Вхід | Реєстрація

Миска Мівіни

Миска Мівіни

Ще перед виборами дискутував із одним земляком. Той гаряче і цілком щиро доводив, що українці доведені до остаточного зубожіння, що «все пропало», що народ голодує. І так далі, і тому подібне.
Після цього виникла думка «А чи не сходити мені в один із місцевих супермаркетів і трішки поспостерігати за тим, що ж купують місцеві споживачі. Залишається думка й про те, що непогано було б і відеосюжет про це відзняти. Хоча варіант, відверто кажучи, такий собі. Навряд чи знайдеться багато бажаючих погодитися на те, щоб чужі люди заглядали в їх пакети із продуктами.

Постояв. Подивився. Поспілкувався із працівниками супермаркету. Кажуть:

— Ми інколи самі не розуміємо, звідки у на вигляд абсолютно звичайних людей є гроші та бажання купляти оті всі ківі, авокадо та манго. Воно ж сорок гривень за штучку коштує. А поряд лежать українські яблука по 5–8 гривень за кілограм.

Нахабства чи настирливості заглядати в кожен пакет не вистачило. Але навіть із їх розміру було зрозуміло, що з пустими руками чи сумками, люди із супермаркету не виходять. Тобто, говорити про якийсь голодомор в умовах сучасної України було б, м’яко кажучи, перебільшенням.

А за пару місяців до цього дружина із подругою їздили в Єгипет. І побували там з екскурсією в селищі бедуїнів. Подруга, яка до цього ніколи не виїжджала за межі України, була шокована побаченим. І резюмувала:

— Це жесть. Таких злиднів я ніколи в житті не бачила.

Це при тому, що жінка працює продавцем у звичайному магазині і більшу частину свого життя провела в маленькому селі та в Кобеляках.

До чого тут ідеться. Безумовно, українці в матеріальному плані живуть далеко не так заможно, як громадяни держав Євросоюзу, США чи Японії з Південною Кореєю. Безумовно, не можна рівнятися на корінних мешканців Єгипту, Руанди, Камбожді чи ще якоїсь злиденної країни з Африки чи Азії. Безумовно, потрібно добиватися і прагнути того, аби звичайної зарплати звичайному українцю вистачало для того, щоб без особливих проблем для сімейного бюджету оплатити комунпослуги, придбати продукти і медикаменти та ще й відкласти «на чорний день».

Це правильно і нормально, хотіти кращого. Щоправда, хоч убийте мене, не розумію, як можна цього досягти, один раз на п’ять років прийшовши на виборчу дільницю і змінивши одного олігарха на, що найімовірніше, ставленика іншого олігарха. Адже мітингів протесту проти підвищення цін на газ чи бензин у останні роки в Україні помічено не було.

І водночас… Водночас згадую, як нещодавно розговівся на Великдень. Ночував у селі. Сусіди принесли яєць, яких нікуди дівати. Дружина нарвала на городі зелені. Зварили суп із Мівіни. На свіжому повітрі, без алкоголю і жирнючої ковбаси все пішло буквально «на ура».

У той момент вчергове прийшло розуміння, що насправді кожному з нас для щастя потрібно зовсім небагато. Тарілка скромної їжі, ковток чистої води, здоров’я власне і близьких, порозуміння з іншими людьми. Якщо все це є, то ти — щаслива людина. Більшість всього іншого — вигадки політиків та маркетологів, яким від нас потрібно лише одне. Мова про гроші.

Не думаю, що переконаю в чомусь більшість читачів. Тим більше, що про щось схоже безуспішно говорили справжні Пророки рівня Ісуса, Будди та інших просвітлених. Але за тисячоліття людської цивілізації так нічого і не змінилося.

Просто можливо колись перед кимось стоятиме тарілка із звичайним супом. І нічого в той момент не болітиме. І ніхто з близьких поряд не вмиратиме. А навкруги буятиме у всій своїй красі весна. Співатимуть солов’ї, квакатимуть жаби. І ви згадаєте, що це є щастям. Хоча б на хвильку, на секунду згадаєте. Бо далі почнеться знову — супермаркети, айфони, машини, кар’єра, ковбаса і манго. А відчуття щастя…


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 травня 2019, 09:20 | Полтавщина | Редакційна


1. Beri Mor / 31 травня 2019, 13:45
Миколайовичу,не треба переконувати,просто покажи приклад.Зроби курінь на березі Кобелячки,продай "Форда",купи велосипед,щоб їздити по "Мівіну",слухай жаб та солов"їв...Короче,стань щасливим...
2. Чудо Юдо / 31 травня 2019, 14:02
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Ні, ну про відвідувачів супермаркетів це він все-таки влучно: зайдеш і бачиш як цілі мішки пруть додому жрачки.
А не дай Бог на Пасху чи Новий рік... Тоді взагалі відчуття таке наче люди на рік вперед нажертися намагаються :)
Але поскаржитися що все навколо херово ні, не забувають
3. orakul / 31 травня 2019, 14:37
2.Чудо Юдо
« це він все-таки влучно: зайдеш і бачиш як цілі мішки пруть додому»

Ти впять чудити починаєш. Стояти треба не біля маркету а біля сміттєбаків. Плять, досліджувачі.... Можна було і в 33-му зробити репортаж із ресторану як там пють та гуляють.
4. земеля / 31 травня 2019, 14:56
Статья однобокая ( точно так же можно подойти к мусорному баку и увидеть людей которые там промышляют и также написать статью). Супермаркет это не показатель, тем более перед праздником. Сейчас кроме богатых людей очень большой процент тех кто мясо кушают раз в месяц. Киви и бананы это не главное. Люди еще должны нормально лечится(поставить зубы и т.д.), отдыхать, иметь возможность получить каждому образование. Многим помогают дети-заробитчане. Кстати мы по благосостоянию находимся в конце, вместе с теми же африканцами.
5. 1juriy / 31 травня 2019, 16:18
3.orakul
« Можна було і в 33-му »

У 33 пухлі від голоду обабіч доріг помирали.
6. orakul / 1 червня 2019, 08:01
5.1juriy
«
У 33 пухлі від голоду обабіч доріг помирали.»

Зараз і на дорозі помирають. От недавно у парку хтось помер і ЕХО не написало причин. А люди кажуть, що то бомж від голоду помер. Він таки дожив пенсійного віку а пенсію йому так і не дали. А не дали тому, що він ніде не прописаний. Усікаєш? Це тобі не тотальний пашпортний режим в СРСР, це вільна гейропейська країна в якій ліквідовано такий совковий пережиток як прописка. От недавно у Харкові мужики зїли мінта, бо нічим було закусити. Як би там не було, але я ніде не читав щоб раніше з голоду гинули ворони. Ворон голодні люди їли, але самі ворони від голоду не гинули. А тут ось на подивись Посилання на www.youtube.com
7. Selena2017 / 1 червня 2019, 18:28
Така «редакційна» могла народитися як спогад Ігоря Миколайовича про свій «розвантажувальний» день. Бо журналістського бачення в ній і не ночувало.
8. Filon / 2 червня 2019, 19:31
1.Beri Mor
«Миколайовичу,не треба переконувати,просто покажи приклад.Зроби курінь на березі Кобелячки,продай "Форда",купи велосипед,щоб їздити по "Мівіну",слухай жаб та солов"їв...Короче,стань щасливим...»

А я щасливий.
9. микола козак / 3 червня 2019, 08:31
8.Filon
«А я щасливий.
»

Якщо щасливий сам , то щастям поділись з другим.А взагалі шановний пане Ви відриваєтесь від реального життя.Великими партіями скупляються спекулянти , які везуть на села де навіть магазини позакривали і там барижать , а Ви вирішили , що то всі українці розбагатіли.З нагоди , чи не могли б Ви розповісти про роботу Кобеляцької райспоживспілки , створеної за пайові внески громадян , яка попродала все що можна з нерухомості , і куди пішли кошти від продажу?
10. Filon / 3 червня 2019, 09:24
9.микола козак
«Якщо щасливий сам , то щастям поділись з другим»

Миколо, будь-ласка, конкретизуйте чим із Вами поділитися. Мискою Мівіни, співом соловя чи чи жабячим кумканням, здоровям чи злагодою у сімї? Чи таки Фордом?
11. orakul / 3 червня 2019, 10:41
9.микола козак
« створеної за пайові внески громадян , яка попродала все що можна з нерухомості , і куди пішли кошти від продажу?»

Цікава тема для статті.
12. Чудо Юдо / 3 червня 2019, 11:22
3.orakul
«Стояти треба не біля маркету а біля сміттєбаків»

Навіть у найситіших країнах світу є такі що промишляють біля сміттєбаків. Бо їм працювати не хочеться, або так зручніше. У мене ось на вулиці 40-річний чоловік з двома руками і ногами грошей просив "на поїсти". І вчорашнею «їжею» від нього перло відчутно.

4.земеля
«Киви и бананы это не главное»

Так чому ж люди запихаються "не главним" замість того, щоб відкласти на навчання і лікування? Елемент неадекватних витрат також присутній в українців.
13. orakul / 3 червня 2019, 15:12
12.Чудо Юдо
«Бо їм працювати не хочеться»

А ти розумїєш різницю між алкашом і інвалідом чи старою хворою людиною яка отримує 1.5 тис грн., чи до тебе й це ні діходить?

12.Чудо Юдо
« чому ж люди запихаються "не главним" замість того, щоб відкласти на навчання і лікування? Елемент неадекватних витрат також присутній в українців.
»

В українців присутній елемент неадекватного мислення, і це хвакт. Ти тому яскравий приклад. Хто тим "не главним" запихається? Ті, кого Філон у маркеті бачив? Може є й такі що й запихаються. На відміну від доріг дурні у нас якісні. Але не про них мова. І як ти можеш наскладати з 2 тисяч на лікування чи навчання? Ти хоч трішки думаєш що ти пишеш? З іншого боку, нвіщо відкладати на навчання і лікування, якщо воно безплатне?

Змінено 03.06.2019, 15:27
14. orakul / 3 червня 2019, 15:20
Ось тобі і усім цитатка із Конституції "Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності."

А тепер згадуй, як тут не раз писалось про закриття лікарень і фапів і як на цьому влаштовували піар усі кому не лінь, від чинних депутатів до майбутніх. А всього то й треба було виконати вимоги основного закону. Але про це усі вумніки мовчать, а придумовують усілякі новації. Река, тай той казав, що усіх бажаючих після закриття ЦРЛ буде возити до медцентрів чи шпиталів вертолітом, чи гелікоптером, чи як воно зарад правильно, мабуть, гвинтокрилом. Селена підправить. Ти хоч щось пойняв? Ще раз для бронетанкових:
"існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена." Мабуть треба ще раз, бо тут же одні українці "існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена."
15. Чудо Юдо / 3 червня 2019, 20:17
13.orakul
«А ти розумїєш різницю між алкашом і інвалідом чи старою хворою людиною яка отримує 1.5 тис грн., чи до тебе й це ні діходить?»

Пенсіонерів у нас через одне місце кинули, не спорю. Сучасні люди, у яких наближається вік до пенсійного, відкладають самі на старість, якщо розум мають. Нашому керівництву пенсіонери не потрібні - з них малі надходження в бюджет.

Але ниють про зубожіння народу набільше якраз не пенсіонери, а ота алкашня або ті хто зависають у маркетах з ківі.

14.orakul
«Ось тобі і усім цитатка із Конституції "Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.»

Конституцією давно підтерлися, ще за твою зрілість, діду, прямо у тебе на очах. І тому я ніфіга не чекаю уже її дотримання, працюю поки працюється.

А взагалі Філоненко у статті, здається, пропагує отримання щастя від нематеріальних речей, або ж від мінімума таких.
16. микола козак / 3 червня 2019, 21:45
10.Filon
«10. Filon / сьогодні, 09:»

Ні , мені твого щастя непотрібно і форди . чи що там теж непотрібно , бензин дорогий.
15.Чудо Юдо
« отримання щастя від нематеріальних речей, або ж від мінімума таких.
0   »

Томосом уже насолодились , духовне щастя отримали , радіймо.
17. Filon / 3 червня 2019, 21:52
16.микола козак
«Ні , мені твого щастя непотрібно і форди . чи що там теж непотрібно , бензин дорогий.»

9.микола козак
«Якщо щасливий сам , то щастям поділись з другим.»

Так, а з ким ділитися Миколо? І чим? Щастя - це поняття не матеріальне, як його ділити?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації