Вхід | Реєстрація

Депутати налаштовані дати карт-бланш Володимиру Казироду

Депутати налаштовані дати карт-бланш Володимиру Казироду

Під час засідання депутатської комісії райради, котра опікується питаннями охорони здоров’я, обговорили питання можливого скорочення персоналу районної лікарні.

Карт-бланш (фр. Carte blanche — «біла картка») — чистий бланк, підписаний особою, яка надає іншій особі право заповнити його. У переносному значенні — необмежені повноваження.

Уже кілька тижнів поспіль серед працівників районної лікарні вперто курсують чутки про серйозну кризу. Говорять про те, що виникла ситуація, коли керівництво лікарні не має змоги в повному обсязі виплачувати зарплату. А відсутність фінансування призведе до скорочення персоналу. Нібито, роботу можуть втратити близько сотні працівників лікарні. А точніше — комунального некомерційного підприємства «Кобеляцька районна лікарня». Саме так після проведеного реформування називається ЦРЛ.

Цю проблему і обговорили на засіданні постійної комісії районної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення.

Відкрив засідання голова комісії Дмитро Омельяненко. Для початку він привітав усіх присутніх із закінченням президентських виборів, підкресливши, що вони пройшли демократично.

По суті питання, що мали обговорити депутати, Дмитро Леонідович підтвердив, що коштів, які зараз отримує лікарня із Національної служби здоров’я України, не вистачає навіть для виплат зарплат. Про якийсь розвиток, тобто придбання нового обладнання, ремонти приміщень, і мова йти не може. Цю ситуацію, за словами голови комісії, уже обговорювали і в трудовому колективі, і під час зустрічей між головним лікарем та головами РДА і райради.

У свою чергу, Володимир Казирод, який зараз очолює комунальне підприємство «Кобеляцька районна лікарня», заявив, що Національна служба охорони здоров’я виконує свої забов’язання вчасно і в повному обсязі. Але цих грошей не вистачає для того, щоб покрити всі потреби медиків району. Адже до 2019 року галузь медицини дофінансовували із районного бюджету. Казирод підкреслив:

— Вважаю, що депутати райради нас навіть балували. У 2016 році вони виділили на потреби лікарні 6 мільйонів гривень, у 2017-му та 2018‑му — більше дев’яти мільйонів. Зараз цих грошей немає.

Між тим, Національна служба здоров’я зобов’язалася надати на потреби медичної галузі в Кобеляцькому районі близько 27 мільйонів гривень. Ця субвенція надходить помісячно. Надходить вчасно. Але грошей не вистачає. Справа в тому, що перед початком реформування фахівці Нацслужби проаналізували всі статистичні показники діяльності лікарні за 2016–18 роки. І розробили програму фінансування, згідно із цими даними, у першу чергу звертаючи увагу на кількість наданих послуг, тобто пацієнтів, які отримали медичну допомогу. Або, як зараз кажуть, пролікованих випадків. До уваги бралася не кількість медперсоналу, не кількість ліжок, а кількість хворих.

У результаті, у 2019 році виявилося, що цих пролікованих випадків мало. І грошей, виділених по цій схемі, не вистачає навіть на зарплату медикам. Виник дефіцит у сумі 350 тисяч гривень у місяць.

Головний лікар повідомив, що через ситуацію із недостатнім фінансуванням йому довелося піти на непопулярні кроки. Зокрема, із лікарів була знята надбавка за інтенсивність роботи. Казирод наголосив:

— Це — неправильно. У Кобеляках достатньо фахівців, які буквально днюють і ночують у лікарні. І я змушений фактично «урізати» їм зарплату. Але й цього «урізання» не вистачить для того, щоб ліквідувати дефіцит коштів.

Була озвучена думка про те, що штатний розпис лікарні був сформований із розрахунку на 55 тисяч жителів Кобеляцького району. А їх зараз близько 40 тисяч. Тобто, у районі елементарно не вистачає людей, яких би медики мали обслуговувати, заробляючи собі на зарплату.

Вихід із ситуації Володимир Казирод бачить у скороченні штатного розпису та залученні додаткового фінансування із районного бюджету. Головний лікар сказав, що фахівці лікарні вже розробили спеціальну програму, затвердження якої дасть змогу районним депутатам на законних підставах виділяти кошти.

Голова РДА Таміла Шевченко та депутат Володимир Сиса підтримали Володимира Казирода.

Зокрема, Таміла В’ячеславівна зазначила:

— Ми маємо підтримати головного лікаря. Він краще знає ситуацію у ввіреному йому закладі. Якщо потрібно скорочувати якісь посади, то саме він знає, які. Впевнена на сто відсотків, що ніхто із лікарів, із класних спеціалістів, звільнений не буде. Адже Володимир Казирод чітко усвідомлює, що втративши гарних фахівців, швидко втратить і лікарню, а з нею — і посаду. Тому ми повинні довіряти Володимиру Олексійовичу.

Саме Володимир Казирод під час дискусії розповів, що частина депутатів райради та чиновників різного рівня намагаються скористатися «телефонним правом», щоб зберегти посади для своїх знайомих чи друзів. Він сказав:

— Кожного дня маю по 5–6 телефонних дзвінків. Просять того не скорочувати, цього не чіпати. Я нікому нічого не обіцяю, всупереч вимогам закону діяти не буду. Протизаконно ніхто звільнений чи, навпаки, залишений на посаді не буде. Адже потім люди оскаржать незаконне рішення в суді.

Також керівник закладу зауважив, що 57 відсотків працівників, які будуть звільнені, досягли пенсійного віку. Найстаршому із нині працюючих медиків — 79 років.

У кінцевому результаті депутати погодилися надати Володимиру Казироду карт-бланш на проведення скорочення посад у лікарні. І висловили готовність винести на сесію і прийняти програму фінансової підтримки закладу.

 

Отже, хто ж буде «оптимізований»

  • Буде закрите терапевтичне відділення в Біликах. У лікарні працюватимуть лише лікарі сімейної медицини.
  • Рішення щодо закриття терапевтичного відділення у Світлогірському ще не прийняте.
  • Будуть скорочені посади медиків, які займалися питаннями лікування інвалідів та пільговиків. Ці функції перейдуть до сімейних лікарів.
  • Будуть ліквідовані посади лікаря-методиста тощо.
  • Не буде скорочень у інфекційному, анестезіологічному, неврологічному відділеннях та операційному блоці.
  • Скоротять: ставку санітарки в терапевтичному відділенні; сестри-господарки в паліативному відділенні (хоспісі); медсестру і 0,5 ставки лікаря в педіатричному відділенні; лікаря в приймальному відділенні; 0,454 ставки в травматологічному відділенні; 0,25 ставки лікаря в хірургії.
  • Поліклінічне відділення: 0,5 ставки районного педіатра; 0,25 — інфекціоніста; 0,25 — травматолога; 0,5 — дерматолога; 0,5 — дитячого офтальмолога.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 квітня 2019, 13:40 | Кобеляки | Фінанси


1. orakul / 26 квітня 2019, 14:58
"сформований із розрахунку на 55 тисяч жителів Кобеляцького району. А їх зараз близько 40 тисяч."

ДаешЪ пятілєтку за 2 роки! Скорочувати пришелепуватих по 7 тисяч в рік і за пятирічку скоротити на 35 тисяч. 5 тисяч залишити для обслуги собачих притулків, козачих резервацій, ланшафтного парку, парку хвельдмана, парків і церквів ОТГ і Кобеляк і майбутньої синагоги. Добробуту-Астарті наймати на роботу турків. Штат усіх лікарень, хвапів і амбулаторій скоротити до 20 чоловік.

Змінено 26.04.2019, 15:03
2. ИВЕН / 26 квітня 2019, 17:16
та залученні додаткового фінансування із районного бюджету.

З ЯКОГО БУДУНА (гроші районного бюджету складаються з зібраних податків громадян району)їм платити гроші і неотримувати БЕЗОПЛАТНОГО ЛІКУВАННЯ(гарантованого КОНСТИТУЦІЄЮ).....ПІПЕЦ...просра... ли УКРАЇНУ...
3. микола козак / 27 квітня 2019, 11:40
Кругом крику , що громади завалені грошима ,а тут такий каус , що навіть на зарплату лікарів немає , що це?Більш за все , що це звичайне знищення українців , звичайний геноцид , подібний до голодомору.Чи зможе хтось з українців дотягти , щоб жити в процвітаючій Європі , ходити на Віденські бали і пити Віденську каву?
4. ИВЕН / 28 квітня 2019, 08:25
ВСІХ поздоровляю З ВЕЛИКОДНЕМ-щастя здоров1я-МИРУ-ХРИСТОС ВОСКРЕС...
5. 1juriy / 28 квітня 2019, 10:33
3.микола козак
«Кругом крику , що громади завалені грошима ,а тут такий каус , що навіть на зарплату лікарів немає»

Плати справно податки,то й буде на зарплату лікарям.
6. микола козак / 29 квітня 2019, 08:10
Так немає з чого їх платити.Всі підприємства знищені , в селах порозбирали ферми і набудували кабаків , в кабаках клієнтів мало - немає грошей а горілка з акцизами має захмарну ціну, остався базар , де обдирають один другого та браконьєри , які знищують ліси , вони від податків звільнені по відомих причинах , то з чого ж брати ті податки?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації