Вхід | Реєстрація

Сміття в ліс возять, екологи почали рахувати збитки

Сміття в ліс возять, екологи почали рахувати збитки

У п’ятницю, 20 вересня, на незаконне звалище на землях лісового фонду, що було організоване кобеляцькою міською радою, прибули співробітники ДП «Кременчуцький лісгосп» та екологічної інспекції. Якраз у цей момент працівники КП «Водоканал Плюс» привезли чергову партію сміття. Пред’являти будь-які документи комунальники відмовилися. На місце був викликаний наряд поліції. Приїхав і начальник райвідділу Сергій Джулай. А от нікого із керівництва міськради та «Водоканалу» поліцейські, екологи та лісники так і не дочекалися. Сергій Джулай повідомив, що за фактом створення звалища відкрите кримінальне провадження.

Екологи розповіли, що розпочинають процес документування з метою визначення розміру збитків. Також вони підтвердили, що не надавали жодних дозволів та погоджень щодо розміщення відходів на землях Лісового фонду. Про це ж говорив і Йосип Хома, керівник районного підрозділу ДП «Кременчуцький лісгосп». Він пояснив:

— Ця земельна ділянка розміщена на землях, що знаходяться у постійному користуванні лісгоспу. У нас є всі необхідні підтверджуючі документи. Я вже навіть взяв додаткову довідку в Держгеокадастрі. Це — землі Лісового фонду. Квартал 60, відділ 64. Тобто, вони мають особливий статус. Ні я, ні хтось інший із відповідальних працівників лісництва не надавали жодних погоджень на розміщення тут такого об’єкта, як звалище. Виявивши факт вивезення відходів у ліс, я одразу повідомив про це поліцейських, зателефонувавши на 102.

Головний лісничий ДП «Кременчуцький лісгосп» Роман Пащенко, який теж приїхав у Кобеляки, додав:

— Це кричуще порушення. Погодження на створення таких об’єктів на землях Лісового фонду отримують на рівні Кабміну. І я дуже сумніваюся у тому, що його нададуть. Я проінформую про цей факт і працівників поліції, і прокуратури. Можливо, навіть Службу безпеки України.

Державну екологічну службу під час перевірки представляв Олександр Сакало, начальник відділу Державного екологічного нагляду. Він прокоментував ситуацію:

— Порушення ми виявили під час планової перевірки. Люди, які вивозять відходи, відмовилися пред’являти будь-які документи. Сказали, що є працівниками комунального підприємства і діють відповідно до розпорядження міської ради. Зараз ми проведемо всі необхідні заміри, встановимо розмір збитків, надамо ці дані правоохоронним органам. Які будуть збитки? Одразу сказати не можу. Існує методика розрахунку. Думаю, що за кілька днів розрахунки проведемо.

Від редакції: щоправда, за ці кілька днів кількість сміття в лісі тільки зростатиме, адже комунальники продовжують його туди звозити. До речі, листя і гілки ніби спеціально підгортають ближче до сосен.
Начальник Кобеляцького райвідділу поліції Сергій Джулай, який теж приїхав на звалище, у свою чергу зазначив:

— Особи людей, які вивозять відходи, встановлені. Кримінальне провадження відкрите. Чекаємо результатів експертизи, яку проведуть екологи.

Згідно з інформацією, яку має редакція, кримінальне провадження відкрите за ознаками статті 239 частини 1 Кримінального Кодексу України (Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель).

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Окрім того, у процесі слідства можлива перекваліфікація злочину згідно із статтею «Перевищення влади або службових повноважень». А там уже штрафу немає. Найлегша міра покарання — виправні роботи.

Тим часом група жителів міста має намір самотужки добиватися пришвидшення процесу ліквідації незаконного смітника у лісі. Для початку буде проведена мирна акція під стінами міськради. Вона відбудеться у п’ятницю, 27 вересня. Початок — о 7:30.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 вересня 2019, 16:46 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації