Вхід | Реєстрація

Полтавщина – лідер з надання послуги «соціальне таксі»

Полтавщина – лідер з надання послуги «соціальне таксі»

В області проживає 422 тис. пенсіонерів (в тому числі майже 4 тис. осіб з інвалідністю на візках).

Мережа територіальних центрів соціального обслуговування Полтавщини є однією з найбільш розгалужених в Україні.

Протягом 2018 року територіальними центрами та центрами надання соціальних послуг надано різних видів соціальних послуг 112 тис. особам, що становить 26 % від загальної чисельності пенсіонерів (по Україні цей показник складає – 11 %). Соціальним обслуговуванням охоплено кожного четвертого пенсіонера.

З 2007 року в області (кожному місті та районі), вперше в Україні, впроваджено соціальну послугу «соціального таксі».

Протягом 2018 року територіальними центрами надано понад 10 тис. автотранспортних послуг. Попит на автотранспортні послуги постійно зростає, у порівнянні з 2017 роком надано на 11 % послуг більше.

Надання послуги «соціальне таксі» дає змогу громадянам похилого віку та особам з інвалідністю з віддалених населених пунктів не бути заручниками домівок та вирішувати свої медичні, соціальні та реабілітаційні потреби.

Враховуючи, що за останні роки парк автотранспорту застарів (перший придбано в 2007 році (м. Полтава)), а також, що в деяких районах відсутні спецавтомобілі для перевезення осіб з інвалідністю, Департаментом соціального захисту населення, за підтримки обласної державної адміністрації, ініційовано внесення змін до «Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки», в частині придбання мікроавтобусів, обладнаних підйомниками, шляхом співфінансування, у розмірі 50% за рахунок коштів обласного бюджету при виділенні коштів з місцевих бюджетів (не менше 50% вартості).

Вказану ініціативу підтримано депутатським корпусом. В 2018 році з обласного бюджету використано 2,5 млн. грн. для придбання мікроавтобусів обладнаних підйомниками на базі «CITROEN Jumper». Спецавтотранспорт придбали: Гадяцький, Новосанжарський, Машівський, Чутівський райони та Пришибська ОТГ.

В 2019 році дію «Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки» продовжено. В поточному році Шевченківському району м. Полтава та Глобинському району виділено кошти з місцевих бюджетів на придбання спецавтотранспорту, зокрема 700 тис. грн. та 600 тис. грн. відповідно.

Крім того, в 2018 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 189 «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату», Білоцерківська ОТГ пройшла конкурсний відбір та отримала спецавтомобіль для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, який придбано за рахунок коштів державного бюджету.

Першим випробувати автомобіль випало В.І. Трускалу. Володимир Іванович розповідає, що білоцерківський «Пежо» має дуже зручний підйомник із пультом управління. Особа з інвалідністю на візку може самостійно (причому дуже швидко) заїхати всередину спецавтомобіля.

В 2019 році, конкурсний відбір пройшла Шишацька ОТГ та відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 23.05.2019 № 797 включена до Переліку служб з перевезення, які будуть забезпечені спеціально обладнаними автомобілями для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.


Автор: Департамент соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2019, 11:52 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації