Вхід | Реєстрація

Після нової реформи «у район» за послугами їздити не доведеться

Після нової реформи «у район» за послугами їздити не доведеться

Упевненість у цьому висловив експерт із децентралізації Олександр Ісип.

Олександр Ісип, колишній міський голова Кобеляк, уже кілька років працює експертом з децентралізації Полтавського відокремленого підрозділу центру розвитку місцевого самоврядування. Редакція «ЕХО» постійно звертається до нього із проханням надати фаховий коментар у питаннях, пов’язаних зі створенням об’єднаних громад. Цього разу ми говорили про нову реформу, яка має відбутися в Україні. Мова йде про новий адміністративно-територіальний устрій. Конкретніше — про створення нових районів.

Як відомо, згідно з раніше прийнятою методикою, їх на території Полтавської області буде лише чотири із центрами у Полтаві, Кременчуці, Лубнах і Миргороді. Лунають пропозиції щодо створення п’ятого району — Пирятинського. Але, радше за все, це залишиться виключно побажанням, не втіленим у реальне життя.

Зрозуміло, що реформа не передбачає існування Кобеляцького і Новосажарського районів як територіально-адміністративних одиниць. Не так давно у районі пройшло обговорення можливого нового терустрою за участю сільських голів та інших чиновників. Більшість посадовців висловилися за приєднання до Полтавського району. Частина більше тяжіє до Кременчука.

Цікавляться майбутніми змінами і звичайні громадяни. Саме тому ми й звернулися за коментарем до Олександра Ісипа, як до людини, яка володіє більшим обсягом знань та інформації у питаннях децентралізації.

Олександр Ісип, погодившись на розмову, одразу попередив, що не можна плутати реформу децентралізації, із такою її невід’ємною складовою як створення об’єднаних громад, зі змінами адміністративно-територіального устрою.

Він наголосив:

— Тут є кілька принципово важливих відмінностей. Буду говорити простою мовою, щоб людям було зрозуміліше. Так от, створення громад — це для них, для звичайних людей. Головна мета цієї реформи — наблизити всі послуги до громадян і зробити їх доступнішими. І покращити ефективність роботи влади на місцях, звичайно.

Створення нових районів у рамках зміни адмінтерустрою — це зовсім інше. Грубо кажучи, це не для звичайних громадян, а для чиновників. На життя звичайних громадян ці зміни абсолютно не впливають. Створюючи нові райони, центральна влада намагається зробити більш ефективною і менш витратною роботу свого апарату.

Саме тому об’єднання громад до сьогодні проводиться за принципом добровільності. Людей запитують, як вони хочуть жити і з ким об’єднуватися. Хоча закінчиться все прийняттям адміністративного рішення. Усі, хто не створить громади добровільно, розпорядженням вищого органу влади будуть до когось приєднані.

Створення районів ніякого обговорення не передбачає. Є розроблена методика, за нею райони і створять. Передбачено, що в новому районі має проживати 150 тисяч жителів, так і буде. Передбачено, що в головному населеному пункті, центрі району, має бути не менше 50 тисяч мешканців, — так і буде. Тобто, зараз дискусія може йти виключно про межі, кордони нових районів і аж ніяк не про їх кількість чи центр. Можливо, розчарую когось із читачів «ЕХО», які щиро хочуть, щоб Кобеляки чи Санжари залишалися райцентрами. Це — неможливо. Звичайно, зараз влада в Україні змінилася. Але не думаю, що зміняться тенденції і методика.

Олександр Ісип висловив думку, що накладення меж нових районів на нові госпітальні округи не має надто принципового значення.

Він сказав:

— Нові очільники нових районів не будуть втручатися в роботу медзакладів. Адже гроші лікарні отримуватимуть із Києва від Національної служби здоров’я згідно з кількістю пролікованих випадків. Хочу заспокоїти людей — лікарня у Кобеляках не зникне. Але вона називатиметься не центральною районною, а, скажімо, лікарнею №17 Полтавського району.

Узагалі, люди повинні зрозуміти, що послуги вони отримуватимуть у громадах. У «район» в лікарню, прокуратуру, пенсійний, соцзабез їздити не буде потреби. Залишаться на місцях підрозділи Держказначейства, соцзахисту та інші. «Район» керуватиме виключно чиновниками. І наглядатиме за законністю рішень керівників громад. Але спірні питання вирішуватиме виключно через суд. Новий голова району чи префект не буде вказувати міському чи сільському голові, що йому робити. І якщо скасовуватиме рішення, то через суд.

Також Олександр Ісип розповів, що зникне ситуація, коли один районний підрозділ має центр у Кобеляках, інший — у Козельщині чи Решетилівці. Усі державні служби будуть підпорядковані Полтаві або Кременчуку.

Керівники районів будуть призначені. Їх не обиратимуть. Працюватимуть чиновники на одному місці два-три роки. Далі відбуватиметься ротація. Чи будуть створені нові районні ради — питання ще остаточно не вирішене. Але, швидше за все, їх не буде.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 вересня 2019, 10:19 | Полтавщина | Фінанси


1. orakul / 12 вересня 2019, 09:00
"Зрозуміло, що реформа не передбачає існування Кобеляцького і Новосажарського районів як територіально-адміністративних одиниць."

Та нормальній людині зрозуміло більше - рехформа не передбачає існування України як країни, і існування бидла яке ще вештається на цій теоротрії.

"На життя звичайних громадян ці зміни абсолютно не впливають.."
А оце запішіть десь на обоях, чи на стелі, щоб не стерлося і не забули.
2. микола козак / 12 вересня 2019, 20:17
Ох і розвелось цих експертів , куди не глянь -одні експерти .Для чого створювати райони , якщо для громадян вони не матимуть ніякого значення , це що , буде пристанище для ворюг і жуліків з високими зарплатами- дармоїдів?
3. микола козак / 12 вересня 2019, 20:35
А на фото група хліборобів , які отримали рекордний урожай , чи будівельна бригада?
4. Седой / 12 вересня 2019, 22:51
уже лет 10: сайт госуслуг+ банк онлайн=никаких поездок и контактов с чиновниками. Живой пока :) Америку Исып открыл
5. Седой / 12 вересня 2019, 22:53
Да, еще + квалифицированная цифровая подпись или (и) регистрация биоданных
6. Чудо Юдо / 13 вересня 2019, 11:00
4.Седой
«уже лет 10: сайт госуслуг+ банк онлайн=никаких поездок и контактов с чиновниками. Живой пока :) Америку Исып открыл»

Та сама фігня. З онлайн-банком взагалі більше половини випадків кудись йти відпадає необхідність.
Проблема в людях, які цього не знають і знати не хочуть бо впадло розібратися. Їм простіше просто жалітися на те як все хреново влаштовано.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації