Вхід | Реєстрація

Маразм міцнів...

Маразм міцнів...

17 вересня 2019 року безумовно увійде в історію міста Кобеляки. Саме в цей день міська влада, під особистим керівництвом Олександра Копельця, почала втілювати у життя свій маразматичний план зі створення смітника прямо посеред соснового лісу, наражаючи цим на небезпеку знищення не лише сотень гектарів лісових насаджень, а й загрожуючи життю та здоров’ю сотень кобелячан. Адже в разі виникнення верхової пожежі, ліквідувати її буде практично неможливо. І вогонь може дійти аж до Дніпровського мосту. Кодова назва спецоперації,  до якої додумалися міські чиновники,  – «Ліс – це смітник».

Для початку, трішки історії. Зараз міська влада усіма силами намагається дезінформувати кобелячан, замовчуючи про справжні причини раптового прийняття маразматичного рішення. Брешуть постійно і нахабно.

Між тим, у редакції є документ, що називається офіційною відповіддю Кобеляцької місцевої прокуратури жителю міста Кобеляки  Роману Матюхову. Із повним текстом відповіді можна ознайомитися на сайті «ЕХО». А якщо коротко, то виконуючий обов’язки керівника прокуратури Остапенко повідомляє, що після звернення кобелячан до Офісу Президента Зеленського, правоохоронці нарешті згадали про існування кримінальної справи щодо посадових осіб Кобеляцької міської ради. Мова йде про невиконання рішення суду щодо закриття звалища на Покровській. Окрім того, прокуратура відкрила нове кримінальне провадження за ознаками статті 356 Кримінального Кодексу України «Самоправство».  Усе це відбулося наприкінці липня. А в серпні міська рада почала діяти для того, щоб закрити звалище на Покровській. Тобто, якби жителі Кобеляк не звернулися до Президента, а звідти не написали відповідного листа в прокуратуру, то ніхто б те звалище закривати і не подумав  би. А тут – реальне покарання. І навіть якби ніхто не «сів», то про посаду і нові вибори вже не можна було б і мріяти.

Але реально вирішувати питання утилізації твердих побутових відходів  міська влада наміру не мала. Тому почали шукати тимчасовий вихід із ситуації. І на сесії від 6 вересня, зібраній, як і годиться для теперішньої міської влади, у екстреному порядку були прийняті ряд, знову ж, маразматичних рішень щодо створення нового звалища в лісі. Цитую:

  1. Виділити земельну ділянку для тимчасового зберігання твердих побутових відходів орієнтовною площею 4 га  на відстані 2,2 км від міста Кобеляки, на території сміттєзвалища, яке утворено в 60-ті роки ХХ століття.
  2. Доручити виконавчому комітету Кобеляцької міської ради  здійснити організаційні заходи щодо виготовлення проекту землеустрою на відведення земельної ділянки орієнтовною площею 4 га  на відстані 2,2 км від міста Кобеляки, на території сміттєзвалища, яке утворено у 60-ті роки ХХ століття.
  3. Зобов’язати спеціаліста-землевпорядника Кобеляцької міської ради Голтвянського П.С замовити розроблення проекту відведення на земельну ділянку для тимчасового зберігання твердих побутових відходів орієнтовною площею 4 га  на відстані 2,2 км від міста Кобеляки, на території сміттєзвалища, яке утворено у 60-ті роки ХХ століття.
  4. Зобов’язати директора Кобеляцького комунального підприємства «Водоканал Плюс» Юрка В.В із 15.09.2019 року  здійснювати розміщення твердих побутових відходів на земельній ділянці, розташованій на відстані 2,2 км від міста Кобеляки, на території сміттєзвалища, яке утворене в 60-ті роки ХХ століття.

Як вам зразкове, із точки зору юридичної чіткості та охайності, формулювання  «на відстані 2,2 км від міста Кобеляки». Це що, міські депутати вже почали розпоряджатися землею за межами Кобеляк? А не зарано? Окрім того, міські депутати самі себе документують для прокуратури. Вони одномоментно зобов’язують директора «Водоканалу Плюс» Юрка вивозити сміття в ліс, а землевпорядника Голтвянського замовляти проект землеустрою. Тобто, визнають, що в них немає навіть проекту на земельну ділянку, без якого заборонено розпочинати будь-яку господарську діяльність. Важко сказати, що за юрист отаке писав. Варіантів два – або сам міський голова Копелець, або випускник Гарварда.

 

«Мнє плєвать на закон…»

Саме ці слова з відомої «блатної» пісні є своєрідним керівництвом до дії для нинішнього міського голови Олександра Копельця. Адже саме він віддав розпорядження вивозити сміття в ліс, чітко усвідомлюючи, що не має на це права. Хоча буде не дивно, коли в процесі слідства виясниться, що всі свої розпорядження Олександр Олександрович віддавав в усній формі. Так легше уникнути покарання. І перед судом постануть ті «цапи-відбувайли», які підписували наряди і розпорядження.

Як би там не було, а у вівторок, 17 вересня, сміття в ліс повезли. Близько десятої години ранку знімальна група «ЕХО» засвідчила факт вивезення відходів технікою «Водоканалу Плюс». Після того, як автор цієї статті перекрив в’їзд на звалище своїм автомобілем і викликав поліцію, на місце прибув і міський голова. Від коментаря він відмовився. Як відмовився і давати пояснення чи надавати будь-які документи поліцейським. А коли ті запропонували до вияснення обставин не вивозити відходи в ліс, сказав:

–  А що мені, до райвідділу везти.

Ця пропозиція викликала веселий сміх у прибувших разом з міським головою Копельця-молодшого та директора комунального підприємства Юрка. Щоправда, вони перестали сміятися, коли пролунала зустрічна пропозиція – повезти відходи в Жуки, на приватну землю Копельця.

Перед прибуттям поліції був зроблений телефонний дзвінок до кобеляцького лісничого Йосипа Хоми. Адже в бюлетені міської ради стверджували, що з ним погоджені нюанси створення сміттєзвалища в сосновому лісі. Йосип Антонович категорично заперечив ймовірність надання будь-яких погоджень. Він наголосив, що земля, на якій розміщують сміття, знаходиться в постійному користуванні лісництва. А ним уже написана заява до прокуратури щодо дій комунальників та керівництва міськради.

Безумовно, Хома і не міг надати ніякої згоди. Адже згідно з державними нормами, не можна розміщувати полігони твердих побутових відходів ближче, аніж за 50 метрів до лісових насаджень. А в цьому випадку купи листя і гілок складують за 7-10 метрів від сосен.

Як вийти із ситуації і одночасно не допустити сміттєвого колапсу в Кобеляках? Рішення, безумовно, має шукати міська влада. Це – її прямий обов’язок.

Але можна запропонувати, по меншій мірі, два варіанти.

Перший, фантастичний – Копелець погоджується тимчасово складувати відходи на своїй землі у Жуках. Це – теж незаконно. Але шляхетно. Питання вирішене, усі аплодують і кидають чепчики в повітря.

Варіант другий. До придбання власного потужного сміттєвоза міська влада наймає аналогічні автомобілі і вивозить відходи на сертифіковані полігони в Зачепилівку чи Горішні Плавні. Це – дорого, але гроші можна знайти, припинивши годувати футболістів.

Але судячи із того, що маразм міцніє…


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 вересня 2019, 16:12 | Кобеляки | Суспільство
1. Lion2020 / 19 вересня 2019, 19:34
А що ж екологи, правоохоронці і т.д.?!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації