Вхід | Реєстрація

Яблуневе знову затопило

Яблуневе знову затопило

Трішки менше року тому ми повідомляли про проблему, яка виникла в мешканців двох населених пунктів Кунівської сільської ради. Тоді після рясного дощу потоки мулу та води залили вулиці, городи і двори жителів маленьких сіл Яблуневе та Колісниківка. Про це ми писали в статтях «У Яблуневе приїжджали чиновники» (№31 (776) від 2 серпня 2018 року) та «Одним прибутки — іншим проблеми» (№27 (772) від 5 липня 2018 року). 24 травня знову пройшла потужна злива і проблема нагадала про себе.

У цей день у Кобеляцькому районі, як і в більшості регіонів України, випали рясні дощі. Десь вони були більшими, десь меншими. Згідно із даними, отриманими в місцевій метеостанції, протягом півтори години в Кобеляках випало 17 міліметрів опадів. У принципі, це не є якимось надзвичайним явищем. 28 червня минулого року на місто протягом однієї години вилилося в три із половиною рази більше вологи.

Але в деяких інших населених пунктах району дощ був ряснішим. Та ще й супроводжувався градом. Зокрема, не пощастило селам на території Кунівської сільради. Особливо сутужно довелося мешканцям Яблуневого та Колісниківки. Там рельєф місцевості такий, що згадані села розташовані в улоговинах. Над ними височіють поля. І під час потужних злив потоки води та мулу несуться прямо на села.

Так сталося і 24 травня. Наступного дня після зливи до редакції зателефонувала одна з місцевих мешканок і розповіла, що їх двори та городи в черговий раз затопило. Жінка розказала:

— Городи змило. Усю розсаду, що ми посадили, знищено. У людей попадали паркани. Хто нам компенсує збитки?

Картина, яку ми побачили в Яблуневому через кілька днів після зливи, як і раніше вражала. Вражала неприємно. Потоки води знесли не лише щойно висаджену розсаду. У обійсті Алли Проскурні упав паркан. А біля проїжджої частин іще стояв вулик, який винесло із двору одного з місцевих жителів.

Алла Проскурня, як і більшість жителів Яблуневого, із якими вдалося поговорити, вважає, що однією з причин того, що вода почала заливати вулиці і двори, є діяльність агрохолдингу «Кернел». Що обробляє більшість земель на території Кунівської сільради. Жінка розповідає:

— Ну не було ж такого раніше, хоча й дощі йшли, і снігу було багато навесні, але двори не підтоплювало. А вони порозорювали водовідвідні канали і почалося для нас лихо.

Селяни провели зібрання. На нього прибули й представники «Кернела». Аграрії провини за собою не відчувають і компенсації селянам не обіцяють.

Кунівський сільський голова Віктор Варава коментує:

— У минулому році була дещо поглиблена стара водовідвідна канава. Думаю, що і зараз депутати виділять кошти для проведення подібних робіт. Гроші є. Але є інша проблема. Згідно законодавства, я не можу сам найняти техніку і провести роботи. Адже дорога знаходиться на балансі Агентства місцевих доріг Полтавської області. Якщо за роботу заплатить сільрада, то мене притягнуть до відповідальності за нецільове використання коштів. Тому ми повинні передати кошти в районний бюджет, звідти вони підуть у Агентство, а те найме підрядника. Отакий ланцюг виходить. На мою думку, це неправильно, але вдіяти нічого не можу.

Віктор Варава допоміг селянам скласти акт про завдані збитки і порекомендував звертатися за допомогою ще й у райдержадміністрацію.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 травня 2019, 11:21 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації