілою вся суть тієї децентралізації.
8. orakul / 12 березня 2019, 08:35
5.Filon
«Але пояснювати все, що відбувається у великому і прекрасному світі з точки зору конспірологічної теорії »

Ну де я таке пояснював? По-переше не у великому і прекрасному... Не для всіх прекрасному, бо дехто навіть руки на себе наклада аби з нього піти, як дід з житормирщини, який не зміг розрахуватися за кредити, які набрав на лікування. Ссилку я тут приводив, але її мабуть видалили. Шукати ссилку не буду, бо той хто не хоче вірити в таку правду, читати чи дивитися про це не буде. А той, хто бачить реалії реально, той і сам знайде тисячі таких випадків по країні і навіть у нас в районі. По-друге, знову ж таки я не посилався на конспірологію, а цитатою хотів підкреслити "одичание народа". Повна деградація. Це не конспірологія - це факт, який починають бачити навіть деякі свідомі і упороті. Сереностатистичний «совковий» колгоспний бригадир був би кращим президентом від тих, кого ми останніми часом почали обирати. І обираємо з охєрєнно умним видом знатоків мотивуючи свій вибір або знанням кандидатом двох іи тьой мов або умінням зіграти роль самого президента. Ну як же - кажуть - він же он зіграв. Да зіграв. Але він, думаю, ще краще може зіграти і роль Гітлера. Да, ось ссиль на точку зору жіночки, яка каже "це байдужа нація.. 80 відстоків в Україні це і.діоти... у людини відсутнє повністю мислення... у людини інтелект ...даже нижче обезьяни...". Тільки знову не треба мені приписувати все що вона говорить. Ця жіночка типова революціонерка по Клімову (ссилку на нього адмін видалив) і зве, я так поняв, народ на барикади, не розміючи того, що народ без мізків на барикадах в чергове розведуть. Але говорить вона ефектно. Бо якщо тупо привести статистику ВООЗ про діагнози, то на них ніхто й уваги не зверне. Ну кому я це кажу... Для чогось же Ехо друкує статі про гучні вбивства, аварії.. супроводжуючи їх фото окровавленого ножа то що... Посилання на www.youtube.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації