Вхід | Реєстрація

Чи можна вирішити проблему сміттєзвалища?

Чи можна вирішити проблему сміттєзвалища?

Спочатку збирався направити цю статтю для друку в газету Кобеляцької міської ради «Наше місто». Але подумав, що навряд чи її там надрукують. І тому звернувся до «ЕХО».

Під час зустічей міського голови Олександра Копельця з активом ветеранської організації я особисто неодноразово порушував тему необхідності вирішення деяких нагальних міських проблем. Зокрема, говорив і про покращення процесу розчищення міських вулиць у зимовий період, і про необхідність удосконалення тротуарних доріжок поблизу Ощадбанку. Але мої виступи не надто сприймали. Можливо, не сприймуть позитивно і цей. Але я маю думку і маю право її висловити.

Отже, перейдемо до розгляду майже риторичного питання, винесеного в заголовок цієї статті.

Проблема звалища в Кобеляках існує дуже давно. Офіційних полігонів для утилізації твердих побутових відходів у місті не було ніколи. Той об’єкт, який називали звалищем, а розміщувався він на лівому березі річки Ворскла, у районі так званого «собачника», був по своїй суті стихійним звалищем.

Про існування проблеми знали всі очільники міста, задовго до приходу до влади Копельця. Але ігнорували її, доки була можливість вивозити відходи в Ганжівку. Тому зважуся нагадати про те, як і коли воно виникло.

Воно з’явилося на місці виробленого кар’єру, із якого видобували глину. Я тоді працював на цегельному заводі. Для того, щоб відкрити нове родовище глини, необхідно було провести величезний комплекс робіт на старому. Це — не просто переоформити папери і переназвати об’єкт, як зараз практикують. Необхідно було засипати котлован, повернути назад вийнятий чорнозем, провести рекультивацію, посадити дерева. Усе це — гроші, час і зусилля. Спробували пошукати інший, дешевший вихід із ситуації. І я запропонував тодішньому міському голові Ігорю Мірчуку використати колишній кар’єр під звалище. Отак воно і з’явилося.

Тут перетбачаю гнівну реакцію декого із земляків, особливо тих, хто живе у ганжівці. Мовляв, от хто винен у проблемах, що в нас були. Насправді ж ситуація дещо інша. Аби ж робилося воно за законом і по-людськи, то не було б і проблем у селян. Справа в тому, що за всіма правилами, заповнений вщесть відходами кар’єр потрібно було закривати. Але цього ніхто не зробив. Продовжували сипати зверху. Звичайно ж, після цього весь отой смердючий мотлох вітром почало розносити на село.

Тобто і ганжівське звалище мали давним-давно закрити. І відкрити нове. Але, повторюся, керівники міста і району дружно заплющили очі і вдавали, що проблеми не існує.

Вибрали Копельця міським головою. Йому б і зайнятися вирішенням надважливої для міста проблеми з перших днів своєї роботи. Нібито і заявив, що вирішить питання. Але далі заяв справа не просунулася.

От чому б не зібратися разом Копельцеві, голові райради Кішінському, комусь із керівиків РДА та й не поїхати до сухинівського сільського голови Ігоря Рябеки. Та й спробувати спільно знайти місце для облаштування нового звалища. Немає, скажете, такого місця? Та є, бажання шукати немає.

Тут доречним буде запитання до Ігоря Рябеки та всіх сільських голів, окрім білицького і бутенківського. А де ви, шановні, хороните відходи, які є на території ввірених вам сільрад? Адже наскільки мені відомо, ніде, окрім Біликів, немає легального звалища. І ніхто, окрім Бутенок, відходи в Горішні Плавні не вивозить. А вони ж є, ті відходи. Де вони? Це поки що лише Копельця, вибачте за жаргон, «смажений» півник клюнув. Але ж добереться він до всіх без винятку. А всі чогось чекають, їх обмине. Не обмине.

Та буду закінчувати. Я міг би ще довго розповідати, як організоване сортування і переробка відходів у Німеччині та Англії, скільки корисного можна отримати із, здавалось, непотрібного мотлоху. Та думаю, земляки, особливо керівники, і без мене про це знають. Але не діють.

Для початку пропоную хоча б зібратися разом — владі районного та міського рівнів і представникам громадськості, та обговорити шляхи вирішення проблеми. А то понадували губи і щоки і тягнуть воза в різні боки. А в результаті, страждатимуть прості люди.


Автор: Микола Дмитренко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 вересня 2019, 09:14 | Кобеляки | Суспільство


1. микола козак / 17 вересня 2019, 10:03
Шз такого гучного заголовку , я відразу подумав , що пан Микола вже запропонує рішення , але такого не сталося.Їхати в Сухинівку домовлятись не є виходом , поскільки в Сухинівці теж не дураки і не дозволять Рябеці розташовувати в себе атомну бомбу , яка в любий час може вибухнути.Та крім того ще потрібно хоч поверхнево уявляти вимоги до сміттєзвалища , яке на Сухинівських піщаних грунтах його будувати вийде дуже дорого , а зробити стихійне можна знаючи , що будете травити себе і навколишнє середовище.Набагато дешевше вийде сортувати сміття , на перший період навіть найняти на кожну приймальну площадку приймальників , які не дозволятимуть кидати в контейнери органіку , будівельне сміття , яке дуже часто можна використати на ремонтах вулиць і т.д. .Від таких заходів впевнений різко зменшиться виробництво сміття , а сортиване ще і принесе користь і навіть може оплачувати роботу приймальників.

Змінено 17.09.2019, 10:10
2. микола козак / 17 вересня 2019, 10:12
Ще добавлю , що потрібно звернути увагу на сміття з ринку , де його виробляють дуже багато і ніхто за вивезення не сплачує.
3. Selena2017 / 17 вересня 2019, 18:24
З усього видно ,що сміттєва проблема взяла кобелячан буквально "за горло". Та й не тільки їх. По-різному пропонують її вирішувати. Наважусь теж озвучити свою думку ( кому вона здаватиметься смішною - прощаю). Допоки плодити оті "атомні бомби" ?!! Чому ніхто не веде мову про СМІТТЄПЕРЕРОБНИЙ ЗАВОД? Хоча б один на всю Полтавщину. Невже спільними стараннями його не можливо побудувати? Звичайно, не за день-два він вродиться. І не згадувати владних осіб лише на цих сторінках, а братися до справи вперто і наполегливо, колективно і терпляче , пробираючись на найвищі ступені влади з своїми вимогами. Покажіть, на що ви здатні, кобелячани! В Санжарах цього не зроблять, тут болото. А поки будуватиметься завод, люди звикнуть сортувати відходи, вже ж он і пропонують як це вирішувати вже зараз.
4. ИВЕН / 18 вересня 2019, 07:58
Уявимо -що завтра мером стане хтось із нас-куди ви будете вивозити сміття-яке вирішення запропонуєте ви...(сьогодні--- а не на колись побудований завод по переробці сміття...)
5. Filon / 18 вересня 2019, 10:35
4.ИВЕН
« Цитувати
Уявимо -що завтра мером стане хтось із нас-куди ви будете вивозити сміття-яке вирішення запропонуєте ви»

Рішення давно відоме - вивозити у Зачепилівку або Горішні Плавні. Звичайно, якщо йдеться про законне рішення.І так робитимуть усі.Інших просто ще півень смажений не дзьобнув.
6. ИВЕН / 18 вересня 2019, 13:46
5.Filon
« вивозити у Зачепилівку або Горішні Плавні. »

згоден-але ж сьогодні немає чим--коли це його куплять(сміттевоз)---а я питаю що можна зробити сьогодні і законно і щоб не воняло...
7. Чудо Юдо / 18 вересня 2019, 13:56
6.ИВЕН
«що можна зробити сьогодні і законно і щоб не воняло... »

Хм, а в оренду їх ніхто не надає? Може можна винаймати хоч тимчасово?
8. Чудо Юдо / 18 вересня 2019, 13:57
Можливо не сміттєвоз, а інший великий вантажний автомобіль. Хоча тут відразу питання чи можна по закону сміття не спеціалізованим автомобілем перевозити...
9. Filon / 18 вересня 2019, 14:25
6.ИВЕН
«
згоден-але ж сьогодні немає чим--коли це його куплять(сміттевоз)---а я питаю що можна зробити сьогодні і законно»

Сьогодні і законно - найняти в Бутенках. Це так, перше, що в голову прийшло. Окрім того сміттєвози можна винайняти в інших населених пунктах. А купити транспорт Копелець мав змогу протягом чотирьох років.
10. микола козак / 19 вересня 2019, 10:22
Із Львова возили сміття по всій Україні не завжди спецтранспортом.
11. orakul / 19 вересня 2019, 15:18
"І я запропонував тодішньому міському голові Ігорю Мірчуку використати колишній кар’єр під звалище. Отак воно і з’явилося."

Картина маслом - два пахани сіли, випили і порішали. Один, щоб нічого не робити, і другий, щоб нічого не робити. Тепер дружно валять на третього. Скажу більше, то комуняки винні, бо не оставили в спадок сміттєзвалища. Дороги оставили, будинки оставили і навіть цілий цегельний завод оставили, а сміттєзвалища - ні. Ясна річ - тирани і совки.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації