Вхід | Реєстрація

Драбинівський заказник чекає на відвідувачів

Драбинівський заказник чекає на відвідувачів

Учасники екскурсії мають можливість пройти кількома екологічними маршрутами.

Минулої суботи відбулося офіційне відкриття проекту «Еколого-просвітницький туристичний маршрут ботанічним заказником «Драбинівка». Його автором та ідейним натхненником є житель Бутенківської громади Іван Шевель. Разом зі своєю донькою Вікторією Малимон вони розробили екологічні маршрути та зупинки.

Як розповів Іван Шевель, у 1990 році сесія Бутенківської сільської ради прийняла рішення про створення місцевої пам’ятки — урочище Драбинівка. Через чотири роки депутати облради проголосувала за створення ботанічного заказника місцевого значення Драбинівка.

Загальна територія природо-заповідного об’єкту становить 55 гектарів. Заказник знаходиться на території Золотарівської та Бутенківської сільських рад.

— І от постало питання, що робити далі, як охороняти заказник і заохотити людей? Тому ми розробили екологічний проект і подали в обласну раду на конкурс «Бюджет участі». Із 269 проектів обрали 60 кращих. Наш посів 28 місце. За умовами конкурсу, на проект виділяються кошти з обласного і місцевого бюджетів. Вартість проекту склала 150 000 гривень, із яких обласна рада надала 100 000, а Бутенківська громада — 50 000, — розповів автор проекту.

Виділені кошти витратили на будівництво столів із накриттям, які встановили на старті маршруту. У цьому місці можна зупинятися автотранспортом та обладнувати наметове містечко. Чотири бесідки установили по маршруту екологічних стежин. Також замовили поліграфічну продукцію.

— У заказнику нараховується 469 видів судинних рослин, — говорить керівник проекту. — Одна з них занесена до Світового Червоного списку. Це — Тринія Кітайбеля. 7 рослин занесено до Червоної книги України. 2 рослинні угрупування, Латаття біле і Кошики жовті, включені до Зеленої книги України. 25 рослин охороняються на території Полтавської області. Найкраще відвідувати заказник із березня до жовтня. На його території заборонено збирати цілющі рослини, але це можна робити в рекреаційних зонах. Єдине прохання до відвідувачів — під час екскурсій залишатися людьми, дотримуватися чистоти й порядку на всіх етапах екологічного маршруту.

Екскурсію для гостей заходу провела учитель біології Вікторія Малимон. Вона розповіла, що під час екологічних маршрутів учасники оглянуть піщаний кар’єр, яри, познайомляться з первоцвітами, дізнаються історію зниклого села Драбинівка, відвідають Свердловський і Хоманьківський ліси, тюльпановий спуск. Екскурсія включає в себе зупинку «Грушеве». Це унікальна частина території річки Кобелячок, що утворює грушовидну форму.

— Екскурсії заказником є не лише пізнавальними, а й надзвичайно корисними, — говорить пані Вікторія. — Адже екскурсанти можуть побачити 252 види лікарських рослин та дізнатися, які з них використовуються в народній медицині та що вони лікують. Зараз на території лучного степу квітує шавлія, або в народі рослину називають васильки, дивина густоквіткова, конюшина гірська, молочай сонцегляд, цикорій і так далі.

Бутенківський сільський голова Микола Скрильник вважає за необхідне розвивати зелений туристичний маршрут. У планах сільради — взяти участь у черговому обласному конкурсі, аби отримати співфінансування, і відкрити на базі колишньої початкової школи ботанічний музей.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації