Вхід | Реєстрація

Схеми рейдерських захоплень агропідприємств та як їм протидіяти - поради спеціаліста

Схеми рейдерських захоплень агропідприємств та як їм протидіяти - поради спеціаліста

Силове захоплення, підкуп держреєстраторів та фіктивні документи — що ще є в арсеналі рейдерів? Про це та способи захисту агропідприємств розповів голова ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Денис Марчук.

 

Три найтиповіші схеми рейдерських захоплень в агросекторі

За даними ВАР, за минулий рік зафіксовано близько 600 випадків рейдерських захоплень в аграрному секторі. Найчастіше вони відбувались в період весняно-осінніх польових робіт.

Заступник голови ВАР Денис Марчук розповів про три найтиповіші схеми рейдерських захоплень:

  1. Силове захоплення врожаю: на поле до аграрія приїздить група силовиків, по периметру ставиться охорона. Рейдери ввозять туди свою техніку та починають молотити урожай. За ніч вони можуть обробити 100-200 гектарів та вивезти продукцію. Подібна схема популярна у період збирання врожаю.
  2. Порушуючи права офіційного орендатора земельної ділянки, рейдер починає там сіяти. Після чого сторони входять в юридичний спір. Через це офіційний власник чи орендатор уже не має можливості сіяти на цій території.
  3. З допомогою юридичної схеми в аграрія забирають не лише урожай чи землю, а й підприємство. Все починається з підробки документів. Наприклад, рішення колективу чи акціонерів, що підприємство продається або переходить у власність до іншого.

Підкуплений державний або комунальний реєстратор, користуючись службовим повноваженням, вносить ці дані у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Після цього рейдери ідуть до суду, який визнає нового власника. Деякі навіть і без суду — просто беруть витяг з реєстру і заходять на підприємство, виставляючи охорону.

— Яскравий приклад, коли у вересні минулого року рейдери намагалися захопити ФГ «Строгого О.Ф.», що на Харківщині у Зміївському районі, — згадує Денис Марчук. — Комунальний реєстратор вніс в реєстр інформацію за фіктивними документами. Підприємство нібито продали особі, що проживала на тимчасово окупованій території: в Горлівці. Потім на елеватор зайшли юристи разом з 60 молодиками. Вони вивезли продукцію на суму 15-20 млн грн. На щастя, ми включилися в ситуацію: створили потужну інформаційну кампанію, провели прес-конференцію. Потім туди виїхав «КОРД», винні отримали певний строк ув’язнення.

Ще один шлях для рейдерів — прогалини в документах. Якщо договори про оренду землі укладені з порушеннями, конкурент може подати документи до комісії при Мінюсті (в народі — «антирейдерська»). А підкуплені пайовики пишуть заяви, що компанія не виплачувала суми, про яку домовлялися, та просять розірвати договір. До трьох-чотирьох офіційних заяв додають 50-60 підробних — і комісія вирішує розривати договори з усіма пайовиками компанії.

 

Поради від Дениса Марчука для протидії рейдерам:

1. Бути членом надійних аграрних спілок, що мають досвід протистояння рейдерським захопленням, у тому числі й інформаційного розголосу.

— Такі люди бояться шуму. Ті, хто роблять подібні захоплення бояться, що у ЗМІ з’являться їхні прізвища, назви їхніх компаній, — пояснює Денис Марчук. — Вони хочуть стояти осторонь.

Сама ж Всеукраїнська аграрна рада створила свою охорону з 40 бійців —«Гайдамаки». Його представники мають досвід бойових дій на сході і готові протидіяти рейдерським захопленням підприємств. Юристи ж компанії роблять повний аудит документів, вишукуючи слабкі місця, щоб їх усунути.

2. Необхідно також постійно проводити аудит своїх договорів оренди з власниками паїв. Варто усунути там «білі» плями. Всі умови мають відповідати законодавству.

3. У Реєстрі речових прав юрист має щодня моніторити, хто є власником підприємства.

Якщо виявлено правопорушення у реєстрі речових прав, варто одразу писати заяву до поліції. Вона фіксує положення про правопорушення. Це дає право заморозити на період внесення справи в ЄРДР все майно на території підприємства. Таким чином, не можна нічого вивезти і ввезти. Далі подавати в суд і оскаржувати дії реєстратора.

Паралельно потрібно писати до комісії при Мін’юсті щодо захоплення підприємства людьми, які не мають жодних юридичних підстав.

— Наразі завдяки великій профілактичній роботі зменшилися випадки рейдерських захоплень в агросекторі. Проте, щотижня по Україні такі спроби все-таки відбуваються. Тому я б закликав аграріїв свідоміше підходити до захисту свого бізнесу та дбати, щоб з юридичної точки зору бути захищеним на 100%, — підсумував Денис Марчук.


Автор: ГО «Полтавщина Аграрна»
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 травня 2019, 14:42 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації