Вхід | Реєстрація

А СБУ попереджало

А СБУ попереджало

Чи то продовження, чи закінчення вічної і невдячної для висвітлення теми маніпулювання свідомістю.

Так уже сталося, що із момента виходу у світ першої частини публікації під назвою «А СБУ попереджало» (№5 від 31 січня 2019 року) минуло два з гаком місяці. Хоча автор обіцяв продовжити статтю в наступному номері. Та в процесі підготовки матеріалу через дві головні причини зрозумів, що очікуваного результату не буде.

Спочатку про причини. Причина перша. Зрозумів, що не зможу вирішити дві власні проблеми: катастрофічну нестачу часу та знань для того, аби швидко і доступно пояснити людям, що ними досить безцеремонно і нахабно маніпулюють. Причина друга. Хід виборчої кампанії яскраво підтвердив, що маніпулятивні технології кількома виборчими штабами освоєні просто зразково. І дають зразковий результат. І мої жалюгідні потуги абсолютно нічого не змінять. А спроби просто вчергове заявити «А я ж вас попереджав», «А що, незрозуміло було, що вас дурять» були б продиктовані виключно бажанням задовольнити власне его.

Та все ж.. Сказавши «а», потрібно сказати і «б». Тому облишимо самокритику і повернемося до наших баранів.

Говорячи про зразкову роботу виборчих штабів у сфері маніпулювання масовою свідомістю, безумовно, передусім маю на увазі штаб Володимира Зеленського, майже із стовідсотковою гарантією — майбутнього Президента України. Якщо перечитати посібник під назвою «Сугестивні технології маніпулятивного впливу», узятий у якості методологічної бази для написання статті, то виходить, що політтехнологи Зеленського все зробили, як за підручником. Вони використали можливості Інтернету і досягли поставленої цілі, тобто, приходу до влади, з мінімальними фінансовими затратами. І навіть  якщо вважати, що серіал «Слуга народу», який випустили у світ три роки тому, теж є елементом навіювання, то й від цього вартість проекту зростає не суттєво. Більше того, на серіалі ще й заробили. Два в одному: і чистий заробіток, і максимальні політичні дивіденди. Геніально, що й казати.

Далі автор обмежиться цитуванням підручника із маленькими коментарями.

«Багато теоретиків переконані в тому, що сучасна «масова людина» не здатна раціонально мислити, отже, духовна еліта суспільства повинна формувати її свідомість, уселяючи відповідні ідеї, думки, норми поведінки. Причому маніпулювання свідомістю «масової людини» не тільки неминуче, не тільки необхідне, але як система методів «легкого, непомітного» тиску має бути «гуманним», «законним» засобом «для нав’язування людині певної поведінки, бо в іншому випадку довелося б вдаватися до насильства».

Суть подібних міркувань теоретиків приблизно така: прогрес техніки й розподіл праці привели до поділу виробництва на прості операції, у результаті яких окремий робітник став використовуватися для виконання окремих функцій, перетворюватися на придаток до машини. Ця обмеженість людини (оскільки вона визначається як елемент, як функція машини) й конформізм (прагнення пристосуватися до цієї машини) є підґрунтям маніпулювання свідомістю та поведінкою людей. За цих умов з’являється відчуття безпорадності, виникає уявлення про себе як про «маленьку людину». «Маленька людина» тільки тоді відчує впевненість, коли повірить у порядність сил, що нею маніпулюють…».

Ну тут, як кажуть, ні додати, ні відняти. Сучасні люди все більше перетворюються на додаток, таку собі програмку для розумних машин, які звуться комп’ютерами. Непотрібно читати книги, на будь-яке, навіть саме гамлетівське запитання, відповість Дядечко Гугл або балакуча Сірі з айфона. Уже й табличку множення у багатьох людей мозок не в силах у собі втримати. Що тут казати про здатність критично осмислювати інформацію, планувати і аналізувати. І від усього цього, оцих неоднозначних змін, можливості маніпулювання сучасними людьми зростають в рази, у порівнянні з тим, що було сто, двісті, тисячу років тому.

Люди ж повірили у те, що владу в Україні беруть порядні люди? Проголосували за них. А які в людей для цього є раціональні докази, для того, щоб вірити в порядність того ж Зеленського? Серіал? Ну, ну, вагомий аргумент, що й казати.

Отже, як співав геніальний Єгор Лєтов, «пластмасовий мір побєділ». Макет виявився сильнішим реальності. Не випадково ж обидва фаворити президентських перегонів, і Порошенко, і Зеленський, «продавали» виборцям абсолютно ірраціональні речі, точніше — віру. У одного — «армія, мова, віра», у іншого взагалі — «я йому вірю».

І за великим рахунком, у перемозі пластмасових сил в Україні ще немає нічого трагічного. Як прийшли, так і підуть. Але ті, хто їх досить швидко змінить, уже засвоїли майже ленінську мантру «маніпулювати, маніпулювати і ще раз маніпулювати». Тобто, розвивати здатність більшості населення до мислення вже ніхто не буде. Це — не вигідно.

 

15 правил від сбушників

Далі — одна суцільна цитата. Підписуюсь під кожним словом.

«… Важко уявити, до чого призведе захоплення технологіями маніпулювання — можливо, і до повної деградації людини як особистості. Ми завжди були, є і будемо об’єктами маніпулювання. Але чи станемо ми жертвами цих маніпуляцій, залежить від нас і нашого бажання боротися проти насильства над особою. Аби протистояти маніпулюванню свідомістю, варто дотримуватися кількох простих правил:

  1. Установити точно свої життєві цілі та пріоритетність їх досягнення. Не піддаватися на пропоновані ззовні інші цілі, ігноруючи спокуси — гроші, посади тощо.
  2. Визначити свої життєві принципи. Тільки сама людина протягом життя має право їх змінювати.
  3. Завжди аналізувати життєві ситуації. Перше й головне питання при цьому: «А кому це вигідно?» — мусить мати однозначну відповідь: «Мені та близьким людям» або «Мені та всім іншим». Якщо відповідь інша, це означає, що виникла небезпека стати жертвою чужих маніпуляцій.
  4. Не піддаватися, якщо є хоч мінімальні підозри, що хтось намагається підштовхнути до певного рішення, запитуючи себе, чи є потреба в такому рішенні.
  5. Ураховувати думку інших людей, а якщо вона суперечить вашій, то розібратися, хто жертва маніпуляцій — ви або ваші опоненти.
  6. Довіряти собі та своєму внутрішньому «Я».
  7. Постійно ламати стереотипи у своїй свідомості, використовуючи уяву.
  8. Читати, вчитися, поповнювати запас знань, але чітко аналізувати інформацію.
  9. Турбуватися про оточуючих, бути альтруїстом. Хвороблива саморефлексія рано чи пізно призводить до того, що людина сама стає жертвою маніпулювання чи й того гірше — маніпулятором.
  10. Не піддаватися масовим настроям: паніці, ейфорії, злості тощо.
  11. Критично оцінювати ЗМІ, по можливості, знати, кому належить інформаційний ресурс і чиї інтереси він представляє.
  12. Критично, неемоційно та без зайвої втоми чи перевтоми оцінювати одержувану інформацію.
  13. Не маніпулювати іншими, остерігаючись «ефекту Сатани» – зміни власної свідомості.
  14. Критично ставитися до тренінгів особистісного зростання, семінарів з НЛП. Оцінювати й аналізувати одержувану інформацію, але не входити в емоційний контакт з організаторами заходів.
  15. Викривати маніпуляторів та їхні маніпулятивні дії. Це дасть можливість іншим людям прозріти. Прозріння — це момент звільнення»…

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 квітня 2019, 11:06 | Полтавщина | Суспільство


1. Borch / 21 квітня 2019, 14:15
"15 правил від сбушників" Лайк. Эта информация вполне съедобная.

Насчет выборов, то я бы сказал что сам Порошенко виноват в рейтинге Зеленского. Есть конечно манипуляции со стороны Зеленского но это просто крохи, против того что творит гарант. Тотальный поток дерьма в сторону зеленого, это о многом говорит. Фильм, смотрел первый сезон, до конца не досмотрел, фигня как на меня. Не люблю такое смотреть, но для победы все методы хороши, так что извиняйте.
Есть другой аспект. Есть человек, он вполне по жизни нормальный. Есть бизнес есть деньги, занимается актерской игрой, вполне адекватный, успешный. В общем может. Есть у него программа, которая лично мне подходит на 100%. И есть другой, который врал не пересчитать сколько раз. Какие нужны манипуляции чтобы повлиять на мое мнение? Для тех кто в танке, они нужны, по другом до них не достучатся.
2. Borch / 21 квітня 2019, 14:21
"Тобто, розвивати здатність більшості населення до мислення вже ніхто не буде. Це — не вигідно."
Это понятия стоит во главе системы, на нем мир построен. И не только не выгодно, это еще и не реально. Во всяком случае имея капитализм в основе экономики. А так, теоретически, если люди придумают какой то экономический строй по других механизмах, и он будет работоспособный, то может что то поменяется.
3. Filon / 21 квітня 2019, 15:50
2.Borch
«Тобто, розвивати здатність більшості населення до мислення вже ніхто не буде. Це — не вигідно."
Это понятия стоит во главе системы, на нем мир построен. И не только не выгодно, это еще и не реально»

Так, я це знаю. Критично мисляча людина є поганим покупцем. І знаю, що побороти це не зможу. Не такі як я пробували і нічого не вийшло. Моя мета - нагадати людям про це. Задумаються одиниці із тисяч. Але їм потрібно дати шанс задуматися. У даному випадку - написати таку статтю. І все. Самі розумієте, що грошей на такій статті не заробиш. Маю розкіш публікуватия і це вже прекрасно.
1.Borch
«Насчет выборов, то я бы сказал что сам Порошенко виноват в рейтинге Зеленского. Есть конечно манипуляции со стороны Зеленского но это просто крохи, против того что творит гаран»

Тут теж згоден. Феномен перемоги Зеленського криється в основному у вадах Порошенка і системи із якої той вийшов. А ще - у відсутності графи "Проти всіх".
4. orakul / 21 квітня 2019, 23:28
Нам бажання полемізувати, але І.М. міг би не тулмудувати, а викласти все однією цитатою кумира. «Не доверяйте тому, что вы слышали; не доверяйте традициям, так как их передавали из поколение в поколение; не доверяйте ничему, если это является слухом или мнением большинства; не доверяйте, если это является лишь записью высказывания какого-то старого мудреца; не доверяйте догадкам; не доверяйте тому, что вы считаете правдой, к чему вы привыкли; не доверяйте одному голому авторитету ваших учителей и старейшин. После наблюдения и анализа, когда он согласуется с рассудком и способствует благу и пользе одного и каждого, тогда принимайте это и живите согласно ему».
(Гаутама Будда)
І цією цитатою можна багато що спростувати із написаного в статті.
5. Кобелячанин / 21 квітня 2019, 23:56
Мдааа.....
6. Borch / 22 квітня 2019, 01:21
4.orakul
«Нам бажання полемізувати, але І.М. міг би не тулмудувати, а викласти все однією цитатою кумира. «Не доверяйте тому, что вы слышали; не доверяйте традициям, так как их передавали из поколение в поколение; не доверяйте ничему, если это является слухом или мнением большинства; не доверяйте, если это является лишь записью высказывания какого-то старого мудреца; не доверяйте догадкам; не доверяйте тому, что вы считаете правдой, к чему вы привыкли; не доверяйте одному голому авторитету ваших учителей и старейшин. После наблюдения и анализа, когда он согласуется с рассудком и способствует благу и пользе одного и каждого, тогда принимайте это и живите согласно ему».»
Не дурной был Гаутама Будда, это точно. Жаль, прочитать и понять, это совсем разные задачи.
7. Filon / 22 квітня 2019, 07:15
4.orakul
« бажання полемізувати, але І.М. міг би не тулмудувати, а викласти все однією цитатою кумира. «Не доверяйте тому, что вы слышали; не доверяйте традициям, так как их передавали из поколение в поколение; не доверяйте ничему, если это является слухом или мнением большинства; не доверяйте, если это является лишь записью высказывания какого-то старого мудреца; не доверяйте догадкам; не доверяйте тому, что вы считаете правдой, к чему вы привыкли; не доверяйте одному голому авторитету ваших учителей и старейшин. После наблюдения и анализа, когда он согласуется с рассудком и способствует благу и пользе одного и каждого, тогда принимайте это и живите согласно ему».
(Гаутама Будда) »

Шановний Оракуле у мене немає кумирів. І сам буддизм як і будь-яке істинне вчення говорить про те, що їх не повинно бути. "Зустрінеш Будду - убий Будду, зустрінеш патріарха - убий патріарха. Погугліть звідки це.
Згадана вАми цитата випадково чи ні розміщена на сайті де рекламують вчення КОБ і ДОТУ. От йому я точно не довіряю як і вчив Будда. А Ви таке враження вже увірували.
А що цитата спростовує із статті ви так і не пояснили. НЕ довіряти написаному мною? так я ще у першій частині статті написав, що вона, як і будь-який текст маніпуулює свідомістю читача. І оцей коментар маніпулює. І Ви намагаєтесь маніпулювати. просто я про цеи говорю вголос тому що не маю від маніпуляцій користі( за наголосом на другому складі).
8. Maksym / 22 квітня 2019, 08:43
1.Borch
«Насчет выборов, то я бы сказал что сам Порошенко виноват в рейтинге Зеленского. Есть конечно манипуляции со стороны Зеленского но это просто крохи, против того что творит гарант.»

Не думаю, що крохи. Порошенко сам себе загнав у поразку, згоден, але подивіться на результати закордонного виборчого округу, куди не дотягується український телевізор - 54 на 44.6 відсотка. Якщо відкинути працівників консульств та посольств, то думаю буде 50 на 50. Доречі, зазвичай такий результат вказує, що люди однаково невисокої думки про кандидатів, згадайте 2010-й рік.
9. Zorn / 22 квітня 2019, 10:39
8.Maksym
« люди однаково невисокої думки про кандидатів»

Шановні, А коли ж будуть справді достойні кандидати? Чи може українська нація запропонувати на найвищу посаду в державі в наш час когось на кшалт Манергейма, Бісмарка, Ден Сяопіна...?
10. Малой / 22 квітня 2019, 10:52
Так ну и ну дивуюсь цим коментаторам яких ставлю пiд великий знак ?
11. orakul / 22 квітня 2019, 12:39
9.Zorn
«А коли ж будуть справді достойні кандидати? Чи може українська нація запропонувати на найвищу посаду в державі в наш час когось на кшалт Манергейма, Бісмарка, Ден Сяопіна...?»

Та ніколи не буде. Якщо ця пришелпувата нація не здатна знайти і обрати бодай одного кандидата на посаду призидента, то яка це нація7 Це отара пришелепуватих, які постійно шукають собі пастуха серед інородців та ще й цим гордяться.
12. Borch / 22 квітня 2019, 13:48
8.Maksym
«Не думаю, що крохи. Порошенко сам себе загнав у поразку, згоден, але подивіться на результати закордонного виборчого округу, куди не дотягується український телевізор - 54 на 44.6 відсотка. Якщо відкинути працівників консульств та посольств, то думаю буде 50 на 50. Доречі, зазвичай такий результат вказує, що люди однаково невисокої думки про кандидатів, згадайте 2010-й рік.»

Результат 50 на 50 говорить про те що, … ні про що це не говорить. З декількох мільйонів українців проживаючих закордоном, в реєстрі виборців знаходиться 450 тисяч. З них проголосувало 60 тисяч, це 13 відсотків. 60 тисяч голосують з 3 мільйонів, що це за «ізбрані» ? Скільки з них працює в державних структурах? І взагалі, якщо їх так влаштовує життя в Україні, то чому вони закордоном?
13. Beri Mor / 22 квітня 2019, 18:16
1.Borch
«Есть человек, он вполне по жизни нормальный. Есть бизнес есть деньги, занимается актерской игрой, вполне адекватный, успешный. В общем может. Есть у него программа, которая лично мне подходит на 100%. »

Так же всі думали і про Порошенка 5 років тому,різниця тільки,що цей клоун,а той кондитер.І тільки не треба зараз розповідати,що вже тоді розгледіли в ньому негідника.Це буде пи.дьож в пользу бедних.Всі ми розумні заднім числом.
14. Borch / 22 квітня 2019, 22:20
13.Beri Mor
«Так же всі думали і про Порошенка 5 років тому,різниця тільки,що цей клоун,а той кондитер.І тільки не треба зараз розповідати,що вже тоді розгледіли в ньому негідника.Це буде пи.дьож в пользу бедних.Всі ми розумні заднім числом.»

Мені не потрібно було щось розглядати. З неба впав, партію регіонів створював, в уряді працював. Цього було достатньо для негативного відношення до цієї персони. І за нього я не голосував, але це не важливо. Я не вважаю людей голосувавших за нього неправими. В тих реаліях, це був єдиний вибір. Єдиний, тому що, він так все спланував, і реалізував. Думаю що досить скоро, ви багато чого нового почуєте і побачите, про Петю. Багато чого, що Янукович вам ангелом покажеться.
15. Beri Mor / 23 квітня 2019, 18:50
14.Borch
«ви багато чого нового почуєте і побачите, про Петю. Багато чого, що Янукович вам ангелом покажеться.»

Можу з упевненістю сказати це і про Зелю.Петя теж проти нього вам ангелом покажеться.Тут до гадалки не ходи.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації